Kennismaken met de gemeente Roermond

Roermond vooruit met Eddy

Maak kennis met de gezichten bij de gemeente Roermond die gezamenlijk en daadkrachtig de stad vooruit helpen. Ruim 670 medewerkers zetten zich iedere dag in voor de inwoners, ondernemers en bezoekers van de gemeente. Ontmoet de verschillende clusters en vakgebieden en kom zo meer te weten over de verschillende taken en beroepen binnen de gemeente Roermond.

Eddy Mötter (rechts) is als coördinator werkzaam binnen de afdeling Inrichting en Beheer Ondergrondse Ruimte. Mede dankzij zijn tientallen jaren ervaring in dit vakgebied is Eddy een waardevolle toevoeging aan het team, wat tot voor kort nog relatief klein was. Eddy is bijna 2 jaar in dienst bij de gemeente Roermond en zit hier op de juiste plek, mede dankzij de goede samenwerking en afspraken met collega’s zoals toezichthouder Önder Kantas (links), vergunningsverstrekker Henk Haus (midden) en externe partijen. Nieuwsgierig naar de ervaringen van Eddy bij de gemeente Roermond? Lees dan verder om zijn bevindingen te lezen.

Lees het verhaal van Eddy
Roermond vooruit met Eddy

Hallo Eddy! We zijn erg nieuwsgierig naar jouw persoonlijke verhaal. Zou je ons kunnen vertellen hoe je bij de gemeente Roermond terecht bent gekomen?

Anderhalf jaar geleden lag ik op het strand in Zuid-Frankrijk en zag ik op LinkedIn een vacature voor coördinator kabels en leidingen. In de vacature stond dat het een functie was voor 12 uur in de week, maar de functieomschrijving sprak me zo aan, dat ik er direct op gereageerd heb. Daarna was het snel beklonken. Gedurende het werk heb ik me vastgebeten in de inhoud en het werd duidelijk dat die 12 uur niet voldoende waren. Onder andere omdat we voor de grote opgave van de energietransitie staan en netbeheerders zoals bijvoorbeeld Enexis, WML en Ziggo allemaal willen graven. Op hun toekomstplannen moet de gemeente anticiperen. Inmiddels werk ik voltijds en zijn we met z’n drieën in mijn directe team: een collega vergunningsverstrekking, een collega toezichthouder en ik als degene die het totaalplaatje overziet. Alles wat wij doen is voor de veiligheid en voor het gebruik van de nutsvoorzieningen door de inwoners. De nutsvoorzieningen moeten gewoon werken en beschikbaar zijn.

Dat klinkt als een belangrijke functie, Eddy. Interessant ook om te horen hoe het team is gegroeid. Waarom heb je destijds eigenlijk besloten om bij de gemeente Roermond aan de slag te gaan?

Het is dicht bij mezelf, omdat het voor de inwoners van mijn eigen stad is. Ik heb een jaar of 30 de halve wereld gezien en veel gereisd voor mijn werk, maar het is eigenlijk veel leuker om dienstbaar te zijn voor je eigen gemeente. Het is tastbaar, want je komt de mensen tegen die letterlijk tegen een sleuf aanlopen. Wat het werk voor mij nu heel interessant maakt, is dat het steeds breder wordt wat er buiten gebeurt. Netbeheerders willen de komende jaren van alles doen wat gevolgen heeft voor de ondergrondse inrichting. Daar is niet altijd beleid voor. De bestaande verordening speelt niet in op wat er maatschappelijk wordt gevraagd. Zodoende kan ik helpen de gemeentelijke organisatie te ontwikkelen naar een nieuwe structuur die daarop aansluit.

Verder kan ik mijn ervaring en kennis uit het bedrijfsleven inbrengen, bijvoorbeeld om te denken vanuit dienstbaarheid en efficiëntie. En dat draag ik ook uit. Dat gaat niet alleen over werken efficiënt werken, maar vooral ook over duidelijk zijn. Goed luisteren en antwoord geven op vragen is heel belangrijk, zowel in contacten met collega’s als met partijen buiten de gemeente. Ik merk dat dat zijn vruchten afwerpt in de samenwerking.

