Coach, begeleider en projectleider bij de horecaopleiding in Roermond

De horecaopleiding volgens André

André Duijghuisen is als coach, begeleider en projectleider betrokken bij de nieuwe horecaopleiding van de Roermondse horecaondernemers en Gilde Opleidingen in Roermond. Hoe is deze opleiding tot stand gekomen, wat zijn de eerste bevindingen en hoe reageren de studenten op de opleiding? Je leest de antwoorden van André op deze vragen hieronder, dus lees vooral verder!

Lees de bevindingen van André
Andre Duijghuisen Gilde Opleidingen

Hallo André, fijn dat we jouw mening mogen horen! Zou je eerst iets kunnen vertellen over jezelf?

Ik ben André Duijghuisen, werkzaam bij Gilde Opleidingen en betrokken bij de horecaopleidingen in Roermond. Mijn achtergrond is docent koken/management en teammanager bij de horecaopleidingen in Venlo. Zelf woon ik in Venray. Ik haal veel energie en voldoening uit het ontwikkelen en begeleiden van studenten, dit vind ik echt geweldig om te doen.

Wat leuk om te horen dat jouw achtergrond zo goed aansluit op jouw taken en betrokkenheid bij deze opleiding. Gelukkig is deze nieuwe horecaopleiding ook daadwerkelijk van start kunnen gaan. Hoe ervaar jij deze nieuwe opleiding?

De laatste jaren is de maatschappij enorm veranderd. Het onderwijs wil dan nog weleens achterblijven. Tegenwoordig willen veel mensen hun eigen leven plannen, niet alles meer op gezette tijden maar wanneer het past in de agenda. Waarom is bijvoorbeeld fitness zo groot geworden; omdat je er vaak 24/7 terecht kunt. Wanneer jij zin en tijd hebt om zelfstandig of met een coach te trainen.

Dat willen we ook een beetje met het onderwijs in Roermond. Wél de structuur qua dagen waarop je leert en werkt in de horeca en daarnaast 1 dag met je studiegenoten. Verder regelt en plant de student zijn eigen leertraject. Bijvoorbeeld door de student zelf te laten bepalen wanneer er met de leermeester in het bedrijf en de coach vanuit school gesproken wordt. Voor iedere student is de mate waarin hij/zij begeleiding nodig heeft namelijk anders.

Ik merk aan de huidige groep studenten dat ze deze manier van leren en werken prettig vinden. Omdat de student dit wel moet kunnen én willen, zien we ook dat de studenten vaak al wat ouder zijn. Die willen niet een hele week in de schoolbanken zitten en continue luisteren naar de docent die voor de klas staat.

‘De studenten geven aan veel meer en sneller te leren bij de bedrijven vergeleken met het traditionele onderwijs op school.’

Wat maakt deze horecaopleiding écht uniek?

Het leren van het vak in de echte praktijk, het flexibel zijn in het leren en flexibele docenten/coaches maken deze opleiding uniek. We laten de studeren van- en met elkaar leren. Kijk bijvoorbeeld naar de workshop cocktails maken, deze is volledig verzorgd en gegeven door een van de studenten. De docent was hier overbodig omdat het vakmanschap al in de groep aanwezig is. Verder is de opleiding erg flexibel qua leermomenten. Niet alleen leren van maandag t/m vrijdag maar de hele week, en dan vooral als er wat te doen is bij de bedrijven en er veel te leren valt bij de bedrijven. Zo ervaren de studenten sneller en beter wat het vak nou precies inhoudt.

Wat zijn de geluiden uit de praktijk? Hoe ervaren de studenten deze nieuwe opleiding?

Van de studenten hoor ik dat ze het concept fijn vinden, maar het plannen soms ook wel moeilijk vinden. Ze geven aan veel meer en sneller te leren bij de bedrijven dan dat ze op school leren.

Hoe ziet de toekomst van deze horecaopleiding eruit? Zijn er al veel nieuwe geïnteresseerden?

Er is veel belangstelling en nieuwe aanmeldingen voor het nieuwe jaar zijn er al. Het mooie van dit systeem is dat op elk moment van het jaar iemand kan starten. Dit maakt het ook uniek. Daar komt nog bij dat we er ook naar streven dat examens worden afgenomen wanneer de student er klaar voor is. Dus niet meer verplicht in juni, maar bijvoorbeeld in maart wanneer de student hier écht klaar voor is. Hiermee streven we naar maatwerk voor de student.

Tot slot, wat zou je willen zeggen tegen potentiele studenten die deze nieuwe opleiding overwegen?

Wil je zelf aan zet zijn voor je diploma en zelf de regie in handen nemen, kom dan beslist naar ons. We begeleiden je naar een mooi diploma en doen dit met maatwerk en door eigen verantwoordelijkheid te stimuleren. Dit zul je later in je leven namelijk ook zo gaan doen wanneer er geen docent meer is die helpt.

 

 

Meer lezen over de horecaopleiding in Roermond

Wil je meer lezen over de nieuwe horecaopleiding in Roermond? Begrijpelijk! Klik vooral verder en lees meer details over de opleiding en de bevindingen van de studenten die de opleiding volgen.

Meer lezen over de horecaopleiding in Roermond
Cox en Co in Roermond 3