Cuypershuis Roermond

Het Cuypershuis in Roermond is hét museum over de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers. In het eigentijdse museum wordt het leven en het werk van dr. Pierre Cuypers volledig uitgelicht.

Als architect, rijksbouwmeester, ontwerper en projectontwikkelaar heeft dr. Pierre Cuypers de constructie van veel kerken en gebouwen op zijn naam staan. Zowel in Nederland als in het buitenland. Hij hield zich niet alleen bezig met het exterieur, maar ook met het interieur van gebouwen. Hij gebruikte hierbij erg vernieuwende technieken. Zijn meest bekende werken in Nederland zijn het Rijksmuseum, Kasteel de Haar in Haarzuilens, het Centraal Station van Amsterdam en de troon in de Haagse Ridderzaal. Zijn bekendste werken in Roermond zijn de Kiosk op het Munsterplein, de Munsterkerk (door hem gerestaureerd), de Teekenschool en natuurlijk het Cuypershuis.

Meer over Pierre Cuypers
Pierre Cuypers Roermond

Van woonhuis tot museum

In 1853 bouwde Cuypers dit complex aan de toenmalige Maastrichterweg te Roermond. Cuypers gebruikte het om er te wonen met zijn familie en te werken in zijn ateliers. Vanuit hier bouwde hij zijn enorme oeuvre op dat in zijn atelier vorm kreeg. In deze ateliers werkten tekenaars, schilders, beeldhouwers en andere ambachtslieden. Zijn voormalige woonhuis en atelier/werkplaats is – met behoud van de oude elementen – verbouwd tot het Cuypershuis Roermond.

Museum Roermond Cuypershuis

Het museum Cuypershuis

In het museum Cuypershuis staan het karakter en de ambities van Pierre Cuypers centraal. Bezoekers kunnen ontdekken hoe Cuypers met zijn persoonlijkheid en moderne ondernemersgeest het klaarspeelt grote opdrachten binnen te halen én uit te voeren. De bedrijvigheid van vroeger is zicht- en voelbaar: je ruikt het hout, je kunt luisteren naar verhalen + uitleg, je hoort het werken in de ateliers, je ziet ruwe schetsen verschijnen en vervolgens de uitvoering: maquettes, foto’s van gebouwen en interieur als bijv. stoelen en troon.
Een bezoek aan het Cuypershuis is een onvergetelijke en inspirerende ervaring voor jong én oud.

Cuypershuis Roermond

Wandel langs Roermond meest inspirerende plekken

Van designer-merken naar designer-kerken en designer-werken. Wandel door Roermond, de stad van bekende architect Pierre Cuypers. De stad waar hij is geboren, getogen, inspiratie op deed en connecties maakte. De wandeling ’12 designer geheimen van Roermond’ start bij de in- en uitgang van het Designer Outlet Roermond en eindigt bij het Cuypershuis. Het Cuypershuis is de voormalig woon- en werkplaats van Cuypers en nu hét museum van Roermond.

De folder van de wandeling is gratis verkrijgbaar bij de VVV (Markt 17) en het Cuypershuis. Ook kun je de folder downloaden.

 

Beeld Pierre Cuypers Roermond

Bezoek het Cuypershuis

Het Cuypershuis is gevestigd op Pierre Cuypersstraat 1 te Roermond en is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over deze Roermondse icoon. De binnentuin en het Cuyperscafé zijn gratis te bezoeken van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Het Cuypershuis museum is tegen betaling te bezoeken. Kijk voor de toegangsprijzen en meer informatie op Cuypershuis Roermond.

Bezoek het Cuypershuis
Bezoek Roermond Cuypershuis

Dagje uit naar Roermond

Ga een dagje uit naar Roermond en geniet van al het moois dat de stad te bieden…

Evenementen Roermond

Er is maar één manier om echt te begrijpen wat Roermond zo bijzonder maakt; ervaar het zelf!…