Roermond vooruit met Yvette

Maak kennis met de gezichten bij de gemeente Roermond die gezamenlijk en daadkrachtig de stad vooruit helpen. Ruim 670 medewerkers zetten zich iedere dag in voor de inwoners, ondernemers en bezoekers van de gemeente. Ontmoet de verschillende clusters en vakgebieden en kom zo meer te weten over de verschillende taken en beroepen binnen de gemeente Roermond.

Yvette Daamen is als consulent schuldhulpverlening al jaren onderdeel van het team Sociale Zaken bij de gemeente Roermond. Samen met ruim 180 collega’s zorgt Yvette voor de bestaanszekerheid van de Roermondenaren. Een hele dankbare en belangrijke afdeling dus. Nieuwsgierig hoe het werk van Yvette eruit ziet? Lees dan verder en kom meer te weten over de baan van Yvette en haar ervaringen binnen de gemeente Roermond.

Lees het verhaal van Yvette
Werken bij de gemeente Roermond Yvette

Hallo Yvette, leuk dat we met je kunnen spreken over jouw baan bij de gemeente Roermond. Zou je ons een korte introductie kunnen geven over jezelf en jouw functie?

Ik ben opgegroeid in het Reutje (een gehucht bij Sint Odiliënberg) en had al vroeg een duidelijke connectie met Roermond. Ik ben in het ziekenhuis in Roermond geboren, ben in Roermond naar de middelbare school gegaan en ging tijdens mijn puberteit in het weekend altijd uit in Roermond (destijds was het te doen op het Stationsplein en de Veldstraat). Ook heb ik enkele jaren in Roermond gewoond nadat ik mijn ouderlijk huis verliet.

Inmiddels werk ik al bijna 15 jaar bij de gemeente Roermond. De afgelopen 8 jaar als consulent schuldhulpverlening en sinds een jaar houd ik me ook bezig met vroegsignalering. Vroegsignalering komt erop neer dat ik samen met de inwoner probeer te voorkomen dat financiële problemen erger worden. Ik verstrek informatie, tref betalingsregelingen en indien nodig zoek ik samen met de inwoner naar het meest passende financieel beheer.

Wat leuk om jouw verbinding met Roermond te leren kennen, Yvette. Zo te horen heb je ook een mooie baan bij de gemeente Roermond. Waarom heb je er eigenlijk voor gekozen om bij de gemeente Roermond aan de slag te gaan?

Vanaf mijn derdejaars stage wist ik het zeker: ik wil bij de gemeente werken. De diversiteit, sfeer, collegialiteit en het daadwerkelijk iets kunnen betekenen voor mensen is wat mij aantrekt. Een half jaar na het afronden van mijn studie ben ik via een detacheringsbureau bij de afdeling Sociale Zaken voor de gemeente Roermond gaan werken. Waarom Roermond? Omdat hier vacatures waren en de reisafstand goed te doen was. Destijds geen bewuste keuze dus. Achteraf gezien ben ik superblij want ik heb echt toppers van collega’s en de diversiteit, dynamiek en mogelijkheden binnen de gemeente Roermond zorgen ervoor dat het werk leuk en uitdagend blijft.

Had de locatie van Roermond invloed op jouw keuze om hier te gaan werken? Was het bijvoorbeeld een vereiste om in Roermond en omgeving te werken?

In eerste instantie niet. Toen ik in Roermond ben gaan werken was ik blij dat ik werk had waarvoor ik niet al te ver hoefde te reizen. Maar in de loop der jaren is het meer dan alleen de afstand. Ik vind Roermond een hele mooie stad met heel veel mogelijkheden: voor ieder wat wils. En net als de stad zijn de inwoners en hun problematiek ook heel divers. Dit in combinatie met de hoge ambities van het bestuur, zorgt ervoor dat het werk afwisselend blijft. Naast de reguliere werkzaamheden is het altijd mogelijk om andere werkzaamheden te verrichten, waardoor je weer nieuwe kennis en ervaringen opdoet. Tenslotte ben ik ook trots om mijn steentje bij te mogen dragen aan het verbeteren van de levenskwaliteit van de inwoners van Roermond. Mijn ervaring is dat ze vriendelijk, behulpzaam, dankbaar en open zijn.

‘Om te zorgen voor licht aan het einde van de tunnel en uitzicht op een betere situatie, vind ik echt heel bijzonder.’

Wat zijn de voornaamste werkzaamheden van jouw afdeling binnen de gemeente Roermond?

Sociale Zaken biedt de inwoners van Roermond bestaanszekerheid. Het is een grote afdeling waar zo’n 180 collega’s dagelijks bezig zijn met het helpen van Roermondenaren die ondersteuning nodig hebben om hun hoofd boven water te houden. Wat wij allemaal doen is teveel om op te noemen, maar de voornaamste werkzaamheden zijn het verstrekken van uitkeringen, het ondersteunen bij het zoeken naar werk, het ondersteunen om zelfstandig te kunnen blijven wonen en mee te doen in de samenleving. Ook het voorkomen en aanpakken van geldproblemen, het stimuleren van leerlingen om weer naar school te gaan en het beoordelen van vrijstellingen en handhaven bij schoolverzuim behoren tot de taken. Waar mogelijk vergroten we de zelfredzaamheid van de inwoner of werken we toe naar samenredzaamheid.

