De comeback van wede in Roermond

Marita Bartelet staat met haar man Chris Roemen sinds 2005 aan het roer van Ecological Textiles op Industrieterrein Heide in Roermond. Sinds enkele jaren produceren ze natuurlijke indigo uit het blad van de wede. Deze plant heeft een eeuwenoude link met Roermond en maakt nu dankzij hen een comeback. Lees het bijzondere verhaal over de herkomst van wede en de geschiedenis in Roermond zelf hieronder.

Lees het verhaal over wede en de relatie met Roermond
Ecological Textiles in Roermond

Wat is Ecological Textiles?

In 2005 zijn we gestart met Ecological Textiles. Dit is een groothandel in duurzaam geproduceerde stoffen van natuurlijke materialen zoals biologische katoen, hennep, linnen, wol en zijde. Tevens verkopen we vezels, garens en band. We hebben een internationale klandizie van vooral modebedrijven, designers en interieurontwerpers. In datzelfde jaar hebben wij Ecotex opgericht, waar we kleding van onder andere biologische katoen en hennep verkopen. De klanten van Ecological Textiles komen uit de hele wereld, die van Ecotex vooral uit Nederland en België.

Het is onze overtuiging dat natuurlijke materialen beter zijn voor mens en natuur en dat de kleding die ervan is gemaakt een stuk fijner draagt dan die waarin veel synthetische vezels zijn verwerkt. Zowel de stoffen als de kleding worden volgens de hoogste ecologische en sociale normen geproduceerd. Zowel Ecological Textiles als Ecotex zijn al 10 jaar GOTS-gecertificeerd. Dit is het belangrijkste keurmerk voor biologische textiel.

Waarom kiezen consumenten voor jullie producten?

Enerzijds omdat duurzaam steeds belangrijker wordt. Mensen zijn zich steeds meer bewust van sociale misstanden in de reguliere mode-industrie. Anderzijds worden steeds meer mensen ziek van hun kleding, omdat ze bijvoorbeeld allergisch zijn voor synthetische vezels of bepaalde kleurstoffen.

Jullie produceren kleurstof uit wede. Wat is wede?

Wede is een in Europa inheemse plant waarvan het blad indigo bevat. De stengel van de wedeplant wordt ca. 1,5 meter hoog. Aan de uiteinden ontstaan trosvormige gele bloemen en later de zaadbolsters. In het eerste jaar maakt de plant de blauwe kleurstof indigo aan. Daarvoor moet je dus het blad oogsten. Doordat het blad weer snel aangroeit, kun je dit drie of vier keer per seizoen doen.

‘Andere steden waar de wede ooit belangrijk was, profileren hiermee in hun citymarketing. Dit zou voor Roermond ook een optie kunnen zijn.’

Waarom zijn jullie wede gaan gebruiken?

Wij werden gevraagd als partner van designstudio Raw Color uit Eindhoven. Deze maakte in opdracht van een klant in Eindhoven speciale gordijnpanelen met 13 verschillende natuurlijke kleuren. De kleurstoffen moesten plantaardig zijn. We hebben dit uitgevoerd op transparante biologische wol. Voor de kleur blauw wilden we wede gebruiken, omdat dit de traditionele Europese indigoplant is. Wij ontdekten dat alleen in enkele gebieden in Frankrijk en Duitsland nog iets van die traditie bestaat. Vanwege de groeiende vraag vanuit de opbloeiende lakensteden waaronder Roermond, werd wede vanaf de 13de  eeuw intensief geteeld in het naburige hertogdom Gulik. Een groot deel van de huidige gemeente Roermond behoorde hiertoe. Gulik was een van de weinige gebieden in Europa waar de wedeteelt een exportproduct werd. In de 16de  eeuw neemt de betekenis van Roermond als lakenstad sterk af door de algemene economische achteruitgang die er al was. Dit werd nog versterkt door de stadsbrand van 1554. Overigens heeft Raw Color dit jaar de Limburg Design Award gewonnen. Op dit moment is hun werk te zien in het Cuypershuis.

Hoe komen jullie aan wede?

Die telen we zelf, samen met agrariër Dave Duijf in Maasbree. Samen met hem extraheren we ook de kleurstof uit het blad. Wij willen wede in eerste instantie als kleurstof voor textiel produceren. Je kunt er ook inkt, zeep en schilderpigmenten van maken. Andere steden waar wede ooit belangrijk was, zoals Toulouse, Amiens of Erfurt, profileren zich daarmee in hun citymarketing. Gezien de historische connectie die wede met Roermond heeft, zou dat misschien ook hier mogelijk zijn.

