Leefcoaches bij VIJF in Roermond

Het verhaal van Joost en Johan

Hoe is het om op de Donderberg en in Hoogvonderen te werken, en wat speelt er precies in deze wijken? Voor de antwoorden op dit soort vragen en meer spraken we met Joost Peeters en Johan Cortooms. Beide heren zijn als leefcoach werkzaam bij VIJF in Roermond en daardoor bekend met de situatie in de wijken. Lees snel verder en kom meer te weten over hun baan en hun ervaringen.

Lees het verhaal van Joost en Johan
Joost Peeters en Johan Cortooms VIJF De Donderberg

Hallo Joost en Johan, fijn dat we jullie wat vragen mogen stellen. Johan, recentelijk lazen we het artikel in De Limburger over jouw functie en betrokkenheid bij de Donderberg. Samen met je collega Joost werk je in deze wijk. Kunnen jullie ons eerst een kleine introductie geven over jezelf en jullie baan?

Johan: Wij zijn beiden leefcoaches bij VIJF. VIJF is een organisatie die mensen in hun eigen wijk ondersteuning biedt op allerlei vlakken. De wijkbewoners kunnen bij ons terecht met alle vragen die te maken hebben met hoe zij in hun vel zitten en hoe zij het leven in hun wijk ervaren.

Joost: Ik werk met individuele bewoners met vragen of problemen op het gebied van wonen, daginvulling, werk, financiën en maatschappelijke participatie, vrije tijd, sociale omgeving en (psychische) ondersteuning. Ik kom bij de mensen thuis en bekijk samen met ze wat er nodig is om weer deel te nemen aan de maatschappij of waar er verbetering nodig is om zo weer verder te komen in het leven. Ik stuur er vooral op aan dat de mensen dit zelfstandig gaan doen, maar soms is het nodig om dit samen te gaan doen. Vaak zie je dan dat mensen het zelf gaan oppakken. Dat is altijd te gek om te zien. Vaak is de aanwezigheid van een hulpverlener al genoeg zodat mensen zelf zaken gaan oppakken.

Johan: Ik ondersteun actieve buurtbewoners bij buurtinitiatieven. Als het dan lukt om de mensen die ondersteuning krijgen van Joost actief te betrekken bij buurtiniatieven, dan heeft dat heel veel voordelen. Het bestrijdt de eenzaamheid ontzettend, want als je meedoet aan de samenleving is dat enorm goed voor je welzijn. Mensen die meedoen zullen minder snel vragen om hulpverlening omdat ze meedoen met de buurt. Jules Deelder schreef het ook al: ‘De omgeving van de mens is de medemens.’ Die medemens is gewoon je buurman of de vrijwilliger in het buurthuis.

Joost: We gebruiken elkaars expertise om snel stappen te kunnen maken voor de buurtbewoners. Dit levert minder oponthoud op en we helpen de bewoner zo nog sneller.

‘Mensen die meedoen in de samenleving vragen veel minder snel om hulpverlening.’

Jullie hebben ieder al veel ervaring opgedaan met vergelijkbare functies in andere lokale gemeenten. Zijn er volgens jullie grote verschillen tussen Roermond en andere gebieden en zo ja, wat is je het meest opgevallen aan jouw baan in Roermond?

Joost: Ik heb hiervoor bij een andere GGZ-organisatie gewerkt. Het verschil wat ik hier nu ervaar is dat we in Roermond op een andere manier samenwerken. Wat we in Roermond heel belangrijk vinden, is dat de inwoner snel en laagdrempelig geholpen wordt en dat er zo min mogelijk oponthoud is door bureaucreatie. De korte lijnen die we nu hebben met de gemeente Roermond en de samenwerkingspartners maakt dat zaken sneller opgepakt kunnen worden voor de inwoners. Hierdoor kunnen we betere en constructievere zorg bieden zodat mensen uiteindelijk weer (sneller) zelfstandig verder kunnen. Ook bestaat er veel expertise binnen de wijkteams vanuit de verschillende samenwerkingspartners. We kunnen gebruik maken van elkaars expertise in de verschillende werkgebieden en zo makkelijker en sneller schakelen.

Johan: Ik heb gewerkt in steden zoals Venlo en Roermond, maar heb ook in dorpen gewerkt. Tussen dorpen en steden is er natuurlijk wel verschil als het gaat om de diversiteit van de bewoners. En in de dorpen is het ouderwetse verenigingsleven iets meer behouden gebleven, met name ook omdat daar minder mensen van buitenaf zijn komen wonen. In Roermond, en dan met name op de Donderberg, wonen er zoveel culturen en levensstijlen naast elkaar. Dat maakt de samenleving extra kleurrijk en soms zijn de uitdagingen dan ook wat groter als het schuurt tussen groepen. Maar over het algemeen gaat iedereen in de Donderberg prima om met de verschillen. Buren staan voor elkaar klaar. In de hoogbouw in de Componistenbuurt en de Vliegeniersbuurt gaat het er vaak wat anoniemer aan toe. Daar is nog winst te behalen. Wat ook erg opvalt is dat het verschil tussen de Donderberg, waar het bruist van alle activiteiten van bewoners en Hoogvonderen, waar dat minder het geval is. Daar zijn veel koopwoningen waarbij beide partners werken, hun kinderen van scholen halen en naar hun sportverenigingen brengen om vervolgens zelf nog even naar de sportschool te gaan. Dan is de energie vaak eerder op. We zien daar veel minder buurtinitiatieven.

