Ontwikkelingen bij de nieuwe hotspot van Roermond

The place to be voor wonen, werken en recreëren: Weerstand Roermond

De nieuwe hotspot Weerstand Roermond krijgt steeds meer vorm. Waar ooit door Philips-medewerkers fietsdynamo’s, weerstanden en tv’s werden gemaakt bruist het weer. Festivals zoals Open Air en Festilaovend waren een groot succes. En creatieve ondernemers, de Groene Transformator, het Huis voor de Kunsten en Foodbar La Fabrique hebben al hun intrek genomen. En zij zijn zeker niet de laatste bewoners… We spraken met Luc Veeger en Hans Smolenaers van Arcadis over de ontwikkelingen!

 

Verder lezen over de ontwikkelingen bij Weerstand Roermond
Weerstand Roermond vierkant

Woon- en leefgebied
Het oude Philips-terrein wordt een woon- en leefgebied met koopwoningen in het hogere segment tot sociale woningbouw en alles daar tussenin. En zoveel mogelijk met behoud van de originele, industriële bouw. Luc Veeger, architect en stedenbouwkundige bij Arcadis, vertelt: “Er komen 400 woningen. Denk aan starters- en studentenwoningen, kleine en grote huizen en loftwoningen. 20.000 m2 wordt gebruikt voor overige functies, zoals creatieve bedrijvigheid, cultuur, onderwijs en horeca. In de buitenruimte komt een openbaar park waar de buurt elkaar kan ontmoeten. Straks zitten er zo’n 25 tot 30 bedrijven op het terrein en 1 hal is nog niet definitief bestemd. Hier kunnen maatschappelijke, culturele of onderwijsinstellingen terecht gaan komen. Hierdoor krijg je een gemengd gebruik.”

Overkoepelend masterplan
Hans Smolenaers, architect en teamleider stedenbouw bij Arcadis, herinnert zich het begin. “Bijna 4 jaar zijn we nu onderweg. We zijn in 2021 echt begonnen met plannen maken. Eigenaar Berend Matzinger zag al heel vroeg de potenties en had al een architect laten tekenen, maar een overkoepelend masterplan ontbrak. Daar hebben wij hem mee kunnen helpen samen met een team van specialisten. Samen onderzochten wij de natuurwaarden van het terrein, de cultuurhistorische waarde van de gebouwen en allerlei omstandigheden die er al speelden.”

Meer leven in de brouwerij
Iets nieuws beginnen betekent meestal tegenstand. Maar de reacties uit de buurt waren vooral heel positief. Hans vertelt hierover: “De buurtbewoners hadden zoiets van: eindelijk gaat er iets gebeuren. En tof dat het zo’n levendige plek in Roermond gaat worden. Dat hebben we gemerkt. Uiteraard klonk hier en daar een kritische noot, maar op alle 12 participatieavonden was er aan het einde applaus. Dat zegt wat.” Luc vult aan: “Het is heel lang een dicht hek geweest. Ruim 10 jaar kon niemand erin. Logisch dat de buurtbewoners snakken naar een goed gebruik van het terrein. Waarbij ze de hond kunnen uitlaten tot leuke feesten geven en beleven. En dat er mensen komen wonen. Door het totaalplan wordt het echt een stukje stad. Werken, wonen, recreëren. En het hele culturele klimaat van Roermond wordt hierdoor ook nog eens versterkt. Dat zie je nu al gebeuren door de samenwerking van culturele instellingen. Van ECI cultuurfabriek tot het Cuypershuis en creatievelingen in allerlei ateliers in de stad.” Er komt weer meer leven in de brouwerij.

“Roermond heeft een verborgen potentie die benut kan worden. Vanuit de geschiedenis, de cultuur, het ondernemerschap, de ligging en de natuur”.

