Bevrijdingsfestival Roermond: vier samen de kracht van vrijheid

5 mei. Deze o zo belangrijke dag in onze geschiedenis, krijgt dit jaar een extra Roermonds tintje. Het Bevrijdingsfestival Roermond – voor het derde jaar op het Arloterrein – doet namelijk de aftrap voor de nationale opening. Met alle toeters en bellen die daarbij horen. Sharik Derksen, bestuurslid van Stichting Bevrijdingsfestival Limburg, vertelt trots wat dit inhoudt en hoe het programma eruitziet. “We sluiten af met een Limburgse act van wereldformaat.”

 

Lees meer over het Bevrijdingsfestival
Vrijheidsvlam

Het vrijheidsvuur wordt ontstoken
Rond 12.45/13.00 uur komt het vrijheidsvuur vanuit Wageningen aan in Roermond. “Bart Cochet, eigenaar van Ouch Zo en Ambassadeur van de Vrijheid voor Limburg, geeft het vuur over aan onze minister-president. Deze ontsteekt het vrijheidsvuur. Daarna opent Wende, de Ambassadeur van de Vrijheid voor Nederland, officieel het festival. Zij gaat zo vanuit de helikopter het podium op om het publiek te trakteren op liedjes die zij op een unieke manier brengt.”

Genodigden uit heel Europa
Nu de landelijke opening in Roermond is, is er meer te doen rondom het festival. Bij de ECI cultuurfabriek is in de ochtend een inhoudelijk programma in samenwerking met de Provincie Limburg en Gemeente Roermond. Hier zijn genodigden uit heel Europa bij.

Ook het Plein van de Vrijheid is uitgebreider
“Het terrein is hetzelfde, de organisatie is hetzelfde, maar we kunnen nu meer uitpakken om de vrijheid te vieren in Limburg. Omdat we extra steun hebben gekregen voor de landelijke opening”, verklaart Sharik. “Ook de inhoudelijke kant – het Plein van de Vrijheid – is wat uitgebreider. Hier vind je studenten IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations) uit Maastricht. Zij gaan mensen uitdagen om te praten over mentale gezondheid. Dat doen ze in samenwerking met At Ease. Ook wordt er een mozaïek gebouwd en tonen vluchtelingen uit een AZC hun kunstwerken. Daarnaast zijn partners zoals Amnesty International, Veteraneninstituut, Ouch Zo, COC Limburg, De Groene Transformator met repairshop en Kinderfonds Midden-Limburg aanwezig.” Als bezoeker kun je deelnemen aan discussiepanels over thema’s als vrijheid, rechtvaardigheid en tolerantie. En heb je honger? Dan koop je bij een van de vele kraampjes iets lekkers te eten.

Epica als hoofdact overtreft alles
Naast Wende treden er nog vele andere artiesten op. Zo kun je als bezoeker genieten van de klanken van Bente, de energieke John Tana et Crapuul en de beats van Claude. Ook de Compact Disk Dummies betreden het podium net als Janet Livv, Loupe, Maxime & Glyn, The Waiting, Robin Kester, Martin Sillen. En als kers op de taart mag rockband Epica het festival afsluiten met een adembenemende set van 75 minuten. “Het Bevrijdingsfestival staat niet alleen symbool voor vrijheid, maar ook voor verbinding. Epica – met roots in Limburg – heeft over de hele wereld fans en die reizen de band achterna. Dus dan krijg je automatisch dat hun muziek mensen van over de hele wereld verbindt. We zijn superblij met álle artiesten, maar dat we Epica als afsluiter van deze heel speciale editie hebben kunnen boeken, overtreft alles”, vertelt Sharik met een brede glimlach.

‘Het Bevrijdingsfestival Roermond is meer dan alleen een dag van feest en vermaak; het is een oproep tot solidariteit.’

Oproep tot solidariteit
Het Bevrijdingsfestival Roermond is meer dan alleen een dag van feest en vermaak; het is een oproep tot solidariteit. Het is een dag van hoop en inspiratie die ons eraan herinnert dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we er samen voor moeten blijven strijden.

Prijzen niet verhoogd
Het Bevrijdingsfestival is geen zuipfestijn en moet voor iedereen toegankelijk zijn. “We zijn een gratis festival en daardoor laagdrempelig maar ook erg kwetsbaar. Dat is de laatste jaren wel gebleken door de pandemie en het slechte weer van het afgelopen jaar. Ondanks dat alles duurder is geworden, verhogen wij de muntprijzen niet en maken we het toiletbezoek zelfs gratis. We hopen op veel publiek dat een gezellige dag gaat beleven.”

Vier de kracht van vrijheid en verbondenheid
Of je nu jong of oud bent, alleen komt of met vrienden en familie, het Bevrijdingsfestival Roermond heeft voor iedereen iets te bieden. Dus kom op 5 mei naar Roermond en vier samen de kracht van vrijheid en verbondenheid.

Ontdek meer boeiende verhalen uit de regio!

...meer verhalen van De Remunjse Connectie

Er zijn nog veel meer boeiende verhalen te lezen van De Remunjse Connectie. Scroll vooral verder en kom meer te weten over de andere recente ontwikkelingen in Roermond en omgeving.

Brandprocessie: een traditie die nooit uitdooft

“Brand. Brand. Help, er is brand!” Zo vol paniek klonk het bijna 360 jaar geleden in de binnenstad van Roermond. Een grote brand – de tweede al – verwoestte toen…

De beiaard is cool met DJ en lichtshow

Stel je eens voor: een zonnige zaterdagmiddag in Roermond. Je loopt over de Steenweg, Grote Kerkstraat of Marktstraat en hoort plotseling de klanken van Europapa. Je volgt het geluid en…

Het is absoluut een voordeel om Limburgse te zijn

Roermond gaf Yolanda Hoogtanders altijd al een gevoel van thuiskomen. Vroeger wanneer ze via het spoor op weg was van het westen naar haar geboorteplaats Echt. De jaren daarna toen…

Freestylen en panna´s als uitlaatklep en inspiratiebron

Hij heeft bijna 3 miljoen volgers op TikTok, maar Roermondenaar Abdessamad `Appie´ Aurag heeft verder eigenlijk een vrij normaal leven. Een bekendheid zijn is niet zijn motivatie, maar wel om…

Kunst en dromen zonder grenzen

Daniël Heynen uit Roermond is grafisch vormgever én een kunstenaar boordevol talent. Op vrijdagmiddagen, in weekenden en ’s avonds tovert hij zijn ideeën om tot kunstwerken. Met sjablonen en patronen…

In Roermond stroomt meer dan alleen water

Roermond heeft het allemaal: een kloppend winkelhart, grote en kleine bedrijven, de Maasplassen. Maar wat maakt Roermond nou echt uniek, en welke boodschap vertellen we richting de buitenwereld? Mede dankzij…
Blijf op de hoogte van alle Roermondse ontwikkelingen

Meld je aan voor De Remunjse Connectie

Ben je nog geen abonnee van De Remunjse Connectie? Meld je dan vandaag nog gratis aan en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in Roermond. Ontvang iedere 10 weken een bomvolle nieuwsbrief met ‘inside stories’, interviews én carrièrekansen in de regio.

Aanmelden voor De Remunjse Connectie
De Remunjse Connectie logo