Had de locatie van Roermond invloed op jouw keuze om hier te gaan werken?

De locatie van Roermond was eigenlijk toeval, de vacature kwam voorbij op LinkedIn en ik ging voor de inhoud. Ik heb bij mijn eerste baan bij een aannemer gewerkt waar ik zelf ‘grondroerder’ was, degene die gaat graven. De grondroerder is ook degene die de vergunning aanvraagt, dus die rol begrijp ik goed. Dat sloot aan bij mijn ervaring. Eigenlijk zou iedereen aan het begin van zijn carrière een jaar bij een aannemer moeten werken. Daar leer je pas echt werken: je komt tegenslag tegen, je moet problemen oplossen, je leert op tijd opstaan en ritme opbouwen en dat hoort ook bij werken. Buiten in de regen, want het werk moet af. Niet zeuren, door! Het is zo waardevol om wat met je handen te doen, dan krijg je ruggengraat en het vormt je. Dus een tip voor een nieuwe collega: eerst even terug het veld in! 😉

‘Uiteindelijk wil je ervoor zorgen dat iedereen nu en in de toekomst alle nutsvoorzieningen kan blijven gebruiken.’

Wat zijn de voornaamste werkzaamheden van jouw afdeling binnen de gemeente Roermond?

Wij verstrekken vergunningen, houden toezicht en handhaven op alles wat er ondergronds gebeurt. Hiervoor hebben we veel afstemming met collega’s van verschillende afdelingen en externe bedrijven die willen graven. Vanuit dienstbaarheid doen we het voor de inwoners om te zorgen dat zij gebruik kunnen blijven maken van elektriciteit, gas, water, data en riool, maar ook voor de grondroerders. Die willen zo efficiënt mogelijk hun werk doen. Wij hebben een handboek met uitleg, maar dat is veel informatie. Als je als netbeheerder de grond in wil en je moet met die verordening  aan de slag, is dat niet niks. Wij leveren die ondersteuning om problemen voor te zijn. Omdat wij ze vanaf de start van een project begeleiden, kunnen ze ook zo snel mogelijk weer de stad uit. En dat is in het belang van iedereen. Als wij goed samenwerken, besparen zij tijd. Op deze manier manier kunnen zij bijvoorbeeld een elektriciteitsaansluiting voor inwoners of bedrijven realiseren, wachttijden beperken en overlast minimaliseren.

Welke werkzaamheden behoren ook tot jouw afdeling waarvan de buitenwereld misschien niet op de hoogte is?

We heetten tot voor kort de afdeling ‘Kabels en Leidingen’. Maar eigenlijk klopt dat niet als je strikt naar de verordening kijkt, want de kabels en leidingen worden door externe partijen, zoals de netbeheerders, gelegd en beheerd. Wij doen wat met de ondergrond: waar ligt gas, waar ligt elektriciteit, waar moet de stoep weer terug komen, enzovoorts. Dus hebben we de naam veranderd. We heten nu ‘Inrichting en Beheer Ondergrondse Openbare Ruimte’, want bij ons passeert alles wat ondergronds wordt aangelegd. Wat dat precies is, en welke projecten op dit moment actueel zijn, publiceren we op de website van de gemeente. Uitleggen aan inwoners en ondernemers welke werkzaamheden waar en wanneer gepland zijn, en waarom we dat doen, hoort ook bij mijn werk. En dat vind ik belangrijk, want uiteindelijk wil je ervoor zorgen dat iedereen nu en in de toekomst alle nutsvoorzieningen kan blijven gebruiken.

Buiten het verlenen van vergunningen, toezicht houden en handhaven, ondersteunen wij zowel de grondroerders extern als collega’s intern. De huidige verordening gaat over kabels, leidingen, riool en water. Maar nieuwe ontwikkelingen zoals opslag van CO2 ondergronds, warmte-koude-opslag en energieopslag vragen om een antwoord. Het vergunningsproces zal onder meer hierop moeten worden aangepast. Niet alleen de ondergrond zelf moet voorbereid worden, maar ook het beleid daarop. Hiervoor kijken we samen met andere afdelingen naar deze toekomst en hebben we een regionaal gemeentelijk overleg opgetuigd. Daarmee lopen we als gemeente voorop.