‘In Roermond worden de inwoners snel en laagdrempelig geholpen zonder teveel oponthoud door bureaucreatie.’

Hebben jullie misschien een interessant feitje of een verhaal over de Donderberg wat je graag met de buitenwereld zou willen delen? Zoals een bijzondere ervaring of iets wat mensen wellicht niet verwachten van de Donderberg?

Johan: Er zijn verhalen en feitjes genoeg. Alleen al het feit dat er bijna 100 nationaliteiten in de wijken Donderberg en Hoogvonderen wonen is uniek. Dat is de hele wereld samen in een wijk. Als je dan de kans hebt om in contact te komen met de mooie gebruiken en tradities van al die nationaliteiten op de Donderberg, dan zul je merken dat op cultureel gebied deze wijk de rijkste is van heel Roermond!

Anderzijds, is er misschien een vooroordeel of een bepaald beeld van de Donderberg wat je graag zou willen corrigeren?

Johan: Ik wil graag afrekenen met het vooroordeel dat de Donderberg een wijk is waar mensen niet willen wonen. De meeste mensen willen helemaal niet weg uit de Donderberg, omdat het er prima wonen is. Ze balen met name van de hardnekkige negatieve beeldvorming die er heerst bij mensen van buiten.

Ik zie dat jullie ook woonachtig zijn in Roermond. Wonen jullie hier al lang en belangrijker: is er een reden waarom je in Roermond woont?

Joost: Ik woon al vanaf 1983 in Roermond. Mijn ouders zijn allebei van Roermond, maar hebben voor die tijd nog in de gemeenten rondom Roermond gewoond. Ik ben van origine (op een paar jaar na dan) een Roermondenaar en wil hier ook nooit meer weg.

Johan: Ik ben in 1999 in Roermond komen wonen vanwege werk. Ik heb hier mijn vriendenkring opgebouwd, heb de liefde van mijn leven hier ontmoet en ben hier getrouwd. Mijn kinderen zijn in Roermond geboren en gaan in Roermond naar school. En ik vind het ook fijn dat ik met de fiets naar mijn werk kan.

 

Wat zijn volgens jullie de grootste voordelen/pluspunten van wonen en werken in Roermond en omgeving?

Joost: Roermond is een bruisende stad waar steeds meer initiatieven liggen op maatschappelijk niveau.

Johan: Ik geniet met name van de centrale ligging vlakbij Duitsland met zijn uitgestrekte bossen. Je bent snel in Maastricht en Luik, maar ook snel in Eindhoven. En natuurlijk de mooie compacte binnenstad die net wat meer allure heeft dan andere steden.

Tot slot, wat zou je graag in Roermond zien veranderen? Dit mag in de breedste zin van het woord: wonen, werken, onderwijs, cultuur.

Joost: ik ben al jaren hobbymuzikant en zou het tof vinden als er op het gebied van cultuur/kunst/muziek weer volop activiteiten opgepakt gaan worden. Hierin bestaan inmiddels weer initiatieven, zoals Roermond In Tune, maar het mag nog meer! Uiteraard zijn zaken zoals wonen, werk en onderwijs ook belangrijk, maar voor nu uitgaande van onze missie in de wijken van Roermond verbindt muziek, kunst en cultuur.

Johan: Van mij mag de aandacht voor cultuur wel wat meer verschuiven van de binnenstad naar de andere kant van het spoor. Ik ben dan ook heel benieuwd of de komst van Weerstand op het oude Philipsterrein ervoor gaat zorgen dat kunst en cultuur wat toegankelijker worden voor iedereen.

Maak zelf kennis met de Donderberg

Wil je zelf meer te weten komen over wonen op de Donderberg, het karakter van deze buurt en de bijbehorende voorzieningen? We hebben de Donderberg op een laagdrempelige en overzichtelijke manier in beeld gebracht zodat jij eenvoudig deze omgeving én andere wijken, buurten en dorpen rondom Roermond kunt ontdekken. Maak zelf kennis met deze levendige woonomgeving!

Ontdek meer over de Donderberg
Wonen op de Donderberg Beethovenstaete
Meer verhalen van Roermondse werknemers

Lees nóg meer verhalen

Er zijn nog veel meer inspirerende verhalen van de werknemers uit deze regio. Klik snel verder en lees de verhalen van andere medewerkers die bij de lokale bedrijven met veel plezier en enthousiasme werkzaam zijn.

Meer verhalen lezen
Carriere mannen in Roermond