Kennismaken met de gemeente Roermond

Roermond vooruit met Marie-Anne

Maak kennis met de gezichten bij de gemeente Roermond die gezamenlijk en daadkrachtig de stad vooruit helpen. Ruim 670 medewerkers zetten zich iedere dag in voor de inwoners, ondernemers en bezoekers van de gemeente. Ontmoet de verschillende clusters en vakgebieden en kom zo meer te weten over de verschillende taken en beroepen binnen de gemeente Roermond. Marie-Anne van der Woning is als medewerker van het KCC (Klanten Contact Center) en trouwambtenaar werkzaam binnen het cluster ‘Publiekszaken’. Lees hieronder het verhaal van Marie-Anne!

Lees het verhaal van Marie-Anne
Marie-Anne gemeente Roermond

Hallo Marie-Anne, leuk dat je dit verhalenformat wilt invullen! Zou je ons een korte introductie kunnen geven over jezelf en jouw functie binnen de gemeente Roermond?

Oorspronkelijk kom ik uit de reiswereld, waarin ik 25 jaar met veel plezier heb gewerkt. Via omzwervingen bij een bedrijf dat cosmetische producten maakt, het Openbaar Ministerie, een accountantskantoor en de Tweede Kamer, ben ik door een tip van een collega 6 jaar geleden bij de gemeente Roermond terecht gekomen bij het Klanten Contact Center (KCC). Toen er een vacature voor trouwambtenaar vrij kwam ben ik deze functie sinds maart 2021 naast dit werk ook gaan doen.

Waarom werk je bij de gemeente Roermond? Hoe ben je bij deze gemeente terecht gekomen en belangrijker: waarom werk je er nog steeds?

Bij toeval kwam de vacature bij het KCC precies op het juiste moment. Ik werk hier nog steeds omdat ik houd van de afwisseling in deze functie. Ik heb behalve telefonisch contact ook administratieve werkzaamheden en bovendien ook ‘live’ contact met de inwoners van de gemeente aan de receptie of balie. Trouwambtenaar ben ik geworden omdat collega’s aangaven dat ze mij hier echt een type voor vonden. Ik speel toneel bij Speelgroep Gelre en zing bij de Polkadots en het Remunjs Theaterkoor, dus ik ben niet bang om voor kleine of grotere groepen mensen mijn verhaal te doen. Een speech schrijven aan de hand van de wensen van een bruidspaar was natuurlijk een ander verhaal. Toch ben ik de uitdaging aangegaan en dit lukt goed, afgaande op de reacties van de paren die ik heb gehuwd of geregistreerd partnerschap heb gesloten.

Had de locatie van Roermond invloed op jouw keuze om hier te gaan werken? Was het bijvoorbeeld een wens om in Roermond en omgeving te werken? 

Ik heb niet speciaal voor Roermond gekozen, maar als echt Remunjs maedje is dit wel een hele leuke bijkomstigheid. Ik weet veel over de stad, wat er hier speelt en ken ook wel veel mensen. Bovendien is het woon-werkverkeer met de fiets te doen!

 

‘Ik houd van de afwisseling in deze functie. Ik heb behalve telefonisch contact ook administratieve werkzaamheden en bovendien ook ‘live’ contact met de inwoners van de gemeente aan de receptie of balie.’

Wat zijn de voornaamste werkzaamheden van jouw team binnen de gemeente Roermond?

Alle telefoontjes, mails en appjes voor onder andere publiekszaken, sociale zaken, het Cuypershuis, zwembad (eigenlijk de gemeente in de breedste zin van het woord) komen bij ons binnen. We verbinden door, maken een terugbelverzoek of maken meldingen voor openbare ruimte. Ook verzorgen we brieven voor Sociale Zaken. Verder regelen we parkeervergunningen of afspraken voor mensen die dit digitaal niet kunnen en geven aan de receptie legitimatie- en rijbewijzen uit. En dat is nog maar een kleine greep uit de vele taken.

Als trouwambtenaar krijg ik de aanvragen voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap binnen. Vervolgens maak ik een afspraak met de aanvragers om samen hun wensen over de ceremonie door te nemen. Op de dag zelf trouw ik hen of sluit een geregistreerd partnerschap.

Zijn er ook werkzaamheden die tot jouw cluster behoren waarvan de buitenwereld wellicht nog niet op de hoogte is?

Soms zeggen inwoners of collega’s: ‘jij bent toch gewoon de telefoniste?’ Als ze dan horen wat wij allemaal doen en hoeveel wij weten over de werkzaamheden en medewerkers van de gemeente, komen ze daar wel op terug.

Wat is het leukste aan werken binnen jouw cluster van de gemeente Roermond?

Het leukste is voor mij het persoonlijke contact met de mensen als ik aan de receptie of parkeerbalie zit. Er komen vaak hele persoonlijke verhalen voorbij. Bovendien is het leuk als mensen en ook bruidsparen zeggen dat ze zo fijn geholpen zijn of dat ze genoten hebben van de ceremonie.

Heb je misschien een bijzondere ervaring of herinnering te maken heeft met jouw baan bij de gemeente Roermond? Bijvoorbeeld een memorabel, persoonlijk verhaal?

Het eerste huwelijk blijft speciaal. Dit was ook nog van iemand die ik persoonlijk ken en omdat ik ook de familie kon raadplegen, werd dit een heel persoonlijke ceremonie.

‘Het leukste is voor mij het persoonlijke contact met de mensen als ik aan de receptie of parkeerbalie zit. Er komen vaak heel persoonlijke verhalen voorbij.’

Hoe zou je de bedrijfscultuur omschrijven binnen de gemeente Roermond en specifiek jouw cluster?

Binnen de afdeling Publiekszaken (waar het KCC en ook de ‘Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand’ onder valt,) hebben we een goed contact tussen de collega’s. We kunnen met elkaar lachen, maar ook als het wat minder goed gaat zijn we er voor elkaar!

Wat is een interessant feitje over werken bij de gemeente Roermond wat veel mensen (nog) niet weten?

Als KCC-medewerkers zijn wij niet ‘alleen maar’ telefonistes die de mensen gelijk doorverbinden. Wij weten heel veel over de organisatie en haar processen en kunnen veel vragen direct beantwoorden zonder door te verbinden naar de desbetreffende afdeling. Als we het antwoord echt niet weten, dan wordt er een terugbelverzoek gemaakt voor een collega die dan contact gaat opnemen.

Tot slot, welke drie tips zou je willen geven aan iemand die bij de gemeente Roermond aan de slag gaat?

Kom eens meeluisteren bij het KCC! Zo weet je wat wij allemaal doen. Behandel de mensen zoals je zelf ook graag behandeld zou willen worden en maak beslist een rondleiding door de stad als je niet uit Roermond komt. Zo leer je de omgeving beter kennen.

Maak kennis met de gemeente Roermond

Heeft het verhaal van Marie-Anne jouw interesse gewekt en wil je daarom meer weten over de gemeente Roermond als interessante werkgever? Lees dan vooral verder en kom meer te weten over de organisatie, de verschillende clusters, beroepen en projecten.