Engineer bij SEKISUI EUROPE

In gesprek met Mart Claessen

Doorgroeien vanuit de rol van stagiair naar een fulltime functie als engineer. Mart Claessen laat zien dat dit carrièrepad bij SEKISUI EUROPE mogelijk is. Mart begon bij SEKISUI als stagiair in 2021, toen hij voor zijn masteropleiding werkte aan zijn onderzoek naar adaptieve raamfolie. Vervolgens kreeg hij de kans om als fulltime medewerker onderdeel van het team te worden bij het European Research and Development Center (ERDC) in de regio. Nieuwsgierig hoe Mart deze baan en zijn internationale werkomgeving ervaart? Wij spraken met Mart over zijn ervaringen, dus lees vooral verder voor zijn verhaal.

Lees het verhaal van Mart
Mart Claessen werkzaam bij SEKISUI

Hallo Mart, leuk dat we je mogen spreken over jouw baan bij SEKISUI. Zou je iets meer kunnen vertellen over hoe je bij SEKISUI EUROPE terecht bent gekomen?

Ik ben bij SEKISUI in 2021 begonnen als stagiair. Destijds werkte ik aan de scriptie van mijn masteropleiding, waar ik onderzoek deed naar adaptief raamfolie. Dit onderzoek sloot goed aan bij de producten die SEKISUI produceert. Toen ik op zoek was naar een stageplek, kwam ik er daarom al snel achter dat dit een goede match zou zijn. Ik heb mijn stage doorlopen bij het European Research and Development Center (ERDC) in Geleen en hier werk ik nog altijd. Niet meer als stagiair, maar als fulltime engineer. Samen met mijn collega’s ontwikkelen we de volgende generatie folie die als tussenlaag gebruikt wordt in diverse sectoren, bijvoorbeeld als tussenlaag in gelamineerd glas voor autoruiten.

Wat leuk dat je vanuit jouw rol als stagiair de stap naar een fulltime dienstverband hebt kunnen maken en nu als engineer bij het team hoort. Wat zijn volgens jou de voordelen van werken bij SEKISUI?

Naast de goede aansluiting tussen mijn kennis en mijn werkzaamheden, zie ik het internationale team ook als een groot pluspunt. Ik ben zelf ruimdenkend en vind het interessant om nieuwe culturen te leren kennen. Daarom is het voor mij extra leuk om de enige ‘Europeaan’ te zijn in een team van Japanners en de vele andere nationaliteiten met wie ik samenwerk.

Fijn dat de internationale werkomgeving goed bevalt, Mart. Zijn er naast de internationale collega’s nog andere bijzonderheden over werken bij SEKISUI die je met ons kunt delen?

Ja, ik ben namelijk de jongste medewerker in mijn team. Dit zie ik alleen als een pluspunt, want ik kan samenwerken met collega’s die al jaren onderdeel zijn van de organisatie en veel ervaring hebben opgedaan. Dit is voor mij zeer waardevol en leerzaam. Het leeftijdsverschil is overigens geen reden voor zorgen, want ik ben een duidelijk onderdeel van het team en de communicatie en interactie met mijn collega’s verloopt zeer respectvol, ongeacht de leeftijd. Zowel tijdens mijn stageperiode als nu wordt mijn input serieus genomen. De relatie met mijn collega’s is voornamelijk zakelijk, maar we kunnen goed met elkaar werken en er is altijd ruimte om een grapje te maken. Wat ik wel als een uitdaging zie, is de beleefdheid van mijn Japanse collega’s. Ze zijn erg vriendelijk en beleefd waardoor ik actief om opbouwende feedback moet vragen om verbeterpunten te ontdekken.

‘De relatie met mijn collega’s is voornamelijk zakelijk, maar er is altijd ruimte om een grapje te maken.’

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

Mijn werkdagen beginnen normaal gesproken om 9 uur. Ik begin altijd met het bekijken van mijn planning en het beantwoorden van e-mails, die meestal gerelateerd zijn aan research en development. Ons doel is om innovatief folie te ontwikkelen dat als tussenlaag een bijdrage kan leveren aan de maatschappij in duurzame producten. Om dit te realiseren, voegen we nieuwe functies en voordelen toe aan onze producten en testen deze in de praktijk. We voeren in ons laboratorium veel testen uit om deze nieuwe technologieën en producten te testen, daar investeren we veel tijd in. Ik heb ook mogen bijdragen aan de realisatie van een nieuw laboratorium en kantoor op onze campus waar we deze experimenten kunnen doen. Een ding is zeker: dankzij de flexibiliteit en diversiteit is geen dag bij ons hetzelfde.

SEKISUI heeft een duidelijke visie voor de toekomst. In welk aspect van deze visie herken jij jezelf?

Voor mij is dat het positief veranderen van de maatschappij door middel van innovatieve producten en services. Ik ben ervan overtuigd dat innovatie een positieve impact heeft op de wereld, niet alleen op de groei van SEKISUI maar ook op ons dagelijks comfort en de omgeving. Research en development produceert ook uitstoot, maar de innovaties die hieruit voortkomen helpen de omgeving en het milieu op een veel grotere schaal. Ook herken ik me in het ESG Management (Environent, Social, Governance Management). Ik heb bijna dagelijks te maken met ESG, bijvoorbeeld in verband met het afvoeren van chemisch afval of overheidsvoorschriften. ESG speelt daarom een belangrijke rol in mijn baan.

 Tot slot, waaraan besteed je graag jouw vrije tijd?

In mijn vrije tijd speel ik graag volleybal of spreek ik af met vrienden. Ik ben ook fan van reizen en backpacken. In voorgaande jaren heb ik onder andere door Thailand en Vietnam gereisd samen met mijn vriendin. Niet alleen op mijn werkplek vind ik het leuk om nieuwe culturen te ontdekken, ook ik mijn vrije tijd verken ik graag verschillende culturen en probeer ik nieuwe, lokale gerechten.