Sint-Christoffelkathedraal in Roermond

Roermond is sinds 1559 een bisschopsstad. In de kathedraal staat de zetel (cathedra) van de bisschop van Roermond. Het huidige bisdom Roermond is één van de zeven bisdommen in Nederland. De grenzen van het bisdom lopen gelijk met die van de provincie Limburg.

Een paar eeuwen terug

De oudste resten van bewoning in Roermond zijn gevonden aan de voet van de huidige kathedraaltoren. Rond 1200 werd er steeds meer bijgebouwd en werd er op deze plek de eerste parochiekerk gebouwd. Toen er later een omwalling rond de stad werd aangelegd, kwam de oude parochiekerk buiten de stadsmuur te liggen. Om die reden werd omstreeks 1410 begonnen met de bouw van een nieuwe parochiekerk, de huidige Sint-Christoffelkathedraal. De kathedraal heeft voornamelijk een laatgotische bouwstijl, bestaande uit een vijfbeukig schip met een ingebouwde westtoren, uitspringende dwarsbeuken en een driebeukig hallenkoor.

Rampen en verwoestingen

De monumentale kerk heeft door de eeuwen heen diverse rampen meegemaakt: een stadsbrand in 1554, in 1566 een beeldenstorm en in 1572 plundering door de troepen van Willem van Oranje. Daarna volgden diverse blikseminslagen, stormschade en torenbranden. De zwaarste verwoesting vond plaats op 28 februari 1945, toen de Duitsers daags voor de bevrijding van Roermond de toren van de kathedraal opbliezen (zie foto).
De meest recente ramp trof de kerk op 13 april 1992 toen een aardbeving zorgde voor aanzienlijke schade.

Glas-in-lood-ramen

In de kerk kun je o.a. bijzondere beelden, schilderijen, altaren, de bisschopszetel, het orgel, grafstenen en – monumenten bewonderen.
Ook erg mooi zijn de vele kleurrijke glas-in-lood ramen van o.a. Roermondenaar en glaskunstenaar Joep Nicolas, Max Weiss, Leo Reichs en Diego Semprun Nicolas, de kleinzoon van de eerder genoemde Joep Nicolas.

Sjtuf

Op de kathedraal staat een groot gouden beeld van Sint-Christoffel met Christus op zijn schouder. Roermond heeft de enige Sint-Christoffelkathedraal ter wereld. Sint-Christoffel is de patroonheilige van de o.a. reizigers en van de inwoners van Roermond. Het beeld wordt in de volksmond “Sjtuf” genoemd.

Het 1e beeld werd door Theodorus Cox gegoten en in 1894 op de kathedraal geplaatst. Door een storm in 1921 werd de torenspits verwoest. Het beeld is daarna meerdere keren vervangen vanwege stormen, branden en bomaanslagen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het beeld dat er nu opstaat is gemaakt door Jac Claessens.

Torenbeklimming

De toren van de kathedraal is ruim 80 meter hoog. Op 75 meter hoogte bevindt zich de zogeheten omgang. In de open lucht kan hier rondom de torenspits gelopen worden en kun je genieten van een prachtig uitzicht op Roermond en Midden-Limburg.
De toren is in de maanden april t/m oktober te beklimmen op de 1e zaterdag van de maand. De beklimming duurt (heen en terug) zo’n 40 minuten en telt rond de 265 treden. Onderweg worden er korte stops gemaakt bij het concertorgel, de vijf majestueuze klokken en het voormalige platte dak.

In 2020 zijn er helaas geen torenbeklimmingen.

In 2019 nam Suzan Seegers ons mee naar de toren van Sint-Christoffelkathedraal.
Benieuwd naar het uitzicht vanaf de toren? Bekijk dan zeker de video!

Bezoek plannen aan de Sint Christoffelkathedraal in Roermond

Bezoek de kathedraal gratis (dagelijks geopend van 14.00 tot 17.00 uur) en ontdek diverse kunstwerken, historisch belangrijke voorwerpen, de Bisschopszetel en aanschouw de vele, prachtige glas-in-loodramen.

Plan je bezoek

Meer bezienswaardigheden in Roermond

Wil je meer bezichtigen en ontdekken in Roermond? Dat kan natuurlijk!
We hebben de must sees in Roermond voor je verzameld.