Markt Roermond

Proef de oudheid van Roermond vanaf een terrasje op de markt in Roermond met uitzicht op de Sint Christoffelkathedraal en het Stadhuis. Extra bijzonder aan het Stadhuis is dat iedere dag om 12.00 uur de beelden van het Carillon ronddraaien. Elke zaterdag is de markt extra gezellig, doordat hier de goed bezochte weekmarkt staat.

Naast dat de Markt een aantal fijne terrassen heeft, zijn er ook een aantal leuke winkels te vinden. Jaarlijks worden hier een aantal leuke evenementen georganiseerd, zoals het Bevrijdingsfestival en de Taptoe.

De weekmarkt op zaterdag
Iedere week vindt er op zaterdag op de Markt een gezellige weekmarkt plaats. Deze is geopend van 9.30 tot 16.00 uur, gedurende de zomertijd tot 17.00 uur. Als er een evenement op de Markt is, wordt de weekmarkt verplaatst naar het Munsterplein en omgeving.

Op de weekmarkt is er een divers aanbod aanwezig: een bakker, bloemen en planten, cadeau artikelen, dierenbenodigdheden, fournituren, groenten en fruit, internationale etenswaren, kaas, (kinder)kleding, lederwaren, loempia’s, noten en zuidvruchten, poelier, rijwielonderdelen, saté, sieraden, streekproducten, tafelkleden, telefoon accessoires, vis en woningtextiel.

Naast deze zaterdagse markten kent Roermond nog een aantal andere markten die zeker de moeite waard zijn, bijvoorbeeld de antiek- en biologische markt.

Meer informatie

 

Het Stadhuis
Al in 1399 wordt er gesproken van een ‘raithuys’ aan de Markt in Roermond. Op 16 juli 1554 legde een stadsbrand de binnenstad in de as en verwoestte ook het Stadhuis. Het werd de jaren daarop herbouwd. Rond 1700 kreeg het Stadhuis een grote verbouwing met de huidige voorgevel.

Het Carillon vormt de kroon op het Stadhuis. In het torentje van het stadhuis bevindt zich een beiaard waar bovenop draaiende beelden voorbijkomen. Deze groep bewegende beelden draait elke middag om 12.00 uur rond de toren. De 49 klokken tellende beiaard met het daarop ronddraaiende beeldenspel staan symbool voor het historische & stedelijk karakter van Roermond.

Het Stadhuis en Carillon zijn een aantal keer per jaar te bezoeken onder begeleiding van een VVV-gids. Bezoek de website van VVV Midden-Limburg voor meer informatie of bezoek de winkel van VVV Midden-Limburg (Markt 17) als je in Roermond bent.

De Sint Christoffelkathedraal
Roermond is sinds 1559 een bisschopsstad. In de kathedraal staat de zetel (cathedra) van de bisschop van Roermond. Het huidige bisdom Roermond is één van de zeven bisdommen in Nederland. De grenzen van het bisdom lopen gelijk met die van de provincie Limburg.

De oudste resten van bewoning in Roermond zijn gevonden aan de voet van de huidige kathedraaltoren. Rond 1200 werd er steeds meer bij gebouwd en werd er op deze plek de eerste parochiekerk gebouwd met Sint Christoffel als patroonheilige. Christoffel was een reus die volgens de legende bijna bezweek toen hij het Christuskind over een rivier droeg. Op de kathedraal staat een groot gouden beeld van Sint Christoffel met Christus op zijn schouder. Christoffel is de patroonheilige van Roermond en wordt in de volksmond “Sjtuf” genoemd. Roermond heeft de enige Sint Christoffelkathedraal ter wereld.

Bezoek de kathedraal (dagelijks geopend van 14.00 tot 17.00 uur, de entree is gratis) en ontdek diverse kunstwerken, historisch belangrijke voorwerpen, de Bisschopszetel en aanschouw de vele, prachtige glas-in-loodramen.

Uitzicht vanaf de Sint Christoffelkathedraal

De toren van de Kathedraal is ruim 80 meter hoog. Op 75 meter hoogte bevindt zich de zogeheten omgang. In de open lucht kan hier rondom de torenspits gelopen worden en kun je genieten van een prachtig uitzicht op Roermond en Midden-Limburg. De toren van de kathedraal is in de maanden april t/m oktober te beklimmen op de 1e zaterdag van de maand. De beklimming duurt (heen en terug) zo’n 40 minuten en telt rond de 265 treden. Onderweg worden er korte stops gemaakt bij het concertorgel, de vijf majestueuze klokken en het voormalige platte dak.