Al meer dan 20 jaar een vrouwencentrum op de Donderberg

Maximina Roermond

Op de Donderberg in Roermond vinden vrouwen met allerlei achtergronden al ruim 20 jaar een veilige thuishaven bij vrouwencentrum Maximina. Hier maken ze nieuwe sociale contacten, volgen ze lessen en krijgen ze de kans om zichzelf verder te ontwikkelen. Waarvoor komen vrouwen bij Maximina in Roermond en wat voor projecten voeren ze hier uit? Lees snel verder om meer te weten te komen over deze belangrijke sociale plek op de Donderberg.

Meer lezen over Maximina Roermond
Maximina in Roermond

Wat is Maximina?

Maximina is een vrouwencentrum voor vrouwen van alle achtergronden. Het centrum op de Donderberg dient als een veilige en vertrouwde thuishaven voor vrouwen uit Roermond en omgeving. Hier kunnen ze hun sociale netwerk uitbouwen, cursussen volgen en zichzelf verder ontwikkelen. Mede dankzij de 73+ vrijwilligers bezoeken wekelijks ruim 300 vrouwen van allerlei nationaliteiten het centrum om elkaar te ontmoeten en om activiteiten te volgen.

Meer lezen over Maximina

Locatie coördinator bij Maximina Roermond

In gesprek met Gaby Pohlen

Om meer te weten te komen over Maximina Roermond spraken we met Gaby Pohlen. Na een mooie carrière in de hotelwereld besloot Gaby het roer om te gooien en bij Maximina aan de slag te gaan. Waarom maakte ze deze keuze, hoe bevalt het bij Maximina en wat voor projecten voert Maximina eigenlijk allemaal uit? Lees verder om de bevindingen van Gaby te lezen.

Lees het verhaal van Gaby
Gaby Pohlen Maximina Roermond

Hallo Gaby, fijn dat je tijd voor ons kunt vrijmaken. Zou je ons kort wat kunnen vertellen over jezelf en jouw functie bij Maximina Roermond?

Ik ben in september 2022 gestart als locatie coördinator bij Maximina. Dit houdt in dat ik eindverantwoordelijk ben voor de dagelijkse gang van zaken op de locatie. Daarnaast adviseer ik ons bestuur en werk ik samen met de vrijwilligers aan de groei van Maximina. Voordat ik bij Maximina begon heb ik ruim 12,5 jaar bij Theaterhotel De Oranjerie op de afdeling Banqueting gewerkt, voornamelijk als afdelingshoofd. Hier was ik na al die jaren toch wel erg gewend geraakt aan de werkzaamheden en ik was daarom op zoek naar een nieuwe uitdaging. Na een korte periode bij een lokale zakelijke werkgever had ik toch wel in de gaten dat ik de omgang met mensen mistte. Na een gesprek met voorzitter Anouk was er meteen een klik. Ze waren bij Maximina op zoek naar iemand met een commerciële achtergrond en die kon ik bieden.

Leuk om jouw achtergrond te leren kennen, Gaby. Voor de mensen die niet in Roermond wonen of hier niet zo bekend zijn, hoe zou je Maximina kunnen omschrijven?

Maximina is een lokaal vrouwencentrum voor vrouwen met alle mogelijke achtergronden. Wij geloven dat iedere vrouw een veilige plek verdient waar zij zich kan ontspannen, ontwikkelingen en anderen kan ontmoeten. We organiseren bij Maximina diverse activiteiten waar ontspanning, ontwikkeling en ontmoeten centraal staan. Hiermee proberen we onze vrouwen te helpen in hun eigen kracht te geloven. Deze activiteiten zijn voor alle vrouwen betaalbaar en toegankelijk. Iedere vrouw heeft haar eigen snelheid in ontwikkeling en wij helpen onze vrouwen om stappen richting (vrijwilligers)werk en/of een opleiding te zetten. Dit maakt Maximina hét ontmoetingscentrum voor en door vrouwen uit Roermond en omstreken.

