Het Oude Kerkhof is een van de oudste algemene begraafplaatsen in Nederland. De eerste begrafenis op het Oude Kerkhof vond plaats in 1785. De begraafplaats is gelegen nabij het bekende bedevaartsoord Kapel in ’t Zand, binnen het Kapeller Kwartier. Op kaarten voor 1853 is het protestantse en het joodse deel, maar ook het huis van de grafmaker, duidelijk te herkennen. Het Oude Kerkhof vindt u aan de “Weg langs het kerkhof”. De begraafplaats is elke dag open van 08.00 uur tot zonsondergang en toegang is gratis.
Kapeller Kwartier Roermond
Gezien vanuit het centrum van Roermond, ligt het Kapeller Kwartier aan het einde van de mooie Kapellerlaan. Aan het einde van die laan zie je eerst de Kapel in ’t Zand liggen. Vanuit deze kapel steek je de straat over en ga je links de weg in. Daar vind je het Oude Kerkhof. Als je dan rechts van de kapel de weg volgt, kom je uit bij het Kruiswegpark.
Het Roermondse Kapeller Kwartier is zeker een aanrader voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis.
Graf met de handjes
Het beroemdste graf op het Oude Kerkhof is zonder twijfel het “graf met de handjes”. Katholieken en protestanten mochten niet op hetzelfde kerkhof begraven worden en op dit kerkhof is het katholieke deel van het protestante deel gescheiden door een hoge muur. Het grafmonument bestaat in feite uit twee grafmonumenten, waarbij op een creatieve manier de wederzijdse liefde tussen een katholieke vrouw en een protestante man centraal is gesteld.
In 1842 trouwde de 22-jarige jonkvrouw Josephina van Aefferden met de elf jaar oudere kolonel van Gorkum, die niet zoals zij van adel was en bovendien protestant. Na veertig jaar huwelijk overleed de kolonel, acht jaar later gevolgd door de jonkvrouw. Het echtpaar wilde echter na de dood niet gescheiden worden en kwam met een creatief idee. Over de muur houden een forse mannenhand en een tere vrouwenhand elkaar vast. Op beide monumenten is de spreuk gebeiteld: “Vivit post funera virtus” (De deugd leeft voort ook na de dood).
Kapel in ‘t Zand
Deze kapel in het Kapeller Kwartier in Roermond is naast een bedevaartskerk, ook een parochiekerk en een kloosterkerk. In 1418 gaf het stadsbestuur van Roermond opdracht tot de bouw van een eenvoudige Mariakapel “buyten Zwartbruecker porten aen den Zande”, oftewel: buiten de Zwartbroekpoort aan het zand.
De kapel wordt al eeuwen druk bezocht als bedevaartsoort. Dit komt door de jonge Poolse edelman Wendelinus. Dagelijks trok hij met zijn kudde naar zijn favoriete plaats: een dorre, met hei begroeide zandheuvel, waarop zich een waterput bevond. Toen hij zijn kudde schapen wilde laten drinken en daarvoor een emmer water uit de put omhoog haalde, zag hij in de emmer een Mariabeeldje liggen. Hij bevestigde het aan een nisje aan een boom bij de put. Hierna bezochten zoveel mensen het beeldje dat de pastoor van Roermond besloot om het beeldje naar de Moederkerk in Roermond te brengen. De volgende dag was het beeldje miraculeus teruggekeerd naar de boom bij de waterput. Men besloot toen op die plek een Mariakapel te bouwen. Hierdoor ontstond rondom dit beeld de legende van Onze Lieve Vrouwe in ’t Zand.
Wie vanuit de stad de Kapellerlaan afloopt of fietst, ziet de Kapel in de verte liggen op Parklaan 1. De kapel is in de maanden april t/m oktober dagelijks geopend tussen 14.00 en 17.00 uur.
Processiegang
De Processiegang was vroeger een weg die de kapel scheidde van het klooster. Op de muren bevinden zich meer dan 9000 votief- of devotietegels. Met dit gebruik werd in 1927 begonnen. In de muur van de gang bevinden zich zeven ronde glas-in-loodramen, met voorstellingen uit de geschiedenis van de kapel, uit het Atelier Gerard Mesterom in Roermond. In de gang bevindt zich een kleine Mariakapel. Hier bevindt zich het eigenlijke genadebeeld in een vleugelaltaar naast de put waarin het gevonden zou zijn.
Kruiswegpark
De toeloop van de vele pelgrims naar de Kapel in ’t Zand maakte de aanleg van een Kruiswegpark noodzakelijk. Het park is in 1920 aangelegd naar een ontwerp van dr. Pierre Cuypers. In het park zijn daartoe twee routes functioneel: een kruiswegroute langs veertien staties en een aparte processieweg met acht schilderstukken aangaande het Mariabeeld. Daarnaast is er een centraal plein aan de voet van de Calvarieberg.
Dit park in het Kapeller Kwartier heeft een religieus en recreatief karakter. Tevens is het rijk aan flora en fauna. De prachtige kruiswegstaties zijn van architectuurhistorische, culturele, artistieke en geestelijke waarde; een typisch voorbeeld van de kunst uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Gedurende de wintermaanden is het Kruiswegpark gesloten. Van 1 mei t/m 1 november kun je het Kruiswegpark bezoeken tussen 9.00 en 17.00 uur. Toegang is gratis.
Kepelse Meule
Dicht bij het Oude Kerkhof, verscholen achter wat huizen en een schoolgebouw, staat de prachtige molen “de Kepelse Meule”. Dit is de enige overgebleven molen in Roermond. Het is in 1880 gebouwd. Bezoek de website van de Kepelse Meule voor meer informatie en de openingstijden.
Galgenberg
Via de Heinsbergerweg kom je bij de Galgenberg. In Middeleeuwen was deze berg dé executieplaats van Roermond. Velen onschuldige mensen zijn hier ter dood gebracht. De reeks van heksenprocessen in Roermond vond rond 1613 hier plaats en was de grootste ooit in Nederland.
Aan de voet van de Galgenberg staat een monument voor de heksenverbrandingen die hier hebben plaats gevonden.