Duurzaam leven, werken en produceren. Iedereen is ermee bezig. Zo ook ROCKWOOL Roermond. De fabriek wordt vaak gezien als ‘minst duurzame jongetje van de klas’, maar is al vele jaren bezig met mens, omgeving en milieu. Het zit in het DNA van het wereldwijde concern. As we speak wordt er een enorme elektriciteitskabel getrokken vanuit het verdeelstation in Herten naar het terrein van ROCKWOOL. Zo werken twee ovens over een tijd op elektriciteit en niet meer op kolen. Dat betekent voor de hele fabriek zo’n 50% minder CO2-uitstoot. We spraken hierover met Dick Snellenberg, HR-directeur en bestuurder bij ROCKWOOL Roermond.
Steenwol zorgt voor isolatie en waterhuishouding
ROCKWOOL ken je wel van naam, maar wat doet de fabriek nu eigenlijk? Dick Snellenberg, HR-directeur en bestuurder van ROCKWOOL Roermond, legt het zo kort en duidelijk mogelijk uit: “Wij maken producten die gebaseerd zijn op steenwol. Die steenwol ontstaat door het smelten van basaltsteen bij temperaturen van zo’n 1.500 graden, waarna het gesmolten gesteente (lava) gesponnen wordt en er dunne steenwolvezels ontstaan. Dit is de basis van al onze producten. De steenwol zorgt voor isolatie van woningen en utiliteitsgebouwen (denk aan fabrieks- en opslaghallen). Maar het wordt ook gebruikt als geluidswerende isolatie, bijvoorbeeld in scholen en ziekenhuizen. En in tuinbouwkassen kun je er plantjes, bloemen en groentes op kweken. Zo zijn er minder voedingsstoffen en water nodig, want de steenwol functioneert als een spons waarin de wortels van de plant groeien. Ook wordt het gebruikt om tijdens hoosbuien water te bufferen. De steenwol wordt onder het wegdek of de bestrating in de bodem ingebouwd. En kan door een speciale behandeling grote hoeveelheden water (tot 98% van het volume) bufferen dat vervolgens langzaam aan de bodem of het riool wordt afgegeven. Zoals onder het wegdek van de vernieuwde Kapellerlaan is gebeurd.”
CO2-uitstoot vermindert met zo’n 50%
“Als we het binnen ROCKWOOL hebben over duurzaamheid dan spreken we over handprint en footprint”, legt Dick uit. “Handprint is wat ons product oplevert voor de wereld; positief dus. Footprint is de impact die je hebt op je omgeving. Op dit moment stoken wij onze ovens met grote brokken cokes (een zuivere vorm van steenkool) wat CO2-uitstoot veroorzaakt. Daartegenover staat de handprint. Als je je huis isoleert met onze steenwol, bespaar je energie. En in de tuinbouw verbruiken planten minder water en voeding als ze op steenwol groeien. Van elke ton CO2 die we uitstoten, besparen we door het verlaagde energieverbruik tijdens de levensduur van ons isolatieproduct ongeveer honderd ton CO2. Het bedrijf levert dus met haar producten een bijdrage aan de klimaat- en energietransitie, maar dit gaat nog niet ver genoeg. “ROCKWOOL Roermond gaat nu twee productielijnen ombouwen naar een innovatieve elektrische smelttechnologie op groene energie. De CO2-uitstoot van de fabriek vermindert hierdoor met zo’n 50%. De ombouw is klaar ergens tussen 2025 en 2027”, verduidelijkt Dick.
Nederland is niet klaar om zoveel energie te leveren
Het wereldwijde concern ROCKWOOL bestaat al meer dan 100 jaar en is nog steeds een familiebedrijf. Dick vertelt: “De familie Kähler heeft altijd aandacht gehad voor mens, omgeving en milieu. En heeft oog voor die footprint. De ROCKWOOL Group is al lang bezig om te kijken hoe we de processen verder kunnen verduurzamen en schoner kunnen maken. Er zijn flinke investeringen mee gemoeid. Bij de ongeveer 50 fabrieken wereldwijd investeren we daar waar het het hardst nodig is. Dat heeft met onze eigen verduurzamingsambities te maken, maar ook met externe ontwikkelingen. Zoals de Nederlandse klimaatwet en de Europese ‘green deal’ die ons ertoe aanzetten om binnen een bepaalde termijn actie te ondernemen.” De fabriek in Roermond is als één van de eersten aan de beurt. Er komt een enorme verduurzamingsslag aan. “We zijn net op tijd geweest om een netwerkaansluiting te krijgen voor twee ovens. In ons geval betekent het dat er een gigantische kabel getrokken wordt vanuit het verdeelstation in Herten. Over de netaansluiting van een derde oven lopen de gesprekken met het netbedrijf nog. Maar ook al ligt de netaansluiting er, de beschikbaarheid van stroom zal de komende tijd problematisch zijn door overbelasting van het elektriciteitsnet. Nederland is gewoon niet klaar om zoveel energie te leveren.”
ROCKWOOL blijft niet stilzitten en is vastbesloten om verdere stappen te zetten richting zo min mogelijk CO2-uitstoot.
In 2050 geen CO2-uitstoot meer
ROCKWOOL blijft niet stilzitten en is vastbesloten om verdere stappen te zetten richting zo min mogelijk CO2-uitstoot. Dit is nodig om de doelen te bereiken die het concern zich gesteld heeft. Wat die doelen zijn? In 2034 wil de ROCKWOOL groep absoluut 38% minder en tegen 2050 helemaal geen CO2 meer uitstoten.
...meer verhalen van De Remunjse Connectie
Er zijn nog veel meer boeiende verhalen te lezen van De Remunjse Connectie. Scroll vooral verder en kom meer te weten over de andere recente ontwikkelingen in Roermond en omgeving.
Meld je aan voor De Remunjse Connectie
Ben je nog geen abonnee van De Remunjse Connectie? Meld je dan vandaag nog gratis aan en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in Roermond. Ontvang iedere 10 weken een bomvolle nieuwsbrief met ‘inside stories’, interviews én carrièrekansen in de regio.