Project Willem-Alexander meets students

Circulaire Economie in Roermond

Op bedrijventerrein Willem-Alexander in Roermond vind je een heuse studentencampus waar ieder semester diverse studenten van de hogescholen uit de regio onderzoek doen. Dit semester spraken we met Sanne van Doorn, Kees Mooijekind en Sander Verstappen. Deze drie studenten volgden de minor Circulaire Economie in Roermond en werkten samen met de lokale bedrijven op het bedrijventerrein, de gemeente Roermond en Parkmanagement Midden-Limburg aan duurzame en circulaire oplossingen. We gingen met de studenten in gesprek om meer te weten te komen over de minor en hun ervaringen in Roermond.

Lees meer over de minor Circulaire Economie
Studenten Fontys in Roermond

Hallo Sanne, Sander en Kees! Kunnen jullie ons een korte introductie geven over jullie groep, achtergrond en opleiding?

Wij zijn een diverse groep studenten van verschillende opleidingen en verschillende hogescholen. Sanne van Doorn studeert Facility Management bij HAN University of Applied Science in Nijmegen, Sander Verstappen studeert Management van de leefomgeving bij de HAS Green Academy in Den Bosch en ik (Kees) studeer Technische Bedrijfskunde bij Fontys Hogescholen in Eindhoven.

Wat interessant dat jullie alle drie zo’n verschillende achtergrond hebben. Waarom kozen jullie specifiek voor de minor Circulaire Economie?

Tegenwoordig heeft iedereen het over duurzaamheid en circulariteit, maar echt veel wist ik er nog niet van. Een vriend van mij had deze minor al eerder gevolgd en kon het aanraden, dus toen heb ik besloten om me in te schrijven.

Zou je ons kunnen vertellen wat jullie project in Roermond precies inhoudt? 

Momenteel wordt er gewerkt aan een plan om de kade van de Willem-Alexander haven op te hogen, zodat deze beter beschermd is tegen hoogwater. Maar een nieuwe kade moet ook op het gebied van duurzaamheid en circulariteit toekomstbestendig worden gemaakt. Met ons project doen wij onderzoek naar welke duurzame en circulaire voorzieningen mogelijk zijn in de haven, en ook een meerwaarde bieden voor de gebruikers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan walstroom waarmee boten (groene) energie van de kade kunnen aftappen i.p.v. het zelf op te moeten wekken met een diesel generator.

Studenten aan het woord

‘Met ons project doen wij onderzoek naar welke duurzame en circulaire voorzieningen mogelijk zijn in de haven en meerwaarde bieden voor de gebruikers.’

Welke bedrijven en organisaties in Roermond zijn bij deze minor betrokken?

Bij dit project wordt er samengewerkt met de werkgroep duurzaamheid en circulariteit, bestaande uit een aantal bedrijven in de haven, Fontys, de gemeente Roermond en Parkmanagement Midden-Limburg. Via de werkgroep duurzaamheid en circulariteit konden wij snel in contact komen met de verschillende bedrijven in de haven. Onze begeleider vanuit Fontys doet al een aantal jaren mee met dit project en heeft veel connecties. De gemeente Roermond is ook makkelijk te bereiken via onze contactpersoon Janou Martens, ze is met regelmaat bij onze vergaderingen aanwezig.

Welk aspect of onderdeel van deze minor vind je het meest interessant? Is het bijvoorbeeld een bepaald thema of de samenwerking met een bedrijf?

Vooral de samenwerking is interessant, het is namelijk een ontzettend belangrijk onderdeel van de transitie naar een circulaire economie. Als jouw bedrijf volledig circulair is maar iedereen om je heen niet, dan maak je uiteindelijk maar weinig impact. Daarom is het ook mooi om te zien dat er in Roermond zo’n samenwerking is tussen de bedrijven, de gemeente, Fontys en Parkmanagement Midden-Limburg.

Het project is inmiddels bijna afgerond, hoe blik je terug op het afgelopen semester en de bijbehorende uitdagingen?

Wat ik interessant vond aan de minor, is dat het niet alleen puur technische vakken waren. We hebben ook een vak over gedragsverandering, want bij de transitie hoort ook opnieuw leren omgaan met materialen en je leefomgeving. De grootste uitdaging ligt wel in het feit er maar weinig voorbeelden zijn. De circulaire economie bestaat nu nog niet, dus je moet ook zelf met creatieve oplossingen komen.

