Cuypershuis Roermond

Het Cuypershuis in Roermond is hét museum over de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers. In het eigentijdse museum wordt het leven en het werk van dr. Pierre Cuypers volledig uitgelicht.

Van woonhuis tot museum

In 1853 bouwde Cuypers dit complex aan de toenmalige Maastrichterweg te Roermond. Cuypers gebruikte het om er te wonen met zijn familie. Bovendien was een groot deel ervan bestemd voor ateliers. In deze ateliers werkten tekenaars, schilders, beeldhouwers en andere ambachtslieden. Zijn voormalige woonhuis en atelier/werkplaats is – met behoud van de oude elementen – verbouwd tot het Cuypershuis Roermond.

Pierre Cuypers

Als architect, rijksbouwmeester, ontwerper en projectontwikkelaar heeft dr. Pierre Cuypers de constructie van veel kerken en gebouwen op zijn naam staan. Zowel in Nederland als in het buitenland. Hij hield zich niet alleen bezig met het exterieur, maar ook met het interieur van gebouwen. Hij gebruikte hierbij erg vernieuwende technieken. Zijn meest bekende werken in Nederland zijn het Rijksmuseum, het Centraal Station van Amsterdam en de troon in de Haagse Ridderzaal. Zijn bekendste werken in Roermond zijn de Kiosk op het Munsterplein, de Munsterkerk (door hem gerestaureerd), de Teekenschool en natuurlijk het Cuypershuis.

Meer over Pierre Cuypers

Het museum

De collectie van het Cuypershuis in Roermond bestaat uit diverse soorten objecten zoals: beelden, tekeningen, schilderijen en sjablonen ontworpen door Pierre Cuypers zelf. Educatie is belangrijk in het Cuypershuis, omdat het overbrengen van kunst en cultuur de menselijke ontwikkeling stimuleert en het kennismaken met erfgoed zorgt voor het creëren van een eigen identiteit. Door het aanbieden van buitenschoolse educatieve projecten, die in overleg met het onderwijs worden gerealiseerd, speelt het Cuypershuis een belangrijke rol binnen de culturele ontwikkeling van jongeren in de regio tussen de zes en achttien jaar.

Expositie Munsterkerk

Een expositie over de Munsterkerk kan nu bezocht worden in het Cuypershuis. Je krijgt een mooi kijkje in de historie van Onze Lieve Vrouw Munsterkerk, deze expositie is ter ere van de viering van het 800 jaar bestaan van de Munsterkerk.
De expositie vertelt over de bouwgeschiedenis van de Munsterkerk in een animatie, maar ook aan de hand van bouwfragmenten, schetsen en originele objecten. De restauratie en toevoegingen door dhr. Pierre Cuypers in 1864-1891 krijgen ook alle aandacht. Als kers op de taart staat er een adembenemende maquette van de Munsterkerk.
De expositie is te bezoeken tot 9 mei 2021. Toegang is gratis als je een kaartje koopt voor een bezoek aan het Cuypershuis.

Meer over de expositie

Bezoek het Cuypershuis

Het Cuypershuis is gevestigd op Pierre Cuypersstraat 1 te Roermond en is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over deze Roermondse icoon. De binnentuin en het Cuyperscafé zijn gratis te bezoeken van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Het Cuypershuis museum is tegen betaling te bezoeken. Kijk voor de toegangsprijzen en meer informatie op Cuypershuis Roermond.

 

Bezoek het Cuypershuis