Bezienswaardigheden in Roermond

Je komt ogen tekort tijdens je citytrip. De stad heeft een rijke historie, veel bezienswaardigheden en een beschermd stadsgezicht.

Verwonder je over de historische binnenstad

Bijzonder is de invloed van de Roermondse Pierre Cuypers, grootmeester van de neogotiek en Rijksbouwmeester uit het eind van de 19e eeuw. Zo is hij in brons aanwezig op ‘zijn’ Munsterplein. Wandel van het ene monument naar het andere (bijv. met een stadswandeling) en verwonder je over de oude handelshuizen. Tussendoor strijk je samen neer op het historische Munsterplein en geniet je van de sfeer.
Bekijk de stadsplattegrond van Roermond.

We hebben de must sees voor je op een rijtje gezet.

Bezienswaardigheden Roermond

Munsterkerk Roermond

Munsterplein

Sint Christoffelkathedraal

Grote Kerkstraat 2

Munsterplein

Munsterplein

Markt

Markt

Roerkade

Roerkade

Voorstad St. Jacob

Voorstad Sint Jacob

Caroluskapel

Swalmerstraat 100

Cuypershuis

Pierre Cuypersstraat 1

Historiehuis

Neerstraat 11

Stadhuis met Carillon

Markt

Rattentoren

Grote Kerkstraat 19

Stadspark de Kartuis

Voogdijstraat

1. De Markt

Waan je in andere tijden op dit bijzondere marktplein. Een bezoekje aan de Sint Christoffelkathedraal is zeker de moeite waard. Let op de beelden van het Carillon (boven op het Stadhuis), die draaien dagelijks om 12.00 uur rond. Op zaterdag vind je op de Markt de uitgebreide weekmarkt. Ook fijn: op de Markt staan diverse terrassen.

De Markt

2. Het Munsterplein

Verwonder je over de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk (Romaanse bouwkunst). Wandel ook om de kerk heen, deze is niet alleen van voren prachtig. Ga lekker lunchen/dineren in een van de omringende restaurants of brasserieën. En neem als je de kans hebt een kijkje op de bruisende woensdagmarkt.

Het Munsterplein

3. De Roerkade & Voorstad St. Jacob

Maak kennis met dé verzamelplaats van restaurants, cafés en terrassen: de Roerkade. Loop via de Stenen Brug naar de Voorstad St. Jacob Roermond, een sfeervol stadsdeel met prachtige huizen en Rijksmonumenten. Deze bijzondere voorstad is pleisterplaats op de bedevaartsroute richting Santiago de Compostella.

De Roerkade & Voorstad St. Jacob

4. Stadspark

Grenzend aan de Caroluskapel ligt Stadspark De Kartuis, een prachtig ommuurd park midden in het stadscentrum van Roermond. De ingang van het park is gelegen aan de Voogdijstraat. Het park is van 1 mei tot 1 oktober dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Het park herbergt een schat aan culturele en archeologische waarden: een monnikcel is opgegraven en in de bestrating zichtbaar gemaakt en enkele devotiekapellen uit de 19e eeuw staan verspreid over het terrein. Verder wordt het park verfraaid door diverse moderne en oude beelden.

5. Cuypershuis

De beroemde architect Pierre Cuypers is in 2021 100 jaar geleden overleden, zijn werk is in Nederland nog op vele plekken te bewonderen. Zo ook in Roermond, zijn geboortestad. In Roermond restaureerde hij de Munsterkerk en bouwde hij de Kiosk op het Munsterplein, de Teekenschool en zijn woonhuis en werkatelier. Zijn voormalige woonhuis en werkatelier vormen nu het Cuypershuis, een eigentijds en modern museum omtrent hem.

Bezoek het Cuypershuis

6. Historiehuis Roermond

De geschiedenis van Roermond is anders dan die van de meeste steden in Nederland. Wist je bijvoorbeeld dat Roermond de hoofdstad van Gelderland is geweest en dat het in handen is geweest van o.a. Spanjaarden, Fransen, Oostenrijkers en Belgen? Wandel het Historiehuis binnen en laat je verrassen. Dit museum ligt midden in Roermond op Neerstraat 11, in het gebouw waar ook de bibliotheek is gevestigd. De toegang is gratis.

  • Door het jaar heen zijn er diverse exposities in het souterrain.
Ontdek het Historiehuis in Roermond

Cultuur snuiven & bezichtigen

Krijg jij geen genoeg van onze historische binnenstad? We zetten graag nog een aantal bezienswaardigheden waaronder monumenten en musea in Roermond voor je op een rijtje.