Bezienswaardigheden in Roermond

Je komt ogen tekort tijdens je citytrip in Roermond. Onze stad heeft een rijke historie, veel bezienswaardigheden en een beschermd stadsgezicht. Bijzonder is de invloed van de Roermondse Pierre Cuypers, grootmeester van de neogotiek en Rijksbouwmeester uit het eind van de 19e eeuw. Zo is hij in brons aanwezig op ‘zijn’ Munsterplein. Wandel van het ene monument naar het andere (bijv. met een stadswandeling) en verwonder je over de oude handelshuizen. Tussendoor strijk je samen neer op het historische Munsterplein en geniet je van de sfeer.

Veel bezienswaardigheden zijn volledig gratis te bezoeken en makkelijk te bereiken te voet. Je kunt tijdens je dagje uit in Roermond veel bezienswaardigheden op 1 dag bezoeken.  Bekijk hieronder een interactieve plattegrond met de Roermondse bezienswaardigheden erop of klik hier voor de stadsplattegrond van Roermond incl. pinautomaten

Scroll vooral verder voor alle bezienswaardigheden in de binnenstad Roermond…

Pierre Cuypers beeld Roermond

Bezienswaardigheden Roermond

Munsterkerk Roermond

Munsterplein

Sint Christoffelkathedraal

Grote Kerkstraat 2

Munsterplein

Munsterplein

Markt

Markt

Roerkade

Roerkade

Voorstad St. Jacob

Voorstad Sint Jacob

Caroluskapel

Swalmerstraat 100

Cuypershuis

Pierre Cuypersstraat 1

Historiehuis

Neerstraat 11

Stadhuis met Carillon

Markt

Rattentoren

Grote Kerkstraat 19

Stadspark de Kartuis

Voogdijstraat

Synagoge

Hamstraat 20

Stenen Brug

Maria Theresia Brug

Stationsplein

Stationsplein 10, 6041 GN Roermond, Nederland

Rondvaart

Roerkade 1, 6041 KZ Roermond, Nederland

Nationaal Park de Meinweg

Nationaal Park de Meinweg, Meinweg 2, 6075 NA Herkenbosch, Nederland

Kapeller Kwartier

Parklaan 1, 6045 BS Roermond, Nederland

Museum Asselt

Pastoor Pinckerstraat 26A

't Oude Kerkhof

Weg langs Het Kerkhof 1A

1. De Markt

Waan je in andere tijden op dit bijzondere marktplein. Een bezoekje aan de Sint Christoffelkathedraal is zeker de moeite waard. Let op de beelden van het Carillon (boven op het Stadhuis), die draaien dagelijks om 12.00 uur rond. Op zaterdag vind je op de Markt de uitgebreide weekmarkt. Ook fijn: op de Markt staan diverse terrassen.

De Markt
Terrasje Markt Roermond

2. Het Munsterplein

Verwonder je over de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk (Romaanse bouwkunst). Wandel ook om de kerk heen, deze is niet alleen van voren prachtig. Ga lekker lunchen/dineren in een van de omringende restaurants of brasserieën. En neem als je de kans hebt een kijkje op de bruisende woensdagmarkt.

Het Munsterplein
Munsterplein Roermond zomer

3. De Roerkade & Voorstad St. Jacob

Maak kennis met dé verzamelplaats van restaurants, cafés en terrassen: de Roerkade. Loop via de Stenen Brug naar de Voorstad St. Jacob Roermond, een sfeervol stadsdeel met prachtige huizen en Rijksmonumenten. Deze bijzondere voorstad is pleisterplaats op de bedevaartsroute richting Santiago de Compostella.

De Roerkade & Voorstad St. Jacob
Bezoek Roerkade Roermond

4. Stationsplein

Het Stationsplein vormt een mooie entree naar de Hamstraat en het centrum van de stad Roermond. Een gezellig plein met diverse horecagelegenheden, dé foto hotspot ROERmond en het Station.