Wat is de impact op het milieu van plantaardige verfstoffen zoals wede?

Elke productie heeft milieu-impact. Het telen van verfplanten kost ook landbouwgrond en plantaardig verven kost ook energie. Maar in tegenstelling tot synthetische kleurstoffen zijn plantaardige verfstoffen altijd afbreekbaar en hernieuwbaar. Het gebruik ervan past binnen de doelen van een circulaire economie.

Wat willen jullie nog graag doen?

We proberen het gebruik van lokale grondstoffen aan te moedigen. De teelt van wede en andere verfplanten is daar een voorbeeld van. Een ander voorbeeld is het gebruik van wol van Nederlandse schapen. Wij maken van deze wol garens en stoffen. Dit doen we onder andere met wol van Kempische heideschapen die in Roermond worden gehouden.

Kleinschalige ambachtelijke producties met lokale grondstoffen zijn er altijd wel geweest, maar ons doel is een industriële verwerking. Op dit moment is onze rol dat we laten zien dat het kán met grondstoffen van hier. In de toekomst willen wij graag een minifabriek oprichten waar we ecologische productieprocessen met betrekking tot textiel kunnen laten zien.

 

Ontdek meer boeiende verhalen én carrièrekansen!

...meer verhalen van De Remunjse Connectie

Er zijn nog meer boeiende verhalen te lezen van De Remunjse Connectie. Scroll vooral verder en kom meer te weten over duurzaamheidscentrum De Groene Transformator, de yogastudio van Wieneke van der Aa bij Weerstand Roermond, de steun voor creatieve talenten met subsidieregeling ‘Maakplaats Roermond’ én de actuele vacatures in deze omgeving.

Kennismaking met De Groene Transformator

Hét duurzaamheidscentrum van Roermond is een feit. De Groene Transformator bij Weerstand Roermond is geopend en is dé plek waar je terecht kunt voor inspiratie en kennis over duurzaamheid in…

Werken aan je weerstand bij Weerstand Roermond

Bij Weerstand Roermond vind je ook een groep actieve en creatieve ondernemers. Zo ook Wieneke van der Aa met studio LUZ, waar ze workshops en yogalessen geeft. Nieuwsgierig naar haar…

Nieuw talent steunen met Maakplaats Roermond

De regio Roermond telt veel creatievelingen en culturele makers. Deze zijn echter nog niet allemaal bij het grote publiek bekend. Mede dankzij de nieuwe subsidieregeling 'Culturele Maakplaats' komt hier verandering…

Vacatures in Roermond

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? In Roermond zit je in vrijwel ieder vakgebied hier op de juiste plek. Ontdek mooie carrièrekansen bij de beste werkgevers in Roermond en omstreken…

Kippenvel van top tot teen

Na ruim 20 jaar in Maastricht ging in 2022 het roer om: de 11devande11de kwam naar Roermond, en met succes! Wat kan men verwachten bij de aankomende editie? Lees snel…

Verbouwen is leuk hoor, maar we missen de reuring

Ruim 50 jaar oud was de theaterzaal van Theater De Oranjerie. Een update was dus wel op zijn plaats. Na ruim 15 maanden verbouwen gaat het doek weer open: wat…

Hoe hou je de zorg beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar?

De. Zorg. Moet. Anders. Met een steeds grotere zorgvraag en minder 'handjes' om deze zorg te bieden, is het onderzoeken van zorgverlichtende mogelijkheden zeer belangrijk. We spraken met Lucien Engelen…

In Roermond stroomt meer dan alleen water

Roermond heeft het allemaal: een kloppend winkelhart, grote en kleine bedrijven, de Maasplassen. Maar wat maakt Roermond nou echt uniek, en welke boodschap vertellen we richting de buitenwereld? Mede dankzij…
Blijf op de hoogte van alle Roermondse ontwikkelingen

Meld je aan voor De Remunjse Connectie

Ben je nog geen abonnee van De Remunjse Connectie? Meld je dan vandaag nog gratis aan en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in Roermond. Ontvang iedere 10 weken een bomvolle nieuwsbrief met ‘inside stories’, interviews én carrièrekansen in de regio.

Aanmelden voor De Remunjse Connectie
De Remunjse Connectie logo