Roerkade en Voorstad St. Jacob Roermond

Op de Roerkade is het heerlijk toeven bij een van de gezellige restaurants, cafés en terrassen aan de Roer. Hier kun je heerlijk dineren of gewoon lekker op het terras zitten met uitzicht op de Roer. Leuk om te doen is om hier op de rondvaartboot te stappen en zo Roermond en de Maasplassen te ontdekken.
Vanuit hier loop je via de prachtige Stenen Brug naar de Voorstad St. Jacob, een sfeervol stadsdeel met diverse Rijksmonumenten en prachtige huizen. Ook ben je vanuit de Roerkade snel in de winkelstraten van Roermond. De Roerkade is dus een uitstekende plaats om even uit te rusten of te lunchen tijdens het shoppen of om je dag af te sluiten met een heerlijk diner.

Stenen Brug

Tijdens de periode, dat Roermond onder de Oostenrijkse heerschappij viel (1715-1795), is in 1764 de Stenen Brug ingestort door hoog water in de Roer. In 1771 is de brug volledig hersteld. De kosten van dit herstel zijn destijds gedragen door Keizerin Maria Theresa van Oostenrijk. Vandaar dat de Stenen Brug ook de Maria Theresiabrug wordt genoemd. Na ernstige oorlogsschade volgde er in 1954 een tweede restoratie. Kenmerkend voor dit Rijksmonument zijn de 4 bogen.
Vanaf de Stenen Brug heb je een uniek uitzicht op zowel de Roerkade met de Sint-Christoffelkathedraal op de achtergrond als de mooie huizenrij van de Voorstad.

Roerstad

Van oudsher is Roermond een Roerstad, dit spreekt uit de naam. Die focus op de Roer is vandaag nog te herkennen als men zich opstelt in de Voorstad St. Jacob en over de Stenen brug heen kijkt naar de huizenrij aan de Roerkade. Daar staan de oudste percelen, gescheiden door stegen, die allen naar het water toelopen.

Voorstad St. Jacob

Als je vanaf de Roerkade de Stenen Brug over loopt kom je in de Voorstad St. Jacob. Deze verbinding was voor de stad erg belangrijk. Door de Voorstad ging alle verkeer van en naar het zuiden, maar ook dat van en naar het westen. De Voorstad bestond al in de 14e eeuw. Het werd vooral bevolkt door vissers, arme mensen en herbergen. Pas in de 18e eeuw kwamen er om de Voorstad vestingwerken. Na 1854 werd het stiller in deze buurt, de doorgangsfunctie werd overgenomen door een nieuwe weg (Maastrichterweg) en vanaf 1865 ook door de spoorwegverbinding Maastricht-Roermond.

De Voorstad dankt zijn naam aan de Jakobskapel. Deze kapel is in 1580 door oorlogsgeweld verloren gegaan. In 2013 is er een nieuwe veldkapel gebouwd op ongeveer dezelfde plaats met daarin het beeld van de heilige Jacobus op een verhoging.

Santiago de Compostella

De Voorstad St. Jacob is een pleisterplaats op de route naar Santiago de Compostella, sinds september 1994 is deze bedevaartroute in Roermond bewegwijzerd. Naar verluid zou het vanuit hier nog 2.285 kilometer naar het einddoel zijn.

Rijksmonumenten

In de voorstad Sint Jacob zijn een diverse rijksmonumenten te zien. Dit zijn bijvoorbeeld enkele 19de -eeuwse panden met een zadeldak en ook de woning gelegen aan de Stenen brug is een Rijksmonument. Deze woning heeft een prachtig schilddak en accenten van hardsteen. In deze straat bevinden zich in totaliteit 7 Rijksmonumenten, te weten Voorstad Sint Jacob 1, 3, 4, 6, 8, 10 en 19.