Wat is nou het leukste aan werken binnen jouw afdeling van de gemeente Roermond?

Als ik één ding moet kiezen, dan is het wel anticiperen op nieuwe ontwikkelingen. Mijn werk is heel breed en er is heel veel afstemming bij alles wat we doen. We houden rekening met evenementen, met groen, met archeologie, et cetera. Wat ik het leukste vind, is vooruitkijken en dingen groot maken, zichtbaar en begrijpelijk zodat mensen er iets mee kunnen. Het is veelomvattend, ik krijg mijn tijd goed vol en het geeft veel voldoening. En we leggen de dingen die we doen ook uit aan de inwoners, bijvoorbeeld via de website van de gemeente. We vermelden daar de grote werken en leggen uit waarom er gewerkt wordt. Elke maand komt er een stukje bij, daar verwijs ik vaak naar.

‘Het gevoel dat je dingen samen moet doen en samenwerkt op basis van vertrouwen, dat is een mooie ervaring.’

Heb je misschien een bijzondere ervaring die te maken heeft met jouw baan bij de gemeente Roermond?

Iets wat we bereikt hebben, is een goede samenwerking met grondroerders. Onze taak is toezicht houden, wat heel goed gaat. Daar heb ik het juist niet allen over regels naleven, maar over een echte samenwerking. We hebben nu niet alleen tijdens de uitvoering, maar al bij de voorbereidingen intensief contact met de uitvoerder en bespreken bijvoorbeeld of bewonersbrieven klaar zijn. Ook bespreken we of het tracé goed bekeken is en noodzakelijke voorbereidingen getroffen zijn. Zo beperken we de overlast. Op deze manier weten uitvoerders precies wat we willen: geen overlast, goed voorbereiden, uitvoeren, opruimen en snel weer weg. En wij helpen daarbij. Dat werkt beter dan alleen met regeltjes zwaaien. Het gevoel dat je dingen samen moet doen en samenwerkt op basis van vertrouwen, dat is een mooie ervaring. En daar zijn we hartstikke trots op.

Hoe zou je de bedrijfscultuur omschrijven bij de gemeente Roermond?

Collega’s zoeken elkaar op, de lijnen zijn kort en overleg is heel makkelijk. Voor ons werk is het ook nodig dat je elkaar face-to-face ziet. Dan kun je beter opmerken en aanvoelen wat iemand bedoelt. Als collega’s op verschillende plekken binnen en buiten werken, dan kunnen er soms misverstanden ontstaan. En dan is het veel makkelijker om wrijving op te lossen als je elkaar in de ogen kijkt. Dan gebeurt dan ook binnen onze teams.

Tot slot, heb je misschien een interessant feitje over werken bij de gemeente Roermond?

We zijn een lerende organisatie in ontwikkeling. Goede vragen stellen en elkaar opzoeken is heel belangrijk. Zo heb ik overleg met externe partijen waarin we informatie uitwisselen die belangrijk is voor de ontwikkeling van onze stad. Hierdoor weten we van tevoren welke plannen er zijn binnen de grote opgaven, zoals de energietransitie, netwerksaneringen, koude/warmte-opslagcentrales, warmtepompen ondergronds, CO2-opslag of waterstofnetwerken. Het gaat er op termijn allemaal komen. En daar moeten we wat mee. Door deze kennis te delen met collega’s van andere afdelingen kunnen we als organisatie anticiperen op deze ontwikkelingen.

Aan de slag bij de gemeente Roermond

De drie tips van Eddy

Blijf jezelf

Blijf vooral jezelf, hou vol en ga ervoor op een goede manier.

Laat je netwerk groeien

Bouw je netwerk op en ga naar mensen toe, blijf vooral niet achter je bureau zitten!

Maak plezier

Maak plezier op je werk, doe wat je leuk vindt en geniet ervan.

Maak kennis met de gemeente Roermond

Heeft het verhaal van Eddy jouw interesse gewekt en wil je daarom meer weten over de gemeente Roermond als interessante werkgever? Lees dan vooral verder en kom meer te weten over de organisatie, de verschillende clusters, beroepen en projecten.