Kennismaken met de gemeente Roermond

Roermond vooruit met Mark

Maak kennis met de gezichten bij de gemeente Roermond die gezamenlijk en daadkrachtig de stad vooruit helpen. Ruim 670 medewerkers zetten zich iedere dag in voor de inwoners, ondernemers en bezoekers van de gemeente. Ontmoet de verschillende clusters en vakgebieden en kom zo meer te weten over de verschillende taken en beroepen binnen de gemeente Roermond. Mark van Blerk is als evenementencoördinator werkzaam binnen het cluster ‘Leefbaarheid en veiligheid’. Nieuwsgierig naar de taken en de ervaringen van Mark? Lees dan zijn ervaringen bij de gemeente Roermond hieronder.

Lees het verhaal van Mark
Mark van Blerk Gemeente Roermond

Hallo Mark, leuk dat je ons meer wilt vertellen over jouw baan bij de gemeente Roermond. Zou je ons een korte introductie kunnen geven over jezelf en jouw functie binnen de gemeente Roermond?

Ik ben Mark van Blerk, 59 jaar, getrouwd en heb kinderen en kleinkinderen. Ik werk inmiddels 20 jaar bij de gemeente Roermond. Momenteel in de functie van evenementencoördinator. In deze rol ben ik van begin tot eind betrokken bij evenementen die in de stad plaatsvinden. Van de aanvraag door de organisator tot de evaluatie achteraf. Een zeer afwisselende functie waar ik bij toeval ben ingerold nadat ik als waarnemer een evenementencoördinator had ingewerkt. Toen er een vacature ontstond, heb ik gesolliciteerd vanwege de dynamiek die mij aantrok. Deze functie vervul ik nu sinds 2018.

Zo te horen heb je al heel wat dienstjaren bij de gemeente Roermond, Mark! Hoe ben je eigenlijk bij deze gemeente terecht gekomen en bevalt het werk nog steeds?

Voordat ik bij de gemeente begon, werkte ik bij de politie, ook onder andere in Roermond. Toen had ik al veel contact met de gemeente en vanuit die contacten ben ik gevraagd om over te stappen naar de afdeling Stadstoezicht voor een leidinggevende functie. De voornaamste reden voor de overstap was dat je bij de gemeente echt veranderingen kunt realiseren, waar ik mijn voldoening uit haal. Na 15 jaar bij Stadstoezicht werd ik projectleider van de projecten ‘Digitaliseren van parkeerproducten’ en ‘Mobiel banditisme’ (de aanpak van rondtrekkende criminele groepen). Vervolgens kwam mijn huidige functie als evenementencoördinator op mijn pad. Deze functie is zeer dynamisch en spreekt mij aan vanwege de vele afwisselingen.

Had de locatie van Roermond invloed op jouw keuze om hier aan de slag te gaan?

Als geboren Tilburger had ik in eerste instantie niks met Roermond. Ik ben als 17-jarige naar Roermond verhuisd met mijn ouders. Hoewel ik weerstand ervoer om in een kleine stad te wonen, heeft Roermond door de loop der tijd mijn hart veroverd. Mede ook doordat ik er mijn huidige partner heb leren kennen. Ondanks omzwervingen in het land zijn we teruggekeerd naar Roermond (en omgeving). Roermond is een stad met mooie uitdagingen waarin veel mensen elkaar kennen. Een stad waar veel gebeurt en dat maakt het interessant.

‘Bij de gemeente kun je echt veranderingen realiseren en hier haal ik mijn voldoening uit.’

Welke minder zichtbare werkzaamheden/taken behoren ook tot jouw afdeling waarvan de buitenwereld misschien niet op de hoogte is?

Er komt veel bij kijken voordat er een vergunning verleend kan worden voor een evenement. Er zijn veel spontane ideeën, waarbij de praktische uitvoering nogal eens wordt onderschat. Dat zit ‘m met name in de wet- en regelgeving eromheen. Ik help organisatoren om tot een gedegen aanvraag te komen, en soms organiseert de gemeente zelf een evenement. Denk aan The Passion, de landelijke intocht van Sinterklaas of het Sterren Muziekfeest op het Plein van AVROTROS.

Wat is het leukste aan werken binnen de gemeente Roermond?

Voor mij is dat de veelheid aan contacten binnen en buiten de organisatie. Ik ben de schakel tussen aanvrager, ambtelijke organisatie en bestuur, en dat vind ik erg leuk. Ik spreek veel inwoners, ondernemers en collega’s om evenementen tot stand te brengen. Soms staan beleidsuitgangspunten haaks op elkaar. Dan vind ik de uitdaging om tot een gedragen oplossing te komen.

Wat ook veel voldoening geeft, is iets te kunnen betekenen voor mensen die iets willen organiseren, maar de taal onvoldoende beheersen. Het doet goed als je iemand dan kan helpen het toch van de grond te krijgen. Ik kan in mijn functie al mijn ervaringen en expertise gebruiken om mensen gericht te ondersteunen en te adviseren. Als dan een evenement ook nog slaagt en mensen bedanken je, maakt dat de uitvoering van mijn functie extra leuk.

Heb je misschien een bijzondere ervaring of herinnering die te maken heeft met jouw baan bij de gemeente Roermond?

Ah, te veel om op te noemen! Ik ben aanwezig bij de meeste evenementen en draag dan zo’n mooi reflecterend oranje hesje. Tijdens The Passion vroeg een cameraman me of ik even een stap opzij wilde zetten. En nog iets verder aan de kant? Of liever: buiten de afzetting? Wat was er nou aan de hand: de jas absorbeerde teveel licht en werd het zwarte gat van The Passion haha!

Soms moet je ook heel duidelijk zijn en zorgen dat gemaakte afspraken worden nageleefd. Bijvoorbeeld zorgen dat geluidsoverlast beperkt wordt tot het afgesproken tijdstip. Daar sta ik dan ook voor. En samen afwegen of bijvoorbeeld het Solar festival op een veilige manier door kan gaan na een storm.

Hoe zou je de bedrijfscultuur omschrijven bij de gemeente Roermond en specifiek jouw cluster? 

Wat ik mooi vind aan de gemeente, is dat we samen komen tot het resultaat. Toen ik er net begon was de sfeer misschien iets meer familiair dan nu, maar als er wat moet gebeuren, staan we schouder aan schouder om het gedaan te krijgen. Als we als stad een doel stellen, dan bereiken we dat!

Tot slot, heb je een tip voor een toekomstige collega?

Streef na wat je zou willen, want waar een wil is, is een weg. De gemeente is zo’n brede organisatie, er is heel veel mogelijk. Als je motivatie er is, en je de wil en de competenties hebt, kun je je dromen nastreven.

 

Maak kennis met de gemeente Roermond

Heeft het verhaal van Mark jouw interesse gewekt en wil je daarom meer weten over de gemeente Roermond als interessante werkgever? Lees dan vooral verder en kom meer te weten over de organisatie, de verschillende clusters, beroepen en projecten.