De Poppendokter Wiermans-Genang

Unieke winkel voor carnavals- en feestartikelen, poppen, schmink, Nederlands en Roermondse souvenirs.

Adresgegevens

Munsterplein 22
6041HE Roermond
Bezoek onze website

De Poppendokter Wiermans-Genang

Munsterplein 22

Harrie en Gerda, de ouders van John en Marly Wiermans en Hetty Jacobs, openden in 1943 de winkel Wiermans-Genang aan het Munsterplein in Roermond. Zij verkochten toen alles wat er verkocht kon worden, omdat er tijdens de tweede wereldoorlog weinig aangeboden werd. Na de oorlog in 1945 moest het pand opnieuw worden opgeknapt, omdat er veel vernield was tijdens de ontruiming. In 1946 startten zij een speelgoedzaak; de droom van moeder Gerda. Vader Harrie werd de 1e poppendokter in de regio.

Poppendokter Munsterplein Roermond

Fopgerei

Hetty is in 1963 begonnen met helpen in de zaak. Dat was destijds vanzelfsprekend. Als men iets wilde bereiken in die tijd, dan moest men werken en de winkel was hun boterham. Toen Hetty kinderen kreeg stopte ze met werken. Al hielp ze altijd uit als het nodig was. Hetty is in 2021 overleden.

John heeft de zaak in 1969 overgenomen van zijn ouders, die zich langzaam terugtrokken. Begin 80’er jaren verkocht hij niet alleen speelgoed en souvenirs, maar begon hij ook met feestartikelen, die nu de overhand hebben. John was in de regio een begrip als “de poppendokter”. Hij had ontzettend veel lol als hij mensen kon foppen. Als er klanten vroegen naar fopgerei, dan demonstreerde hij dat graag.

Poppendokter Munsterplein Roermodn

Etalage

John is gestorven net na de carnaval in 2011. Wiermans-Genang stond bekend om zijn etalages. De familie van John heeft daarom een “In Memoriametalage” gemaakt. Zijn laatste etalage heeft de meeste aandacht gekregen.

Marly Wiermans was in 2011 bezig aan haar laatste weken als hoofd van de Sint Alfonsusschool in de wijk Kapel in ’t Zand, waarna ze met pensioen zou gaan. De zusjes (Marly en Hetty) stonden toen voor een dilemma: stoppen we of gaan we door met de zaak? Gelukkig zijn ze doorgegaan en tot op de dag van vandaag hebben ze daar geen spijt van.

Poppendokter Roermond

Plezier

Marly heeft alleen nog maar plezier. Als er leuk nieuw artikel binnen komt, als ze mooie verhalen hoort van klanten of als ze van klanten het commentaar krijgen: “Geweldig dat dit nog bestaat! Dit mag niet stoppen.” Dit is voor haar een geweldige waardering. Prachtig vindt ze het ook als klanten tijdens de carnaval komen laten zien hoe men geschminkt is, altijd weer een lust voor het oog.

Poppendokter Roermond

Roermondenaren

Als poppen- en berendokter vindt ze vooral de emotie bij kinderen erg bijzonder. Jaarlijks repareren ze nog steeds diverse poppen en beren. De uitdaging is om kinderen zo ver te krijgen dat ze hun geliefde pop achterlaten. Ze zegt dan bijvoorbeeld dat ze goed voor hem of haar zal zorgen, op tijd in bedje zal leggen en een boterhammetje met jam zal smeren.

Marly is een Roermondse in hart en nieren. Zolang ze de tijd hebben en gezond blijft, gaat ze door. Ze hoopt dat mensen winkels blijven waarderen, omdat ze daar de producten zien, in de hand houden en uitleg krijgen.

De Poppendokter Roermond