Roerkade en Voorstad St. Jacob Roermond

Op de Roerkade is het heerlijk toeven bij een van de gezellige restaurants, cafés en terrassen aan de Roer. Hier kun je heerlijk dineren of gewoon lekker op het terras zitten met uitzicht op de Roer.

Vanuit hier loop je via de prachtige Stenen Brug (ook wel Maria Theresiabrug genoemd) naar de Voorstad St. Jacob, een sfeervol stadsdeel met diverse Rijksmonumenten en prachtige huizen. Ook ben je vanuit de Roerkade snel in de winkelstraten van Roermond. De Roerkade is dus een uitstekende plaats om even uit te rusten of te lunchen tijdens het shoppen of om je dag af te sluiten met een heerlijk diner.

Van oudsher is Roermond een Roerstad, dit spreekt uit de naam. Die focus op de Roer is vandaag nog te herkennen als men zich opstelt in de Voorstad St. Jacob en over de Stenen brug heen kijkt naar de huizenrij aan de Roerkade. Daar staan de oudste percelen, gescheiden door stegen, die allen naar het water toelopen.

★TIP★ Ontdek Roermond en de Maasplassen per rondvaartboot.

 

De Stenen Brug
Tijdens de periode, dat Roermond onder de Oostenrijkse heerschappij viel (1715-1795), is in 1764 de Stenen Brug ingestort door hoog water in de Roer. In 1771 is de brug volledig hersteld. De kosten van dit herstel zijn destijds gedragen door Keizerin Maria Theresa van Oostenrijk. Vandaar dat de Stenen Brug ook de Maria Theresiabrug wordt genoemd. Na ernstige oorlogsschade volgde er in 1954 een tweede restoratie. Kenmerkend voor dit Rijksmonument zijn de 4 bogen.
Vanaf de Stenen Brug heb je een uniek uitzicht op zowel de Roerkade met de Sint Christoffel Kathedraal op de achtergrond als de Voorstad.

Voorstad St. Jacob
Als je vanaf de Roerkade de Stenen Brug over loopt kom je bij de Voorstad St. Jacob. De Voorstad bestond al in de 14e eeuw. Het werd vooral bevolkt door vissers, arme mensen en herbergen. De Voorstad dankt zijn naam aan de Jakobskapel. Deze kapel is in 1580 door oorlogsgeweld ten tijde van de tachtigjarige oorlog verloren gegaan. In 2013 is er een nieuwe veldkapel gebouwd op ongeveer dezelfde plaats als waar de oorspronkelijke Jacobskapel heeft gestaan. De Jacobskapel is ontworpen door architect Jacques Schoenmakers en gebouwd van baksteen met hardstenen ornamenten. In de kapel staat het beeld van de heilige Jacobus op een verhoging.
De Voorstad St. Jacob is een pleisterplaats op de route naar Santiago de Compostella, sinds september 1994 is deze bedevaartroute in Roermond bewegwijzerd. Naar verluid zou het vanuit hier nog 2.285 kilometer naar het einddoel zijn.

Rijksmonumenten
In de voorstad Sint Jacob zijn een hoop rijksmonumenten te zien. Dit zijn bijvoorbeeld enkele 19de -eeuwse panden met een zadeldak en ook de woning gelegen aan de Stenen brug is een Rijksmonument. Deze woning heeft een prachtig schilddak en accenten van hardsteen.