Cuypershuis Roermond

Het Cuypershuis in Roermond is hét museum over de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers. In het eigentijdse museum wordt het leven en het werk van dr. Pierre Cuypers volledig uitgelicht.

Van woonhuis tot museum

In 1853 bouwde Cuypers dit complex aan de toenmalige Maastrichterweg te Roermond. Cuypers gebruikte het om er te wonen met zijn familie en te werken in zijn ateliers. Vanuit hier bouwde hij zijn enorme oeuvre op dat in zijn atelier vorm kreeg. In deze ateliers werkten tekenaars, schilders, beeldhouwers en andere ambachtslieden. Zijn voormalige woonhuis en atelier/werkplaats is – met behoud van de oude elementen – verbouwd tot het Cuypershuis Roermond.

Pierre Cuypers

Als architect, rijksbouwmeester, ontwerper en projectontwikkelaar heeft dr. Pierre Cuypers de constructie van veel kerken en gebouwen op zijn naam staan. Zowel in Nederland als in het buitenland. Hij hield zich niet alleen bezig met het exterieur, maar ook met het interieur van gebouwen. Hij gebruikte hierbij erg vernieuwende technieken. Zijn meest bekende werken in Nederland zijn het Rijksmuseum, Kasteel de Haar in Haarzuilens, het Centraal Station van Amsterdam en de troon in de Haagse Ridderzaal. Zijn bekendste werken in Roermond zijn de Kiosk op het Munsterplein, de Munsterkerk (door hem gerestaureerd), de Teekenschool en natuurlijk het Cuypershuis.

Meer over Pierre Cuypers

Het museum Cuypershuis

In het museum Cuypershuis staan het karakter en de ambities van Pierre Cuypers centraal. Bezoekers kunnen ontdekken hoe Cuypers met zijn persoonlijkheid en moderne ondernemersgeest het klaarspeelt grote opdrachten binnen te halen én uit te voeren. De bedrijvigheid van vroeger is zicht- en voelbaar: je ruikt het hout, je kunt luisteren naar verhalen + uitleg, je hoort het werken in de ateliers, je ziet ruwe schetsen verschijnen en vervolgens de uitvoering: maquettes, foto’s van gebouwen en interieur als bijv. stoelen en troon.
Een bezoek aan het Cuypershuis is een onvergetelijke en inspirerende ervaring voor jong én oud.

2021 Cuypersjaar

In 2021 is het op 3 maart 100 jaar geleden dat Pierre Cuypers overleed (1827-1921). Zijn geboortestad Roermond heeft 2021 uitgeroepen als Cuypersjaar. Ter ere van Cuypers en zijn werken in worden er verschillende activiteiten en evenementen georganiseerd in heel Nederland. Ook in Roermond is er extra aandacht voor Cuypers met o.a. exposities in het Cuypershuis en Historiehuis.
Het Cuypersjaar wordt in Roermond in 2022 afgesloten met het Muziektheater Cuypers: zes voorstellingen in TheaterHotel de Oranjerie over Pierre Cuypers vader-zoon-architect.

Programma Cuypersjaar

Expositie Munsterkerk

Een expositie over de Munsterkerk kan nu bezocht worden in het Cuypershuis. Je krijgt een mooi kijkje in de historie van Onze Lieve Vrouw Munsterkerk, deze expositie is ter ere van de viering van het 800 jaar bestaan van de Munsterkerk.
De expositie vertelt over de bouwgeschiedenis van de Munsterkerk in een animatie, maar ook aan de hand van bouwfragmenten, schetsen en originele objecten. De restauratie en toevoegingen door dhr. Pierre Cuypers in 1864-1891 krijgen ook alle aandacht. Als kers op de taart staat er een adembenemende maquette van de Munsterkerk.

De expositie is te bezoeken t/m 16 januari 2022. Toegang is gratis als je een kaartje koopt voor een bezoek aan het Cuypershuis.

Meer over de expositie

Bezoek het Cuypershuis

Het Cuypershuis is gevestigd op Pierre Cuypersstraat 1 te Roermond en is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over deze Roermondse icoon. De binnentuin en het Cuyperscafé zijn gratis te bezoeken van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Het Cuypershuis museum is tegen betaling te bezoeken. Kijk voor de toegangsprijzen en meer informatie op Cuypershuis Roermond.

 

Bezoek het Cuypershuis