Dr. Pierre Cuypers

Dr. Pierre Cuypers is een zeer beroemde architect, rijksbouwmeester, ontwerper en projectontwikkelaar. Hij heeft een gigantische hoeveelheid gebouwen en kerken ontworpen (in zowel binnen- als buitenland), daarnaast ontwierp hij ook meubels, interieurs en allerlei kunstvoorwerpen.
Hij hield zich niet alleen bezig met het exterieur, maar ook met het interieur van gebouwen en gebruikte hierbij vernieuwende technieken. De bekendste bouwwerken van Cuypers in Nederland zijn: het Rijksmuseum, het Centraal station van Amsterdam en het Kasteel De Haar in Haarzuilens bij Utrecht. Ook de troon in de Haagse Troonzaal is een ontwerp van hem. Vanuit zijn thuisstad, Roermond, heeft hij deze gebouwen en meer dan honderd kerken in heel Nederland en Europa gebouwd en gerestaureerd.

Pierre Cuypers Roermond

Roermondenaar

De invloed van dr. Pierre Cuypers, verreweg de beroemdste Roermondenaar, is op veel plaatsen in de binnenstad terug te zien. Cuypers’ bekendste gebouwen in Roermond zijn naast het Cuypershuis, de Teekenschool en de sierlijke Kiosk op het Munsterplein. Hij was nauw betrokken bij de restauratie van de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk, Minderbroederskerk en bij het vernieuwen van de inrichting en vergroten van de Kapel in ’t Zand.

Pierre Cuypers Roermond

Cuypersbeeld

Pierre Cuypers werd op 16 mei 1827 geboren op de Hamstraat 20B in Roermond. Ter ere hiervan is er een speciale plaquette bevestigd aan het pand. Je vindt op deze straat ook speciaal gemaakte Cuypersbeeldjes terug bovenop de lantaarnpalen.
Een groot standbeeld van Cuypers staat bij ‘zijn’ Munsterkerk op het Munsterplein en is 1930 onthuld door Prins Hendrik der Nederlanden.
Er is nog een beeld van Cuypers te zien in Roermond en wel op de Markt. Rondom het Carillon, het torentje bovenop het Stadhuis, draaien beelden rond, waaronder één van Pierre Cuypers.

Pierre Cuypers beeld Roermond

Munsterkerk

Een groot standbeeld van Cuypers staat bij ‘zijn’ Munsterkerk op het Munsterplein. In de periode 1864-1891 is de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk door Cuypers gerestaureerd. Het aanzicht van de Munsterkerk zoals die nu is, is ontworpen door Cuypers. Hij heeft de twee rechthoekige torens aan de voorzijde toegevoegd.

Abdijtuin Munsterkerk Roermond

Kiosk op het Munsterplein

De sierlijke (muziek) Kiosk op het Munsterplein is een ontwerp van Cuypers uit 1880. Het is niet alleen een mooie Kiosk, maar ook een functionele kiosk met een goede akoestiek. In de weekenden van april t/m oktober en in de Kerstperiode worden hier nog steeds concerten gegeven.

Munsterplein Roermond

Wandel langs Roermond meest inspirerende plekken

Van designer-merken naar designer-kerken en designer-werken. Wandel door Roermond, de stad van bekende architect Pierre Cuypers. De stad waar hij is geboren, getogen, inspiratie op deed en connecties maakte. De wandeling ’12 designer geheimen van Roermond’ start bij de in- en uitgang van het Designer Outlet Roermond en eindigt bij het Cuypershuis. Het Cuypershuis is de voormalig woon- en werkplaats van Cuypers en nu hét museum van Roermond.

De folder van de wandeling is gratis verkrijgbaar bij de VVV (Markt 17) en het Cuypershuis. Ook kun je de folder downloaden.

 

Beeld Pierre Cuypers Roermond

Cuypershuis Roermond

Het voormalige woonhuis en atelier/werkplaats van Cuypers is – met behoud van de oude elementen – verbouwd tot het Cuypershuis Roermond. In 1853 is het door Cuypers als woonhuis voor zijn eigen familie, maar ook als ateliers voor de kunstwerkplaatsen, ontworpen. In de ateliers werkten tekenaars, schilders, beeldhouwers en andere ambachtslieden. Het Cuypershuis is nu een eigentijds museum over architect/ontwerper Pierre Cuypers en daarnaast hedendaagse vormgeving. Een aanrader voor iedereen die meer willen weten over deze Roermondse icoon.

Museum Cuypershuis
Museum Roermond Cuypershuis