De Remunjse Connectie

Verbouwen is leuk hoor, maar we missen de reuring

Het doek gaat open na exact 15 maanden verbouwen. Het daverend applaus klinkt eindelijk weer. Zo zal het gaan vanaf 13 september. De theaterzaal van Theater De Oranjerie in hartje Roermond is namelijk klaar. Klaar om getoond te worden aan het grote publiek. Klaar om het toneel te zijn van allerlei soorten voorstellingen. Het theater is mooi, duurzaam, eigentijds. En de stoelen… zijn heerlijk comfortabel. De zaal kan nu ook helemaal ingericht worden voor popconcerten. Met één druk op de knop. Nou, laten we zeggen: het kost vrijwel geen moeite. Directeuren Henk Luiten en Rob Polman geven trots een kijkje in hun keuken.

Lees het gesprek met Henk en Rob
WARWW_DeRemunjseConnectie_HenkEnRobCompact

Spaghetti van draden
De o zo bekende theaterlocatie is volledig in een nieuw jasje gestoken. Na 50 jaar was het theater wel toe aan een frisse look en hypermoderne faciliteiten, geeft Rob Polman toe. Rob: “Het theater was gewoon oud. Het stamt uit begin jaren zeventig. In 1996 hebben wij het geprivatiseerd overgenomen van de gemeente. Er is toen een soft facelift uitgevoerd. Dus het was nu echt nodig. En de eisen zijn ook enorm toegenomen op het gebied van lucht, koelen, verwarmen, geluid en LED- verlichting.” Volgens Henk was het goed te zien dat tussentijds wel een paar verbeteringen zijn doorgevoerd. “Met slopen zag je dat heel duidelijk. Het was een spaghetti van alles wat aan elkaar geknoopt is. Goed dat we het nu hebben aangepakt, maar het was een lang proces. Het resultaat mag er zijn. Gelukkig is het het wachten waard geweest.”

Niets aan het toeval overgelaten
De kenmerkende rode inrichting heeft plaatsgemaakt voor een harmonieus palet van groen en pelikaanroze – dus nee, geen toekankleurige – stoelen. Maar de veranderingen beperken zich niet tot alleen de zitplaatsen. Theatergangers kunnen zich verheugen op een aantal verbeteringen die het comfort en de ervaring in de theaterzaal van De Oranjerie naar nieuwe hoogten tillen. Henk: “De kenmerkende brede zaal is overeind gebleven, maar de vernieuwingen zijn duidelijk zichtbaar. En die stoelen zijn geweldig. Een zaal kan nog zo mooi zijn, maar het draait uiteindelijk om het licht, de akoestiek en hoe je zit op je stoel.” Rob en Henk hebben gekozen voor de allerbeste technieken. Bijvoorbeeld voor een dolby surround systeem. Rob: “Voor de akoestiek hebben wij niets aan het toeval overgelaten. Daarnaast is de verlichting allemaal LED en we hebben ervoor gezorgd dat de temperatuur optimaal is.”

 

 

‘Als je zoveel investeert in de beste techniek dan is het zonde om de zaal niet vaker te kunnen gebruiken.’

Theater en popzaal in 1
Als je zoveel investeert in de beste techniek dan is het zonde om de zaal niet vaker te kunnen gebruiken. Daar hebben beide heren iets op bedacht. Rob: “Wij wilden een ruimte creëren waar we theaterproducties en popconcerten kunnen organiseren. Dankzij geavanceerde technologie en slimme ontwerpen kunnen wij in dertig minuten overschakelen van een intieme theateropstelling naar een vlakke vloer voor een grootschalig popconcert. En andersom.” In de popzaal passen 1.500 bezoekers. Hun locatie is volgens Rob zeer interessant tussen Eindhoven en Maastricht waar je die aantallen met die faciliteiten en techniek kunt huisvesten. Rob: “Wij verwachten dat we 1 keer per maand of per 2 maanden een popconcert gaan organiseren. Wat er al op het programma staat, zijn: Dire Straits en de Top 2000. Te gek. Ik kan niet wachten.”

