Woon- en leefgebied
Het oude Philips-terrein wordt een woon- en leefgebied met koopwoningen in het hogere segment tot sociale woningbouw en alles daar tussenin. En zoveel mogelijk met behoud van de originele, industriële bouw. Luc Veeger, architect en stedenbouwkundige bij Arcadis, vertelt: “Er komen 400 woningen. Denk aan starters- en studentenwoningen, kleine en grote huizen en loftwoningen. 20.000 m2 wordt gebruikt voor overige functies, zoals creatieve bedrijvigheid, cultuur, onderwijs en horeca. In de buitenruimte komt een openbaar park waar de buurt elkaar kan ontmoeten. Straks zitten er zo’n 25 tot 30 bedrijven op het terrein en 1 hal is nog niet definitief bestemd. Hier kunnen maatschappelijke, culturele of onderwijsinstellingen terecht gaan komen. Hierdoor krijg je een gemengd gebruik.”
Overkoepelend masterplan
Hans Smolenaers, architect en teamleider stedenbouw bij Arcadis, herinnert zich het begin. “Bijna 4 jaar zijn we nu onderweg. We zijn in 2021 echt begonnen met plannen maken. Eigenaar Berend Matzinger zag al heel vroeg de potenties en had al een architect laten tekenen, maar een overkoepelend masterplan ontbrak. Daar hebben wij hem mee kunnen helpen samen met een team van specialisten. Samen onderzochten wij de natuurwaarden van het terrein, de cultuurhistorische waarde van de gebouwen en allerlei omstandigheden die er al speelden.”
Meer leven in de brouwerij
Iets nieuws beginnen betekent meestal tegenstand. Maar de reacties uit de buurt waren vooral heel positief. Hans vertelt hierover: “De buurtbewoners hadden zoiets van: eindelijk gaat er iets gebeuren. En tof dat het zo’n levendige plek in Roermond gaat worden. Dat hebben we gemerkt. Uiteraard klonk hier en daar een kritische noot, maar op alle 12 participatieavonden was er aan het einde applaus. Dat zegt wat.” Luc vult aan: “Het is heel lang een dicht hek geweest. Ruim 10 jaar kon niemand erin. Logisch dat de buurtbewoners snakken naar een goed gebruik van het terrein. Waarbij ze de hond kunnen uitlaten tot leuke feesten geven en beleven. En dat er mensen komen wonen. Door het totaalplan wordt het echt een stukje stad. Werken, wonen, recreëren. En het hele culturele klimaat van Roermond wordt hierdoor ook nog eens versterkt. Dat zie je nu al gebeuren door de samenwerking van culturele instellingen. Van ECI cultuurfabriek tot het Cuypershuis en creatievelingen in allerlei ateliers in de stad.” Er komt weer meer leven in de brouwerij.