Sint-Christoffelkathedraal in Roermond

Roermond is sinds 1559 een bisschopsstad. In de kathedraal staat de zetel (cathedra) van de bisschop van Roermond. Het huidige bisdom Roermond is één van de zeven bisdommen in Nederland. De grenzen van het bisdom lopen gelijk met die van de provincie Limburg.

In de kerk kun je o.a. bijzondere beelden, schilderijen, altaren, de bisschopszetel, het orgel, grafstenen en – monumenten bewonderen.
Ook erg mooi zijn de vele kleurrijke glas-in-lood ramen van o.a. Roermondenaar en glaskunstenaar Joep Nicolas, Max Weiss, Leo Reichs en Diego Semprun Nicolas, de kleinzoon van de eerder genoemde Joep Nicolas.

Sint-Christoffelkathedraal Roermond dronefoto

Een paar eeuwen terug
De oudste resten van bewoning in Roermond zijn gevonden aan de voet van de huidige kathedraaltoren. Rond 1200 werd er steeds meer bijgebouwd en werd er op deze plek de eerste parochiekerk gebouwd. Toen er later een omwalling rond de stad werd aangelegd, kwam de oude parochiekerk buiten de stadsmuur te liggen. Om die reden werd omstreeks 1410 begonnen met de bouw van een nieuwe parochiekerk, de huidige Sint-Christoffelkathedraal. De kathedraal heeft voornamelijk een laatgotische bouwstijl, bestaande uit een vijfbeukig schip met een ingebouwde westtoren, uitspringende dwarsbeuken en een driebeukig hallenkoor.

Rampen en verwoestingen
De monumentale kerk heeft door de eeuwen heen diverse rampen meegemaakt: een stadsbrand in 1554, in 1566 een beeldenstorm en in 1572 plundering door de troepen van Willem van Oranje. Daarna volgden diverse blikseminslagen, stormschade en torenbranden. De zwaarste verwoesting vond plaats op 28 februari 1945, toen de Duitsers daags voor de bevrijding van Roermond de toren van de kathedraal opbliezen (zie foto).
De meest recente ramp trof de kerk op 13 april 1992 toen een aardbeving zorgde voor aanzienlijke schade.

SintChristoffelKathedraal Roermond oorlog

Torenbeklimming

De toren van de kathedraal is ruim 80 meter hoog. Op 75 meter hoogte bevindt zich de zogeheten omgang (net onder de klokken). In de open lucht kan hier rondom de torenspits gelopen worden en kun je genieten van een prachtig uitzicht op Roermond en Midden-Limburg.

De toren is in de maanden april t/m oktober te beklimmen op de 1e zaterdag van de maand (13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur, 3 euro). De beklimming duurt (heen en terug) zo’n 45 minuten en telt rond de 265 treden. Onderweg worden er korte stops gemaakt bij het concertorgel, de vijf majestueuze klokken en het voormalige platte dak. Uiteraard krijg je aan de top, de omgang, voldoende tijd om je ogen uit te kijken en mooie foto’s te maken!

Prijs: €4 (kids tot 12 jaar €3).

Sint-Christoffelkathedraal Roermond

In 2019 nam Suzan Seegers ons mee naar de toren van Sint-Christoffelkathedraal.
Benieuwd naar het uitzicht vanaf de toren? Bekijk dan zeker de video!

Sjtuf

Op de kathedraal staat een groot gouden beeld van Sint-Christoffel met Christus op zijn schouder. Roermond heeft als een van de enige ter wereld een heuse Sint-Christoffelkathedraal. Sint-Christoffel is de patroonheilige van de o.a. reizigers en van de inwoners van Roermond. Het beeld wordt in de volksmond “Sjtuf” genoemd.

Het 1e beeld werd door Theodorus Cox gegoten en in 1894 op de kathedraal geplaatst. Door een storm in 1921 werd de torenspits verwoest. Het beeld is daarna meerdere keren vervangen vanwege stormen, branden en bomaanslagen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het beeld dat er nu opstaat is gemaakt door Jac Claessens.

Sjtuf Remunj

Roermonds volkslied

Roermond heeft een eigen volkslied, geschreven in 1912 door Henri Tijssen en A.F. van Beurden. Dit liedje wordt nog steeds gezongen bij feestelijke en plechtige gelegenheden. In het liefje wordt o.a. gerefereerd aan ‘sjtuf’, de Munsterkerk en rivieren Roer en Maas.

Waar ’t gouden beeld in ’t zonlicht staat
Op hoogen torentrans
De Maas met Roer verenigd gaat
In lichten golvendans
Hoera, daar ligt mijn vaderstad
Mijn oud en trouw Roermond!
Hoera, daar ligt mijn vaderstad
Mijn oud en trouw Roermond!

Waar ’t koepeldragend Munster rijst
Met torens rijk gesierd
Het volk der muzen schoonheid prijst
Met spel en zangen viert
Hoera, daar ligt mijn vaderstad
Mijn oud en trouw Roermond!
Hoera, daar ligt mijn vaderstad
Mijn oud en trouw Roermond!

Waar godsdienst zich met burgerzin
Aan hechte vriendschap paart
En d’eerbied voor de landsvorstin
Als kleinood wordt bewaard
Hoera, daar ligt mijn vaderstad
Mijn oud en trouw Roermond!
Hoera, daar ligt mijn vaderstad
Mijn oud en trouw Roermond!

Bezoek plannen aan de Sint Christoffelkathedraal in Roermond

Bezoek de kathedraal gratis en ontdek diverse kunstwerken, historisch belangrijke voorwerpen, de Bisschopszetel en aanschouw de vele, prachtige glas-in-loodramen.

Adres: Grote Kerkstraat 2.
Geopend: Maandag t/m vrijdag 14.00-17.00 uur en in het weekend van 13.00 tot 17.00 uur.

Meest gestelde vragen

Waar ligt de kathedraal in Roermond?

De Sint-Christoffelkathedraal ligt in het centrum van Roermond aan de Markt.

Wanneer is de kathedraal in Roermond geopend?

De Sint-Christoffelkathedraal in Roermond is dagelijks geopend. Maandag t/m vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur, in het weekend 13.00-17.00 uur.