Alles geven we door
Duurzaamheid stond hoog op de agenda bij de renovatie. Het theater streeft ernaar om de CO2-voetafdruk drastisch te verminderen. En zelfs tot 0 terug te brengen op niet al te lange termijn. Henk: “We willen dat alles wat we vernieuwen minstens 25 jaar meegaat. Dat zit in ons DNA. Alles wat we doen, geven we namelijk door aan de volgende generatie.” Rob vult aan: “Bij dit soort rigoureuze verbouwingen moet je dan meteen alle goede beslissingen nemen. Denk aan alles elektrisch en de energie duurzaam opwekken. We hebben de buitenschil opnieuw geïsoleerd. Er is een nieuw dak en dubbel glas. En we hebben nog veel meer aangepakt.”

We missen de reuring
Niet alleen de zaal zelf is verbouwd. Ook de grote hal is opnieuw ingedeeld en vormgegeven. Er zijn gezellige plekken gecreëerd waar je comfortabel kunt zitten en genieten van je gezelschap, de gesprekken en de sfeer. Voor of na de voorstelling. De foyer is een stuk vergroot en heeft nu 4 handige innamepunten voor de jassen en een vaste bar. Helemaal niets staat in de weg om een heerlijke avond te beleven bij Theater De Oranjerie. Rob en Henk staan te trappelen om hun levenswerk aan het publiek te showen. “Verbouwen is leuk, hoor, maar we missen de reuring. We zijn en blijven afhankelijk van de mensen. Dat hebben we echt nodig. Het moet bruisen. We zijn enorm benieuwd naar wat onze gasten ervan vinden”, sluiten de mannen bijna in koor af.

 

Ontdek meer boeiende verhalen uit de regio!

...meer verhalen van De Remunjse Connectie

Er zijn nog meer boeiende verhalen te lezen van De Remunjse Connectie. Scroll vooral verder en kom meer te weten over de andere recente ontwikkelingen in Roermond en omgeving.

Kippenvel van top tot teen

Na ruim 20 jaar in Maastricht ging in 2022 het roer om: de 11devande11de kwam naar Roermond, en met succes! Wat kan men verwachten bij de aankomende editie? Lees snel…

In Roermond stroomt meer dan alleen water

Roermond heeft het allemaal: een kloppend winkelhart, grote en kleine bedrijven, de Maasplassen. Maar wat maakt Roermond nou echt uniek, en welke boodschap vertellen we richting de buitenwereld? Mede dankzij…

Hoe hou je de zorg beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar?

De. Zorg. Moet. Anders. Met een steeds grotere zorgvraag en minder 'handjes' om deze zorg te bieden, is het onderzoeken van zorgverlichtende mogelijkheden zeer belangrijk. We spraken met Lucien Engelen…

Kennismaking met De Groene Transformator

Hét duurzaamheidscentrum van Roermond is een feit. De Groene Transformator bij Weerstand Roermond is geopend en is dé plek waar je terecht kunt voor inspiratie en kennis over duurzaamheid in…

Nieuw talent steunen met Maakplaats Roermond

De regio Roermond telt veel creatievelingen en culturele makers. Deze zijn echter nog niet allemaal bij het grote publiek bekend. Mede dankzij de nieuwe subsidieregeling 'Culturele Maakplaats' komt hier verandering…

Werken aan je weerstand bij Weerstand Roermond

Bij Weerstand Roermond vind je ook een groep actieve en creatieve ondernemers. Zo ook Wieneke van der Aa met studio LUZ, waar ze workshops en yogalessen geeft. Nieuwsgierig naar haar…

De comeback van wede in Roermond

Marita Bartelet en haar man Chris Roemen ondernemen sinds 2005 vanuit industrieterrein Heide in Roermond. Hier produceren ze natuurlijk indigo. Maar wist je dat deze grondstof een eeuwenoude link met…
Blijf op de hoogte van alle Roermondse ontwikkelingen

Meld je aan voor De Remunjse Connectie

Ben je nog geen abonnee van De Remunjse Connectie? Meld je dan vandaag nog gratis aan en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in Roermond. Ontvang iedere 10 weken een bomvolle nieuwsbrief met ‘inside stories’, interviews én carrièrekansen in de regio.

Aanmelden voor De Remunjse Connectie
De Remunjse Connectie logo