Zijn er ook werkzaamheden of taken die mensen misschien niet bij jullie afdeling verwachten?

Als ik naar mijn eigen functie kijk, hebben mijn werkzaamheden niet alleen betrekking op het oplossen van schulden. Het gaat ook om het voorkomen dat er opnieuw schulden ontstaan en het bekijken of de inwoner gebruik maakt van alle financiële voorzieningen waar hij/zij recht op heeft. Daarnaast geven we voorlichting en hopen we met vroegsignalering problematische schulden te voorkomen.

Als ik kijk naar Sociale Zaken, dan werken we aan de zelfredzaamheid of samenredzaamheid van de inwoner. We ondersteunen bij het maken van een toekomstplan op alle leefgebieden. Wij hebben niet alleen oog voor de hulpvraag van de inwoner, maar ook voor alle andere zaken waar hij of zij graag ondersteuning bij wil ontvangen.

Wat is het leukste aan jouw werk?

Dat je een verschil kunt maken. Soms is het leven hard en moeilijk. Situaties lijken uitzichtloos, er lijkt soms geen einde aan te komen. Om te zorgen voor licht aan het einde van de tunnel en uitzicht op een betere situatie, vind ik echt heel bijzonder. Het meest waardevol vind ik het allereerste gesprek met de inwoner. Wie een afspraak heeft met de gemeente vindt dat vaak spannend en voelt een bepaalde druk. De verwachting is meestal dat de gemeente gaat controleren en aan allerlei eisen voldaan moet worden. Als ik tijdens zo’n eerste gesprek uitleg dat ik niet kom controleren, maar hulp en advies bied, dan merk je dat de druk die iemand ervaart, overgaat in opluchting. Het mooie is dat ik veel vrijheid heb en maatwerk kan bieden, en dat vind ik fantastisch. Het stimuleert je creativiteit in het zoeken naar oplossingen en het gebeurt zelden dat iets niet opgelost kan worden. Dat geeft heel veel voldoening.

‘Een luisterend oor van iemand die je helpt en met je meedenkt, is heel belangrijk.’

Heb je misschien een bijzondere ervaring of herinnering die te maken heeft met jouw baan bij de gemeente Roermond?

Ik koester vooral herinneringen aan de mensen die ik heb ontmoet, zowel inwoners als collega’s. Je bouwt een band met elkaar op. Zeker wanneer iemand heel open is over wat hem of haar is overkomen, wordt zo’n band sterker en dat blijft me bij. Ook besef ik heel goed dat ik blij mag zijn met de kansen en mogelijkheden die ik heb gekregen in mijn leven.

Mensen hebben tegenwoordig heel snel hun mening klaar. En een oordeel over wie ‘zijn zaakjes niet op orde heeft’. Juist door niet te oordelen, maar te vragen naar iemands omstandigheden, begrijp je waarom de situatie is zoals hij is. En als je laat zien dat je het begrijpt, creëer je het vertrouwen om samen te werken aan een uitweg uit de problemen. Het gaat vaak niet alleen om geld, maar om problematiek op verschillende gebieden. Een luisterend oor van iemand die je helpt en met je meedenkt, is dan heel belangrijk. Dat is wat ik nastreef in mijn werk.

Hoe zou je de bedrijfscultuur omschrijven bij de gemeente Roermond en specifiek jouw afdeling?

Sociale Zaken is een afdeling die continu in beweging is. Dit moet ook wel, omdat de samenleving continu verandert. Binnen onze afdeling zijn we altijd bezig met het verbeteren van onze dienstverlening. Wat mij opvalt, is hoe betrokken mijn collega’s zijn. Niet alleen bij het welzijn van de inwoners van Roermond, maar ook onderling.

Tot slot, heb je misschien een pakkend feitje over werken bij de gemeente Roermond of iets wat de meeste mensen niet weten?

Dat we niet alleen op kantoor achter ons bureau zitten, maar juist regelmatig ‘op pad’ zijn. We komen aan huis bij de inwoners of bij ketenpartners waar we veel mee samenwerken. Denk hierbij aan partijen zoals Vijf, Wel.kom, de voedselbank, woningbouwverenigingen, scholen, et cetera.

Werken bij de gemeente Roermond

De drie tips van Yvette

Wees nieuwsgierig

Ben nieuwsgierig, er zijn zoveel mogelijkheden binnen de gemeente Roermond om jezelf te ontplooien!

Maak kennis met de organisatie

Neem de tijd om de organisatie en haar verschillende taken te leren kennen. Zeker omdat er vaak overlap is tussen de verschillende afdelingen, zorgt deze kennis ervoor dat je verbanden gaat zien.

Schakel regelmatig af

Loop in de pauze eens een rondje door de stad of langs het water. Even afschakelen van de hectiek op kantoor is altijd een goed idee 😀

Maak kennis met de gemeente Roermond

Heeft het verhaal van Yvette jouw interesse gewekt en wil je daarom meer weten over de gemeente Roermond als interessante werkgever? Lees dan vooral verder en kom meer te weten over de organisatie, de verschillende clusters, beroepen en projecten.