Dr. Pierre Cuypers

De invloed van dr. Pierre Cuypers, verreweg de beroemdste Roermondenaar, is op veel plaatsen in de binnenstad terug te zien. Als architect, rijksbouwmeester, ontwerper en projectontwikkelaar heeft hij veel kerken en gebouwen in Nederland – maar ook in het buitenland – op zijn naam staan.
Hij hield zich niet alleen bezig met het exterieur, maar ook met het interieur van gebouwen en gebruikte hierbij vernieuwende technieken. Zijn meest bekende werken in Nederland zijn het Rijksmuseum, het Centraal Station van Amsterdam en de troon in de Haagse Ridderzaal.

Cuypersbeeld

Pierre Cuypers werd op 16 mei 1827 geboren op de Hamstraat 20B in Roermond. Ter ere hiervan is er een speciale plaquette bevestigd aan het pand. Je vindt op deze straat ook speciaal gemaakte Cuypersbeeldjes terug bovenop de lantaarnpalen.

Een groot standbeeld van Cuypers staat bij ‘zijn’ Munsterkerk op het Munsterplein. In de periode 1864-1891 is de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk door Cuypers gerestaureerd. Het aanzicht van de Munsterkerk zoals die nu is, is ontworpen door Cuypers. Hij heeft de twee rechthoekige torens aan de voorzijde toegevoegd.
Er is nog een beeld van Cuypers te zien in Roermond en wel op de Markt. Rondom het Carillon, het torentje bovenop het Stadhuis, draaien beelden rond, waaronder één van Pierre Cuypers.

Kiosk op het Munsterplein

De sierlijke (muziek) Kiosk op het Munsterplein is een ontwerp van Cuypers uit 1880. Het is niet alleen een mooie Kiosk, maar ook een functionele kiosk met een goede akoestiek. In de weekenden van april t/m oktober en in de Kerstperiode worden hier nog steeds concerten gegeven.

Cuypershuis Roermond

Zijn voormalig woonhuis en atelier/werkplaats is – met behoud van de oude elementen – verbouwd tot het Cuypershuis Roermond. In 1853 bouwde Cuypers dit complex aan de toenmalige Maastrichterweg te Roermond. Cuypers gebruikte het om er te wonen met zijn familie. Bovendien was een groot deel ervan bestemd voor ateliers. In deze ateliers werkten tekenaars, schilders, beeldhouwers en andere ambachtslieden. Het Cuypershuis is nu een eigentijds museum over architect/ontwerper Pierre Cuypers en daarnaast hedendaagse vormgeving. Een aanrader voor iedereen die meer willen weten over deze Roermondse icoon.

De expositie in het Cuypershuis wordt gewijzigd. Het museum is daarom tot nader order gesloten.

Museum Cuypershuis