Roerkade en Voorstad St. Jacob

Op de Roerkade is het heerlijk toeven bij een van de gezellige restaurants, cafés en terrassen aan de Roer. Hier kun je heerlijk dineren of gewoon lekker op het terras zitten met uitzicht op de Roer. Van oudsher is Roermond een Roerstad, dit spreekt uit de naam. Die focus op de Roer is vandaag nog te herkennen als men zich opstelt in de Voorstad St. Jacob en over de Stenen Brug heen kijkt naar de huizenrij aan de Roerkade. Daar staan de oudste percelen, gescheiden door stegen, die allen naar het water toelopen.

Vanuit hier loop je via de prachtige Stenen Brug naar de Voorstad St. Jacob, een sfeervol stadsdeel met diverse Rijksmonumenten en prachtige huizen. Ook ben je vanuit de Roerkade snel in de winkelstraten van Roermond. De Roerkade is dus een uitstekende plaats om even uit te rusten of te lunchen tijdens het shoppen of om je dag af te sluiten met een heerlijk diner.

Roermond Roerkade

Stenen Brug

Tijdens de periode, dat Roermond onder de Oostenrijkse heerschappij viel (1715-1795), is in 1764 de Stenen Brug ingestort door hoog water in de Roer. In 1771 is de brug volledig hersteld. De kosten van dit herstel zijn destijds gedragen door Keizerin Maria Theresa van Oostenrijk. Vandaar dat de Stenen Brug ook de Maria Theresiabrug wordt genoemd. Na ernstige oorlogsschade volgde er in 1954 een tweede restoratie. Kenmerkend voor dit Rijksmonument zijn de 4 bogen.
Vanaf de Stenen Brug heb je een uniek uitzicht op zowel de Roerkade met de Sint-Christoffelkathedraal op de achtergrond als de mooie huizenrij van de Voorstad.

Roerkade Steenen Brug Roermond

Voorstad St. Jacob

Als je vanaf de Roerkade de Stenen Brug over loopt kom je in de Voorstad St. Jacob. Deze verbinding was voor de stad erg belangrijk. Door de Voorstad ging alle verkeer van en naar het zuiden, maar ook dat van en naar het westen. De Voorstad bestond al in de 14e eeuw. Het werd vooral bevolkt door vissers, arme mensen en herbergen. Pas in de 18e eeuw kwamen er om de Voorstad vestingwerken. Na 1854 werd het stiller in deze buurt, de doorgangsfunctie werd overgenomen door een nieuwe weg (Maastrichterweg) en vanaf 1865 ook door de spoorwegverbinding Maastricht-Roermond.

De Voorstad dankt zijn naam aan de Jakobskapel. Deze kapel is in 1580 door oorlogsgeweld verloren gegaan. In 2013 is er een nieuwe veldkapel gebouwd op ongeveer dezelfde plaats met daarin het beeld van de heilige Jacobus op een verhoging.

De Voorstad St. Jacob is een pleisterplaats op de route naar Santiago de Compostella, sinds september 1994 is deze bedevaartroute in Roermond bewegwijzerd. Naar verluid zou het vanuit hier nog 2.285 kilometer naar het einddoel zijn.

Voorstad St Jacob Roermond

Rijksmonumenten

In de voorstad Sint Jacob zijn een diverse rijksmonumenten te zien. Dit zijn bijvoorbeeld enkele 19de -eeuwse panden met een zadeldak en ook de woning gelegen aan de Stenen brug is een Rijksmonument. Deze woning heeft een prachtig schilddak en accenten van hardsteen. In deze straat bevinden zich in totaliteit 7 Rijksmonumenten, te weten Voorstad Sint Jacob 1, 3, 4, 6, 8, 10 en 19.

Voorstad St. Jacob Roermond

Genieten op het water

Een extra leuke manier om te genieten van de mooie panden aan de Roerkade en Voorstad St. Jacob is met de rondvaartboot! In de maanden maart t/m november stap je aan de Roerkade op de boot. Een relaxed uitje (volwassenen €12, kinderen vanaf 3 jaar €10). van ong. 70 minuten waarbij je tevens het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland kunt ontdekken: onze prachtige Maasplassen.

Meer informatie over de rondvaart in Roermond
Rondvaart Roermond

Genieten van een hapje & drankje aan de Roerkade en in de Voorstad

Aetkefee Faubourg St. Jacques

Voorstad St. Jacob 2
Bourgondisch Limburgs genieten in dit (oud) bruine eetcafé met de beroemde verkes-röbbe, sattée en twiefelmiks.

Blond en Blond Remunj

Roerkade 6
Een sfeervol grand café om gezellig te borrelen en lekker te eten.

Zinc Wine en Dine

Roerkade 4
Geniet van een heerlijke maaltijd in een ongedwongen en luxe restaurant.

Restaurant Toff

Voorstad St. Jacob 32
Modern restaurant met Europese keuken gelegen op een prachtige authentieke locatie in Voorstad St. Jacob.

Café de Kade

Roerkade 13
Ontspannen op het terras aan het water of in het gezellige café met heerlijke cocktails.

Hotel en Grand Café de Pauw

Roerkade 2
Sfeervol hotel aan de Roer waar je kunt genieten van een lunch, diner en een drankje.

Bistro Two

Roerkade 11
Dit restaurant is gevestigd in Hotel Dux, in de keuken gebruiken ze echte Nederlandse seizoensgebonden ingrediënten bij…

Restaurant Nu Nautilus

Maasboulevard 2
NU gezellig dineren, NU een goede borrel of kop koffie in het restaurant of terras met prachtig…

Café Kaatje

Roerkade 12
Een gezellig restaurant met een creatieve menu kaart voor lunch, diner, borrel én cocktails!

Restaurant Il Forno

Roerkade 3
Italiaanse keuken met traditionele Italiaanse gerechten bereid met dagverse ingrediënten.

Winkels nabij de Roerkade

Pierre Lommen Linnen speciaalzaak

Brugstraat 16
Een modern en gespecialiseerde winkel in bed, bad, tafel en keuken linnen.

The Orange

Luifelstraat 42
Een prachtige collectie stijlvolle menswear van de mooiste merken en de hoogste kwaliteit.

Janice mode

Neerstraat 2
Gezellige dames modewinkel met mooie bohemian chique en fashionable merken.

Kroost Kids Concept Store

Bergstraat 17-19
Een hippe winkel met exclusieve en duurzame producten voor al het kleine grut om ons heen:)

Nummer 9

Neerstraat 9
Winkel met een kleurrijke collectie aan rokken, jurken, jeans, sieraden en andere leuke gift artikelen. Eigenaresse Anouk…

Janou for him / for her

Marktstraat 13-15
Een multibrand store met verrassende en exclusieve labels. Van jeans tot sneakers, blouses, joggingpakken en de perfecte…