‘We zijn vooral trots op het feit dat we er kunnen zijn voor de vrouwen in Roermond.’

Zijn er misschien projecten of taken die jullie bij Maximina uitvoeren, maar die veel mensen nog niet kennen of bij jullie verwachten?

Bij Maximina hebben we een drietal grote projecten die absoluut meer aandacht verdienen. Neem bijvoorbeeld het project ‘De Verschilmakers’. Samen met het Oranje Fonds proberen we door middel van dit project jongeren te motiveren om vrijwilligerswerk te gaan doen. Het is namelijk voor veel organisaties lastig om jonge vrijwilligers aan zich te binden en te behouden. Samen met onze kennispartners proberen we meer jongeren te betrekken bij Maximina waardoor we de organisatie verduurzamen en toekomstbestendig maken.

Een ander groot project zijn onze ‘Eetcafés’. Drie keer per maand organiseert onze keuken een eetcafé. Hier kan iedereen uit Roermond zich voor opgeven: man, vrouw, kind, jong en oud. Ons multicultureel keukenteam bereidt een heerlijk 3-gangen diner voor slechts €7,00 per persoon. Door het bedrag laagdrempelig te houden geven wij iedereen de mogelijkheid om uit eten te kunnen gaan. Deze beleving is voor velen heel speciaal. Wat het ontzettend leuk en huiselijk maakt is dat iedereen aan 1 of 2 grote tafels zit: een gezamenlijk diner dat onze huiselijke sfeer versterkt. Wij nodigen bij deze iedereen uit om een keer bij ons te komen eten!

Tot slot hebben we ook het project ‘Maximina en nu verder’. We merken bij Maximina dat er veel vrouwen zijn die dankzij de taalbarrière of eerdere traumatische ervaringen een eenzaam bestaan leven. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze in hun leven méér willen bereiken, maar ook dat dit op eigen kracht niet lukt. De meeste deelnemers komen al langer bij Maximina. Door deel te nemen aan dit project helpen we de dames om stappen te zetten naar bijvoorbeeld een opleiding of een baan. Het is voor ons hierbij belangrijk om te kijken naar de kwaliteiten van de deelnemende vrouwen: wat vind je leuk en waar ben je goed in? Zo hopen we de dames een toekomst te bieden waarin ze gelukkig zijn en iets hebben waaruit ze energie kunnen halen. We zijn nu vooral op zoek naar bedrijven die deze vrouwen een kans willen bieden binnen hun organisatie.

Recent hebben jullie met Maximina 20 kaarsjes mogen uitblazen voor het 20-jarig bestaan. Wat is er in de loop der jaren het meest veranderd en waar zijn jullie het meest trots op?

Ik ben zelf pas relatief kort bij Maximina werkzaam, maar wat ik veel hoor is dat Maximina in 20 jaar enorm is gegroeid. Op dit moment hebben we 73 vrijwilligers en ruim 300 deelnemende vrouwen die lessen of activiteiten bij ons volgen. We zijn vooral erg trots op het feit wat er kunnen en mogen zijn voor de vrouwen uit Roermond. We hopen ook in de toekomst veel te kunnen betekenen voor hen die het nodig hebben.

Tot slot, wat zou je graag met de mensen in Roermond en omgeving willen delen over Maximina?

Ik zou zeggen: kom vooral eens een keer langs voor een kopje koffie of neem gezellig deel aan een van onze eetcafés. De deur staat altijd open en we vertellen graag over alles wat wij op dit moment doen. We zoeken bovendien altijd vrijwilligers. Op dit moment vooral op het gebied van mensen die taallessen kunnen geven, een dirigent voor ons koor en eventueel iemand die graag de dames dingen leert over handwerk zoals breien en haken. Mocht je nog iemand kennen die onze hulp goed kan gebruiken, neem dan zeker ook contact met ons op!