Munsterplein Roermond

Het mooiste plein van Nederland is te vinden in de binnenstad van Roermond: het Munsterplein. Rondom het plein liggen een aantal restaurants en lunchrooms met terras. De woensdagmarkt vind je elke week terug op dit plein.

Het Munsterplein heeft haar naam te danken aan de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk, die te vinden is op dit plein. Kenmerkend aan dit plein zijn de vele gezellige terrasjes en de Kiosk die midden op het plein staat. In de zomer is er vanuit deze Kiosk wel bijna ieder weekend muziek te horen van onder andere Big Bands, seniorenorkesten en harmonieën.

Aan de westzijde van het plein staan een aantal bankjes waar bronzen beelden op zitten. Deze levensgrote bronzen beelden zijn gemaakt door de kunstenaar Sjer Jacobs.

Munsterkerk en Kiosk Roermond

Munsterkerk
Een van de mooiste overblijfselen van de romaanse bouwkunst in Nederland is de Munsterkerk op het Munsterplein in Roermond. Begin 19e eeuw heeft de Roermondse architect dr. Pierre Cuypers de Munsterkerk geheel gerestaureerd. Hij verving een barokke klokkentoren door twee vierkante hoektorens en de twee torens boven het priesterkoor door twee kleinere varianten van de vierkante hoektorens.

In 2020 bestaat de Munsterkerk 800 jaar. Bezoek de website met informatie over het jubileum en een overzicht van evenementen die voorafgaand en tijdens het jubileumjaar worden georganiseerd.

★TIP★ Loop een rondje rondom de Munsterkerk en ontdek dat de kerk meerdere fotogenieke kanten heeft. Vergeet hierbij uiteraard de voorzijde met de charmante Kiosk niet.

Munsterkerk Roermond

 

Praalgraf
Voor het hoofdaltaar in de Munsterkerk bevindt zich een bijzonder praalgraf: het eerste dubbelpraalgraf van man en vrouw samen. In dit praalgraf rusten graaf Gerard IV van Gelre en zijn vrouw Margaretha van Brabant al meer dan 750 jaar! De graaf en gravin worden als jonge mensen afgebeeld. Het grafmonument is door zijn ouderdom en stijl uniek in Nederland en is volgens kunsthistorici het oudste dubbelpraalgraf van Nederland.

Praalgraf Roermond

In de periode van april t/m november 2019 is de Munsterkerk dagelijks te bezichtigen van 14.00-17.00 uur (op zaterdag van 14.00-16.00 uur).