Munsterkerk Roermond

Een van de mooiste overblijfselen van de romaanse bouwkunst in Nederland is de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk op het Munsterplein in Roermond. De kerk is gebouwd in het begin van de 13e eeuw en in verschillende tijden verbouwd en gerestaureerd. Daardoor heeft de westelijke zijde van de kerk gotische kenmerken en is de oostelijke zijde in laat-romaanse stijl gebouwd.

Graaf Gerard stichtte in 1218 de Munsterabdij. De Munsterkerk werd oorspronkelijk gebouwd als onderdeel van een klooster: de cisterciënzer vrouwenabdij. Twee jaar later werd de kerk gewijd. Enkele foto’s en tekeningen zijn het enigste wat nog resten van de ooit zo fraaie kloostervertrekken. Enkel de straatnaam Abdijhof herinnerd nog aan de plaats waar de kloostergebouwen gestaan hebben.

Munsterplein Roermond

Graaf Gerard IV

Gerard IV van Gelre was graaf van Gelre en Zutphen van 1207 tot 1229. Dankzij Gerard IV van Gelre groeide Roermond tussen 1224 en 1229 uit tot een stad, daarvoor was het niet meer dan een handelsnederzetting. Gerard gaf Roermond ook stadsrechten.

In 1229 overleed de graaf. Kort na de dood van de graaf, overleed zijn vrouw Margaretha van Brabant. Ze werden samen begraven in de destijds abdij van Roermond waar tot op de dag van vandaag hun praalgraf nog te bewonderen is. Het is een bijzonder praalgraf: het eerste dubbelpraalgraf van man en vrouw samen. In dit praalgraf rusten graaf Gerard IV van Gelre en zijn vrouw Margaretha van Brabant al meer dan 750 jaar! Het grafmonument is door zijn ouderdom en stijl uniek in Nederland. Dit in 2006 voor het laatst gerestaureerde graf is volgens kunsthistorici het oudste dubbelpraalgraf van Nederland.

Restauratie door Pierre Cuypers

Begin 19e eeuw was de Munsterkerk erg verwaarloosd. Koning Willem II kwam op bezoek, hij was onder de indruk van de slechte toestand van de kerk en schonk de kerk 4000 gulden voor onderhoud. De toestand van de kerk was zo slecht, dat besloten werd om de kerk geheel te restaureren. Dit gebeurde van 1864 tot 1891 onder leiding van architect dr. Pierre Cuypers.
Hij verving de barokke klokkentoren door twee vierkante hoektorens en de twee torens boven het priesterkoor door twee kleinere varianten. Daarnaast pakte Cuypers ook het interieur van de kerk aan. Zo werden de oude kalk en pleisterlagen verwijderd en vervangen door nieuwe. Ook werd de vloer weer teruggebracht tot het oorspronkelijke, lagere niveau, waarna het praalgraaf op een sokkel werd geplaatst.

Pierre Cuypers beeld Roermond

Tweede wereldoorlog Roermond

De kerk overleefde de tweede wereldoorlog zonder grote schade. Wel werden de kerkklokken geroofd, een groot glas-in-loodraam sneuvelde en de oostkant had lichte schade op door granaatscherven. Tijdens een restauratie in 1959 ontdekte men onder zware pleisterlagen schilderingen uit de begintijd van de kerk; de 13e en 14e eeuw. Ook werd er boven de koepel een versierrand met fabeldieren blootgelegd. Zo werden gedeelten van de oude kerk weer zichtbaar voor het publiek.

Munsterkerk Roermond oolog

Bezoek de Munsterkerk in Roermond

Loop een rondje rondom de Munsterkerk en ontdek dat de kerk meerdere fotogenieke kanten heeft. Vergeet hierbij uiteraard de voorzijde met de charmante Kiosk niet, de abdijtuin met een speciale bank met beelden van Graaf Gerard en zijn vrouw Margaretha en de achterzijde met de fontein.

  • In de maanden april t/m oktober kun je de kerk dagelijks bezoeken tussen 14.00 en 17.00 uur.
  • ’s Winters is de kerk van november t/m maart elke zaterdag en de 1e zondag van de maand geopend van 14.00 tot 17.00 uur.
  • Het hoofdportaal van de Munsterkerk is dagelijks geopend van 8.00 tot 17.00 uur voor het opsteken van kaarsen.
  • Adres: aan het Munsterplein.
Actuele openingstijden

Meest gestelde vragen

Waar ligt de Munsterkerk in Roermond?

De Munsterkerk ligt midden in het centrum van Roermond op het Munsterplein.

Wanneer is de Munsterkerk in Roermond geopend?

De Munsterkerk in Roermond is geopend in de maanden april t/m oktober tussen 14.00 en 17.00 uur. ’s Winters is de kerk van november t/m maart elke zaterdag en de 1e zondag van de maand geopend van 14.00 tot 17.00 uur.

Het hoofdportaal van de Munsterkerk is dagelijks geopend van 8.00 tot 17.00 uur voor het opsteken van kaarsen.