Het Stationsplein
Stationsplein Roermond

5. Stadspark

Grenzend aan de Caroluskapel ligt Stadspark De Kartuis, een prachtig ommuurd park midden in het stadscentrum van Roermond. De ingang van het park is gelegen aan de Voogdijstraat. Het park herbergt een schat aan culturele en archeologische waarden: een monnikcel is opgegraven en in de bestrating zichtbaar gemaakt en enkele devotiekapellen uit de 19e eeuw staan verspreid over het terrein. Verder wordt het park verfraaid door diverse moderne en oude beelden.

Openingstijden
1 mei t/m 30 september 10.00-18.00 uur
1 oktober t/m 30 april 10.00-16.00 uur

Stadspark Roermond herfst

6. Cuypershuis

De beroemde architect Pierre Cuypers is meer dan 100 jaar geleden overleden, zijn werk is in Nederland nog op vele plekken te bewonderen. Zo ook in Roermond, zijn geboortestad. In Roermond restaureerde hij de Munsterkerk en bouwde hij de Kiosk op het Munsterplein, de Teekenschool en zijn woonhuis en werkatelier. Zijn voormalige woonhuis en werkatelier vormen nu het Cuypershuis, een eigentijds en modern museum omtrent hem.

Bezoek het Cuypershuis
Cuypershuis Roermond

7. Historiehuis Roermond

De geschiedenis van Roermond is anders dan die van de meeste steden in Nederland. Wist je bijvoorbeeld dat Roermond de hoofdstad van Gelderland is geweest en dat het in handen is geweest van o.a. Spanjaarden, Fransen, Oostenrijkers en Belgen? Wandel het Historiehuis binnen en laat je verrassen. Dit museum ligt midden in Roermond op Neerstraat 11, in het gebouw waar ook de bibliotheek is gevestigd. De toegang is gratis.

  • Door het jaar heen zijn er diverse exposities in het souterrain.
Ontdek het Historiehuis in Roermond
Bezoek-Historiehuis-Roermond

8. Rondvaart

Om echt te ervaren hoe enorm groot het gebied de Maasplassen zijn én op een relaxte manier van je uitje te genieten, is een rondvaart een aanrader. Je stapt in de binnenstad van Roermond, aan de Roerkade, zo op de boot. Ervaar zelf de schoonheid van dit gebied met een rondvaart van ongeveer 70 minuten. Je zult langs onder andere de Voorstad, de Maasplassen en Marina Oolderhuuske varen. In schoolvakanties vaart de rederij dagelijks en in de zomer vaak meerdere keren per dag.

Rondvaart Roermond
Rondvaart Roermond

9. Museum Asselt

Op een unieke locatie, gelegen aan de Maas bij het Rozenkerkje (St. Dionysiuskerkje) in Asselt, krijg je in Museum Asselt een uniek kijkje in de geschiedenis van Asselt en omgeving.
Deze geschiedenis ontdek je a.d.h.v.: archeologische (bagger) vondsten uit Asselt en de directe omgeving, historische collectie met  diverse objecten van Asselt en Swalmen, gebruiksvoorwerpen als handgereedschap, werktuigen voor in huis, tuin of op het land, wapens en munten.

Openingstijden: elke zondag van 7 april t/m 13 oktober geopend van 14.00 tot 17.00 uur.

Ontdek meer over museum Asselt
Museum Asselt

Ontdek de Stolpersteine in Roermond met een audiotour

Stolpersteine is het Duitse woord voor struikelstenen. In Roermond kom je op 33 locaties deze stenen tegen ingemetseld in de stoep voor de vroegere woonhuizen waar gedeporteerden Joden hebben gewoond. De Stolpersteine zijn 10×10 cm groot en hebben een messing plaatje. Op dit messing plaatje staat de naam van de gedeporteerde en zijn of haar geboortedatum, de deportatiedatum en plaats en datum van overlijden getanst. In maart 2019 is de eerste Stolpersteine in de Luifelstraat in Roermond. Inmiddels zijn er meer dan 90 Stolpersteine in de gemeente Roermond. Luister al wandelend naar de indrukwekkende verhalen die achter de Stolpersteine schuilgaan.

