EHS Manager bij SEKISUI EUROPE

In gesprek met Bernd Schroeder

Bernd Schroeder was jarenlang onderdeel van het team bij SEKISUI S-LEC, waar hij veel lokale en internationale kennis heeft opgedaan. Tegenwoordig werkt Bernd niet voor één SEKISUI bedrijf, maar voor het Europese hoofdkantoor van SEKISUI waar hij de diverse bedrijven in Europa steunt als EHS Manager. Vanuit deze rol biedt Bernd ondersteuning op het gebied van environmental management, health protection en ook occupational safety. Lees vooral verder om nader kennis te maken met Bernd.

Lees het verhaal van Bernd
Bernd Schroeder werkzaam bij SEKISUI

Hallo Bernd, wat fijn dat we je mogen spreken. Zou je ons wat meer kunnen vertellen over jouw taken bij SEKISUI Europe?

Mijn voornaamste verantwoordelijkheid is het garanderen dat alle SEKISUI bedrijven in Europa voldoen aan de regels op het gebied van environmental management, health protection en ook occupational safety (EHS). Hiervoor werk ik ook actief samen met het Japanse hoofdkantoor. Ik wil graag de verschillende SEKISUI bedrijven zo goed mogelijk adviseren en ondersteunen om zo onze EHS prestaties te verbeteren én te stabiliseren. Tegelijkertijd geloof ik ook in het versterken van de relaties tussen de verschillende SEKISUI bedrijven, onder andere door als één SEKISUI te communiceren.

Jouw verhaal bij SEKISUI begon jaren geleden bij SEKISUI S-LEC in Roermond. Hoe ben je destijds bij het bedrijf terecht gekomen en wat was toen jouw functie?

Na jarenlang voor een andere werkgever te hebben gewerkt, besloot ik in 2008 om het roer om te gooien. Ik las toen een interessant artikel over SEKISUI CHEMICAL en de uitbreiding richting het Chemelot Industrial Park waar een nieuwe productielijn gestart zou worden. Dit sprak mij erg aan. Na wat te onderzoek doen naar het bedrijf, de producten en de visie besloot ik om te solliciteren.

Ik ben begonnen als Quality Systems Officer, waar ik verantwoordelijk was voor de implementatie, het onderhoud en het verbeteren van diverse ISO managementsystemen voor de foliefabriek in Roermond en de resin plant op het Chemelot Industrial Park. Hierna was ik verantwoordelijk voor alle EHS taken bij deze twee fabrieken. Vanaf 2014 was ik verantwoordelijk voor veiligheidgerelateerde activiteiten van SEKISUI S-LEC fabrieken wereldwijd. Dit zou ik dan ook als een van de grootste voordelen van SEKISUI willen noemen: er is altijd ruimte om te groeien. Medewerkers krijgen een hele hoop ervaring door meerdere taken te vervullen en verantwoordelijkheid te krijgen.

‘Het is belangrijk dat ik begrijp wat de verschillen zijn en met welke uitdagingen de bedrijven te maken hebben.’

Je bent natuurlijk al een hele tijd onderdeel van de SEKISUI familie, maar wat was voor jou de reden om aan de slag te gaan voor het Europese hoofdkantoor?

Ik hoorde dat het Europese hoofdkantoor van SEKISUI bezig was met het vormen van een functie als EHS Manager, en dit sprak mij erg aan. Ik wil heel graag mijn ervaring en kennis gebruiken om alle SEKISUI bedrijven te ondersteunen en bij te kunnen dragen aan hun successen. Ik heb deze interesse destijds kenbaar gemaakt bij de Managing Director van het Europese hoofdkantoor en heb toen deze functie gekregen.

Wat zijn de projecten waaraan je de komende jaren gaat werken?

Ten eerste wil ik graag blijvend op de hoogte zijn van de behoeften van de verschillende SEKISUI bedrijven in Europa en hoe wij als regionaal hoofdkantoor hierbij kunnen helpen. Ook denk ik dat de communicatie onderling binnen de SEKISUI Group kansen voor verbetering biedt. Niet alleen onderling met de Europese bedrijven maar ook met het Japanse hoofdkantoor. Verder wil ik graag de methodologie die we gebruiken gedurende Japanse compliance audits optimaliseren. Vanuit Japan komen er diverse initiatieven en deze wil ik graag realiseren op een manier die werkt voor de Europese bedrijven.

In hoeverre helpt jouw ervaring binnen SEKISUI bij deze nieuwe functie?

Het feit dat ik hiervoor al 12 jaar onderdeel ben geweest van een SEKISUI bedrijf, helpt enorm. Ik heb al vaak contact gehad met de meeste EHS Managers van de andere SEKISUI bedrijven en ben daardoor al vrij bekend met hun activiteiten. Ik start dus niet ergens helemaal opnieuw en dat is een groot voordeel. Desondanks is er natuurlijk wel veel nieuw. Door in het regionale hoofdkantoor te werken is het perspectief anders. Het gaat nu niet meer over één bedrijf, maar over acht verschillende bedrijven. Het is belangrijk dat ik begrijp wat de verschillen zijn en met welke uitdagingen de bedrijven te maken hebben.

SEKISUI heeft in Europa verschillende soorten bedrijven. Waar zitten volgens jou hier de voordelen?

Het begint allemaal met het begrijpen van de sterke punten van ieder bedrijf. Vervolgens is het belangrijk dat de ervaringen en succesverhalen onderling besproken worden. Er is zoveel kennis en ervaring beschikbaar binnen de verschillende Europese bedrijven, dus het is voor iedereen goed om dit voordeel met elkaar te delen en van elkaar te leren.

Hoe zorg je voor een goede balans tussen het werk en jouw privéleven?

Soms kan het lastiger zijn om bij een Japans bedrijf een duidelijke balans te vinden tussen het werk en je privésituatie. Maar het is natuurlijk essentieel om dit wel voor elkaar te hebben. Mijn hond speelt hierin een grote rol. Hij helpt mij ontspannen, bijvoorbeeld door samen te gaan wandelen. Daarnaast geniet ik van het besteden van tijd met mijn familie en het volgen van Formule 1. Samen uiteten gaan is ook een van onze favoriete bezigheden, vooral bij restaurants met de Japanse keuken!

Tot slot, als je niet werkt, wat doe je dan graag nog meer in je vrije tijd?

Ik geniet van reizen en het ontdekken van mooie bestemmingen. Van zowel korte als lange vakanties met mijn familie kan ik echt genieten. Dat zou ik graag wat vaker willen doen!