Geschiedenis Roermond

De rijke historie van Roermond

De Limburgse stad Roermond (Limburgs: Remunj) ligt aan de samenvloeiing van de rivieren de Roer en Maas en kreeg in 1232 stadsrechten. Dankzij de scheepvaart op de Maas werd Roermond in 1441 lid van de Hanze en was Roermond een belangrijke handelsstad. Invloeden van die tijd zie je nog steeds terug in de binnenstad. De beroepen die destijds werden uitgeoefend of activiteiten die plaatsen vonden, zie je terug in de huidige straatnamen: Schoenmakersstraat, Bakkerstraat en de Varkensmarkt.

Wapen Roermond
Roermond was één van de hoofdsteden van het Hertogdom Gelre. Dit was voor Roermond een belangrijke positie en zie je nog terug aan het Prinsenhof (Pollartstraat 8) dat bijna paleisachtig is.

Door de eeuwen heen is Roermond bestuurd door vijf verschillende landen: Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en vervolgens het Koninkrijk der Nederlanden. Wie goed kijkt ziet nog invloeden van deze heersers terug in de Roermondse binnenstad.

Bisschopsstad
Roermond is sinds 1559 een bisschopsstad. Het Bisdom Roermond is één van de zeven bisdommen in Nederland en komt overeen met de grenzen van de Provincie Limburg. Harrie Smeets is de huidige bisschop (de 24ste) van Roermond.

In de Sint-Christoffelkathedraal staat de zetel (cathedra) van de bisschop van Roermond. Deze kathedraal dankt zijn naam aan de patroonheilige Sint-Christoffel (betekent Christusdrager). Sint Christoffel is de patroonheilige van o.a. de reizigers, de pelgrims én de bewoners van de stad Roermond. Door Roermondenaren wordt het beeld liefkozend ‘Sjtuf’ genoemd.

Dr. Pierre Cuypers
Verreweg de beroemdste Roermondenaar is de architect/ontwerper dr. Pierre Cypers. Zijn invloed is op veel plaatsen in de binnenstad terug te zien, zoals de sierlijke (muziek) Kiosk op het Munsterplein (waar nog steeds in de weekenden concerten worden gegeven), de Munsterkerk en het Cuypershuis.
Als architect, rijksbouwmeester, ontwerper en projectontwikkelaar heeft hij veel kerken en gebouwen in Nederland en het buitenland op zijn naam staan. Zijn meest bekende werken in Nederland zijn het Rijksmuseum, het Centraal Station van Amsterdam en de troon in de Haagse Ridderzaal.

Meer over Pierre Cuypers

Historiehuis
Wil je meer ontdekken over de geschiedenis van Roermond? Bijvoorbeeld over de Romeinse oorsprong, de heksenverbranding, de moord op de Kartuizers door legers van Willem van Oranje of over haar rol als bisschopsstad. Breng dan een gratis bezoek aan het Historiehuis (in het gebouw van de Bibliotheek, Neerstraat 11).

Historiehuis Roermond