Alles over de Stolpersteine in Roermond
Stolpersteine Roermond

Roermondjes Full of Stories app

Ontdek al wandelend de verrassende verhalen van Roermond! De perfecte manier om echt álles over Roermond te ontdekken, zijn de 20 Roermondjes, verspreid door de hele stad. Zij vertellen je verhalen over de cultuur, de geschiedenis en de bruisende stad zelf. De bijbehorende Roermondjes Full of Stories app laat je nog meer zien over de locaties.
Dit is geen vastgelegde route, dus je kunt deze plekken in je eigen tempo en in eigen volgorde bezoeken. Het is wel mogelijk om je route helemaal uit te stippelen met behulp van de kaarten die je op de 3 Roermondjes banken vindt of hier online.

Lees meer over de Roermondjes Full of Stories app
Roermondjes, full of stories app

Dé ontdekken waard fietsroute

Wil je eens iets nieuws ontdekken? De inwoners van Roermond hebben 21 bijzondere locaties in de gemeente Roermond geselecteerd die het ontdekken waard zijn. Deze 21 locaties zijn verbonden met een fietsroute. Deze route is zo veel mogelijk gekoppeld aan het fietsknooppuntennetwerk, waardoor het een aantrekkelijke route is om te fietsen. De totale lengte van de route is 43,3 km en ligt geheel binnen de Roermondse gemeentegrenzen.

Doe de Ontdekken waard route
Met de fiets naar Roermond

Cultuur snuiven & bezichtigen

Krijg jij geen genoeg van onze historische binnenstad? We zetten graag nog een aantal bezienswaardigheden waaronder monumenten en musea in Roermond voor je op een rijtje.

Bezienswaardigheden omgeving Roermond

Nabij Roermond zijn er ook genoeg bezienswaardigheden te vinden. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Swalmen, Asselt en Herten. Die dorpen bevatten allemaal mooie gebouwen en plekken. Hierbij kun je zoal denken aan kerken, kastelen en kapellen. Veel van de bezienswaardigheden in omgeving Roermond liggen langs wandelroutes en dergelijke, zodat je er gemakkelijk komt. Een bezoek plannen aan Roermond kun je gemakkelijk zelf via onze website doen.

Kapeller Kwartier Roermond

Kapeller Kwartier: voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis.

Nationaal Park de Meinweg Roermond

Alles voor een bezoek aan Nationaal Park De Meinweg!

Wat moet je gezien hebben in Roermond?

De beste attracties in Roermond zijn: onze Maasplassen, Munsterkerk, Sint-Christoffelkathedraal, het museum Cuypershuis.

Wat zijn de mooiste monumenten in Roermond?

De mooiste monumenten in Roermond zijn de Munsterkerk, Sint-Christoffelkathedraal, de synagoge, het Oude Kerkhof en de monumentale panden in de Voorstad + centrum.

Waar ligt Roermond?

De Limburgse stad Roermond (Limburgs: Remunj) ligt aan de samenvloeiing van de rivieren de Roer en Maas in Midden-Limburg.

Wat zijn de populairste attracties om te bezoeken in Roermond?

De beste attracties in Roermond zijn: onze Maasplassen, Munsterkerk, Sint-Christoffelkathedraal, het museum Cuypershuis en Designer Outlet Roermond.

Wat zijn de beste outdoor activiteiten in Roermond?

Roermond is omringd door een ‘groene’ gordel, waar je het hele jaar door fantastisch kunt wandelen & fietsen. Daarnaast is Roermond omgeven met wateren en is het zeer geliefde plek voor watersport als wake boarden, zeilen en sloep huren.

Wanneer is de Munsterkerk in Roermond geopend?

De Munsterkerk is Roermond is geopend in de maanden april t/m oktober tussen 14.00 en 17.00 uur (op zaterdag tussen 14.00-16.00 uur). ’s Winters is de kerk van november t/m maart elke zaterdag en de 1e zondag van de maand geopend van 14.00 tot 17.00 uur.

Het hoofdportaal van de Munsterkerk is dagelijks geopend van 8.00 tot 17.00 uur voor het opsteken van kaarsen.

Wanneer is de kathedraal in Roermond geopend?

De Sint-Christoffelkathedraal in Roermond is dagelijks geopend van  14.00 tot 17.00 uur.