Munsterplein Roermond

Het mooiste plein van Nederland is te vinden in de binnenstad van Roermond: het Munsterplein. Rondom het plein liggen een aantal restaurants en lunchrooms met terras. De woensdagmarkt vind je elke week terug op dit plein.

Het plein

Het Munsterplein heeft haar naam te danken aan de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk, die te vinden is op dit plein. Kenmerkend aan dit plein zijn de vele gezellige terrasjes en de Kiosk die midden op het plein staat. In de zomer is er vanuit deze Kiosk bijna ieder weekend muziek te horen van o.a. Big Bands, orkesten en harmonieën.

Munsterkerk

Een van de mooiste overblijfselen van de romaanse bouwkunst in Nederland is de Munsterkerk op het Munsterplein in Roermond. Begin 19e eeuw heeft de Roermondse architect dr. Pierre Cuypers de Munsterkerk geheel gerestaureerd. Hij verving een barokke klokkentoren door twee vierkante hoektorens en de twee torens boven het priesterkoor door twee kleinere varianten van de vierkante hoektorens.

Bezoek de Munsterkerk

Standbeeld Pierre Cuypers

Een groot standbeeld van Cuypers staat bij ‘zijn’ Munsterkerk op het Munsterplein. In de periode 1864-1891 is de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk door Cuypers gerestaureerd. Het aanzicht van de Munsterkerk zoals die nu is, is ontworpen door Cuypers. Hij heeft de twee rechthoekige torens aan de voorzijde toegevoegd.

Meer over Pierre Cuypers

Tip

Loop een rondje rondom de Munsterkerk en ontdek dat de kerk meerdere fotogenieke kanten heeft. Vergeet hierbij uiteraard de voorzijde met de charmante Kiosk niet, de abdijtuin aan de zijkant en de achterzijde met fontein.