Dé broedplek van de stad
Hans en Luc merken aan alles dat Weerstand leeft onder de inwoners en creatieve ondernemers van Roermond. Hans: “Door de ondernemers bij elkaar te brengen krijgen anderen ook het idee: daar is het te doen. Daar willen we zijn. Het is dé broedplek van de stad. We krijgen ook geregeld de vraag of mensen zich al kunnen inschrijven voor een woning. En niet alleen vanuit de jeugd, maar ook net gepensioneerden. Die willen op zo’n plek wonen. Dicht bij de levendigheid, voorzieningen en het station. Als je zo’n enthousiaste reacties krijgt, krijg je daar ook energie van. Dat is eer van ons werk.”
Beide architecten zijn nauw – zeg maar gerust: persoonlijk – betrokken bij Weerstand Roermond. Luc verklapt zo tussen neus en lippen door dat We Are Roermond eigenlijk ook voor beide mannen geldt. Hans, inwoner van de bisschopsstad, kan dat alleen maar beamen. “We zijn natuurlijk van de inhoud en er moet brood op de plank, maar het mooiste is het dat een plan van tekening af realiteit wordt. Je begint met een droom of fictie en dat wordt gebouwd. En dat is bij Weerstand zeker het geval. Hier krijgen wij energie van.”

Samen Sterk
“Roermond heeft een verborgen potentie die benut kan worden. Vanuit de geschiedenis, de cultuur, het ondernemerschap, de ligging en de natuur”, vertelt Luc. Het is dan ook niet voor niets dat Pierre Cuypers verweven wordt in de plannen. Hans: “14 hardstenen zuilen van Cuypers worden verwerkt in het park, zodat de beroemde Roermondse architect waarde toevoegt aan dit terrein. Het is een mooie versmelting van Philips, Cuypers en de stad van de toekomst.” Dit, maar ook de samenwerking van alles en iedereen komt terug in het kunstwerk Samen Sterk van Mathieu Boessen. Het was een cadeau van het personeel van Philips. Samen Sterk is een blikvanger bij binnenkomst. En een mooie reminder.

Ontdek meer boeiende verhalen uit de regio!

...meer verhalen van De Remunjse Connectie

Er zijn nog veel meer boeiende verhalen te lezen van De Remunjse Connectie. Scroll vooral verder en kom meer te weten over de andere recente ontwikkelingen in Roermond en omgeving.

De beiaard is cool met DJ en lichtshow

Stel je eens voor: een zonnige zaterdagmiddag in Roermond. Je loopt over de Steenweg, Grote Kerkstraat of Marktstraat en hoort plotseling de klanken van Europapa. Je volgt het geluid en…

Het is absoluut een voordeel om Limburgse te zijn

Roermond gaf Yolanda Hoogtanders altijd al een gevoel van thuiskomen. Vroeger wanneer ze via het spoor op weg was van het westen naar haar geboorteplaats Echt. De jaren daarna toen…

Freestylen en panna´s als uitlaatklep en inspiratiebron

Hij heeft bijna 3 miljoen volgers op TikTok, maar Roermondenaar Abdessamad `Appie´ Aurag heeft verder eigenlijk een vrij normaal leven. Een bekendheid zijn is niet zijn motivatie, maar wel om…

Kunst en dromen zonder grenzen

Daniël Heynen uit Roermond is grafisch vormgever én een kunstenaar boordevol talent. Op vrijdagmiddagen, in weekenden en ’s avonds tovert hij zijn ideeën om tot kunstwerken. Met sjablonen en patronen…
Blijf op de hoogte van alle Roermondse ontwikkelingen

Meld je aan voor De Remunjse Connectie

Ben je nog geen abonnee van De Remunjse Connectie? Meld je dan vandaag nog gratis aan en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in Roermond. Ontvang iedere 10 weken een bomvolle nieuwsbrief met ‘inside stories’, interviews én carrièrekansen in de regio.

Aanmelden voor De Remunjse Connectie
De Remunjse Connectie logo