Business Development Manager Fenna Rutten aan het woord

Rabobank expert aan het woord: Financieel Gezond Leven

Rabobank Midden-Limburg zet zich in voor de samenleving door middel van een sterke focus op 5 hoofdthema’s. Een van deze thema’s is ‘Financieel Gezond Leven’, een relevant thema voor iedereen, zeker nu. Maar waarom is dit onderwerp zo belangrijk en hoe kunnen we zelf stappen zetten om onze financiële toekomst stabieler, inzichtelijker en gezonder te maken? We spraken hierover met Fenna Rutten, Business Development Manager bij Rabobank Midden-Limburg en een van de experts voor dit thema. Lees snel verder om het interview met Fenna te lezen en leer meer over dit zeer relevante onderwerp.

Meer lezen over Financieel Gezond Leven
Fenna Rutten Business Development Manager Rabobank Midden Limburg

Hallo Fenna, fijn dat je voor ons tijd vrijmaakt en ons meer wilt leren over het thema ‘Financieel Gezond Leven’. Dit thema is namelijk één van de hoofdthema’s binnen Rabobank, zou je kunnen aangeven waarom dit juist zo’n belangrijk thema is voor jullie? 

Het thema ‘Financieel Gezond Leven’ is belangrijk omdat het bij alle thema’s van de Rabobank betrokken is. Ongeacht of je van plan bent om te verhuizen, te verduurzamen of ondernemer bent, je financiële situatie is zeer relevant. Het is op dit moment ook actueler dan ooit, o.a. door de hoge energierekening, de inflatie, je kunt er simpelweg niet omheen. De samenleving vraagt om steeds meer financiële flexibiliteit en zelfstandigheid. Tegelijkertijd zien we een toenemende financiële kwetsbaarheid. Rabobank wil iedereen stimuleren om een stap te zetten naar een financieel gezond(er) leven, en is ervan overtuigd dat iedereen dat kan. Als coöperatieve bank willen we alle klanten (particulieren en ondernemers) hierbij zo goed mogelijk in begeleiden. Dat doen we door te inspireren en motiveren, mensen aan te zetten om meer over geld te praten en door inzicht en overzicht te geven met praktische tips en tools. We maken ook de mogelijkheden inzichtelijk om vermogen verder op te bouwen met behulp van sparen, beleggen en investeren.

Fijn dat jullie zo betrokken zijn bij dit belangrijke onderwerp. Zou je kunnen vertellen wat specifiek Rabobank Midden-Limburg doet op het gebied van financieel gezonder leven in Roermond en omgeving? Zijn er voorbeelden van projecten of adviezen die jullie hebben gegeven in deze regio die onder dit thema vallen?

Rabobank Midden-Limburg is lokaal zeer betrokken. We zijn bijvoorbeeld partner van de voedselbank. Met dit partnerschap investeren we als coöperatieve bank met ons netwerk, onze kennis en onze winsten. Zo schonken we kaartjes voor de schaatsbaan op het Munsterplein aan de klanten van de voedselbank en hebben we onder alle 450 collega’s van onze bank een inzamelingsactie voor de voedselbank georganiseerd.

Ook zetten we ons actief in voor de volgende generaties. Op diverse basisscholen in de regio geven we gastlessen over financiële onderwerpen. Zo hopen we de kinderen op jonge leeftijd al over dit thema wegwijs te maken. Samen met onze coöperatiekring investeren we bovendien in lokale initiatieven die het verschil maken, zoals het verzorgen van een gezond ontbijt voor scholieren en het mogelijk maken om te sporten voor gezinnen met minder financiële middelen.

 

Het is belangrijk om vooral te praten over geldzorgen. Helaas heerst er vaak nog een taboe om over dit onderwerp te praten.

Wat zou je vanuit je rol als Business Development Manager willen zeggen tegen inwoners uit de regio die in deze tijden moeilijk(er) kunnen rondkomen? Wat kunnen ze concreet ondernemen en waarin kan de Rabobank hierin steun bieden?

We snappen dat je geldzaken je steeds meer bezig houden, vooral in deze tijd waarin alles duurder wordt. En je vaste lasten daardoor een stuk hoger kunnen zijn. Meer inzicht in je financiën kan je helpen om betere keuzes te maken.

Bijna één op de vijf huishoudens in Nederland ligt wakker van geldzorgen. Herkenbaar? Weet dan dat het iedereen kan overkomen, je hoeft je er niet voor te schamen. Als je geldproblemen hebt of verwacht, blijf er dan niet te lang mee rondlopen. Kom op tijd in actie. Het Rabo Team Hulp bij Geldzorgen biedt een luisterend oor en zoekt samen met jou naar een oplossing. Het is belangrijk om vooral te praten over geldzorgen. Helaas heerst er vaak nog een taboe om over dit onderwerp te praten. De hoge inflatie raakt ons allemaal, bijna alles wordt duurder. Daarom is het juist nu slim om je financiën scherp in kaart te brengen. De Rabo App helpt je hierbij. Met slimme functies die je helpen meer grip te krijgen op je uitgaven en die je laten zien hoe je ervoor staat. Hiermee kun je nog betere keuzes maken. Dat geeft rust en overzicht. Probeer het zelf!

Zijn er feitjes die men vaak niet weet en die met dit thema te maken hebben?

Ruim 53% van de Nederlanders maakt zich zorgen over geld en meer dan 40% van de Nederlanders hebben minder dan €5.000,- aan spaargeld. Zo zie je maar, op het gebied van financieel gezond leven kunnen veel mensen advies gebruiken en verbeterpunten doorvoeren. Ook als je overigens geen geldzorgen hebt, is een duidelijk inzicht in je financiële situatie zeer belangrijk om goed voorbereid te zijn op de toekomst.

Tot slot, heb je misschien tips of een advies voor lezers die ook op het gebied van financieel gezond(er) leven stappen willen zetten?

Ik raad altijd aan om een stappenplan te volgen. Het begint allemaal met het verkrijgen van inzicht: wat zijn mijn inkomsten, wat geef ik uit en waaraan geef ik het uit? Vervolgens kun je kijken waar je eventueel kunt besparen. Als je dit inzichtelijk hebt en bespaarmogelijkheden hebt bekeken, kun je aan je buffer werken. Een buffer is niet alleen voor noodgevallen, maar geeft ook financiële rust voor vakanties of bijvoorbeeld je pensioen. Dromen en doelen voor de toekomst, we hebben ze allemaal. Misschien wil je eerder stoppen met werken of je kinderen financieel ondersteunen bij hun studie. Met het Rabo Financieel Plan krijg je snel inzichten in je mogelijkheden.

Tot slot kun je voor een optimaal financieel gezond leven nadenken over hoe je extra spaargeld wilt inzetten. Bijvoorbeeld door het te investeren (in een huis of het verduurzamen daarvan) of door te beleggen met de Rabo Wegwijzer: de Wegwijzer geeft je concrete tips en handvatten hoe je financieel gezonder kunt worden. Vul de Wegwijzer in en aan de hand van een paar vragen weet jij binnen 2 minuten met welke stap je kunt starten.

Meer lezen over Rabobank Midden-Limburg

Klik snel verder en kom meer te weten over Rabobank Midden-Limburg en haar inzet in Roermond en omgeving.