 

Studenten aan het woord

‘Voor een transitie naar een circulaire economie is een goede samenwerking erg belangrijk. Het is mooi om te zien dat er in Roermond zo’n samenwerking is met de verschillende partijen.’

Wat hoop je dat de meewerkende bedrijven uit Roermond met jullie uitkomst gaan doen?

We hopen natuurlijk dat de aanbevelingen die wij geven in ons verslag ook daadwerkelijk verwerkt worden in het officiële plan voor de kadeverhoging.

Heb je zelf ook een beter beeld gekregen van hoe de omliggende bedrijven in Roermond met dit thema omgaan?

Ja, door initiatieven als de werkgroep duurzaamheid en circulariteit zie je dat het thema duurzaamheid serieus wordt genomen en dat er gewerkt wordt aan de transitie naar een circulaire economie. Maar niet alle bedrijven zijn aangesloten bij de werkgroep. In de toekomst is het belangrijk dat zij ook deelnemen aan de samenwerking.

Tot slot, heb je misschien tips of opmerkingen voor de volgende groep studenten die met deze minor starten?

Alle betrokken partijen bij elkaar hebben een groot netwerk en kunnen jou makkelijk in contact brengen met personen of bedrijven waar jij vragen voor hebt. Ze willen je daar ook graag bij helpen, dus maak daar vooral gebruik van tijdens je onderzoek.

Janou Martens, beleidsadviseur Economische Zaken

‘WA Meets Students is een unieke samenwerking waar ondernemers, overheid en onderwijs elkaar weten te vinden. Gezamenlijk vraagstukken oppakken die ons vestigingsklimaat versterken staan centraal. Het is mooi om te zien hoe deze 3 werelden samenkomen en elkaar aanvullen om tot goede resultaten te komen.’

Janou Martens Gemeente Roermond
Willem Bakker, Kalle en Bakker Betoncentrales

‘Hier op bedrijventerrein Willem-Alexander werken het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheden samen om de gemeentelijke bedrijventerreinen, de lokale economie en jonge mensen uit Zuid-Nederland naar een hoger niveau te brengen. Tevens zetten we Roermond nog meer op de circulaire en duurzame kaart van Nederland. Maar het allerbelangrijkste is dat we de circulaire en duurzame samenleving van de stad Roermond verbeteren.’

Willem Bakker Kalle en Bakker
Afronding van het project voor dit semester

Eindpresentatie van de studenten

Traditiegetrouw presenteren de deelnemende studenten aan het einde van het semester de uitkomst van het onderzoek aan alle stakeholders. Dit semester presenteerden Sanne, Sander en Kees de resultaten van het onderzoek aan de ondernemers van bedrijventerrein Willem-Alexander en Janou Martens en wethouder Dirk Franssen van de gemeente Roermond. In de imposante raadszaal deelden de studenten verschillende duurzame oplossingen voor de verschillende uitdagingen op het bedrijventerrein. Alle partijen waren zeer te spreken over de kwaliteit van de resultaten en willen graag aan de slag met het oppakken van de duurzame mogelijkheden. Ook was de conclusie dat er nog ruimte is voor een vervolgonderzoek, iets wat de volgende groep studenten kan gaan oppakken. Het was een mooie afsluiting voor het leerzame semester van Sanne, Sander en Kees in Roermond en het biedt ruimte en kansen voor het volgende semester met een nieuwe lichting studenten.

Zelf aan de slag in Roermond

Wil je na het lezen van deze ervaringen zelf ook een bijdrage leveren aan een circulaire economie? Overweeg dan een mooie carrière bij de Roermondse werkgevers. Vrijwel alle bedrijven in Roermond en omgeving zijn namelijk bezig met dit thema en hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Bekijk zelf welke interessante uitdagingen op jou staan te wachten. Wil je meer te weten komen over het thema duurzaamheid in Roermond? Lees dan vooral verder!

Vacatures in Roermond

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? In Roermond zit je in vrijwel ieder vakgebied hier op de juiste plek. Ontdek mooie carrièrekansen bij de beste werkgevers in Roermond en omstreken…

Leren & Opleiden in Roermond

Roermond en omgeving heeft op het gebied van onderwijs veel te bieden. Of je nu op zoek bent naar een kinderdagverblijf voor je allerkleinste of een middelbare school voor de…