Nationaal Park De Meinweg Roermond

Het Nationaal Park De Meinweg ligt 8 kilometer ten oosten van Roermond, ongeveer 15 minuten rijden vanaf het centrum Roermond.
De Meinweg heeft een oppervlakte van 18 km2 en is onderdeel van het Duits-Nederlandse Grenspark Maas-Swalm-Nette en wordt aan 3 kanten omsloten door Duitsland. De Meinweg heeft een gevarieerd landschap: bossen, heide, vennen en beekdalen.

Flora & Fauna

Nationaal Park De Meinweg is een uniek terrassenlandschap met steile overgangen tussen de terrassen. Deze terrassen zijn in de loop van tienduizenden jaren ontstaan door erosie van de rivieren de Maas en Rijn en verschuivingen in de aardkorst. Dwars op de terrassen zijn de beekdalen Boschbeek en Roode Beek ontstaan. Tussen deze beken, vind je vennetjes, uitgestrekte bossen en heidevelden.

Door de diversiteit aan landschappen, is er ook een grote verscheidenheid aan leefgebieden voor planten en dieren. Meer dan 6.500 verschillenden planten- en diersoorten voelen zich hier thuis.
De Meinweg is het enige gebied in Limburg waar de adder leeft. Bezoekers zien ze niet vaak, omdat de schuwe dieren erg gesteld zijn op hun rust.
Naast de adder is De Meinweg ook het leefgebied van o.a. reeën, wilde zwijnen, vossen en meer dan 110 soorten vogels.

Van centrum Roermond naar de Meinweg

Ondek hieronder op welke manier jij het beste vanuit het centrum Roermond naar de Meinweg kunt gaan:

🚲 Check hier de fietsroute. Wil je de snelle route? Fiets dan via de knooppunten 17, 16, 14. Liever de toeristische route? Start dan met de knooppunten 17, 86.

🚌 Pak de Arrivabus 62 naar halte Meinweg (ong. 25 minuten). Volg vanaf de bushalte de borden naar het bezoekerscentrum (5 minuten lopen).

🚗 Met de auot? Navigeer naar: adres Meinweg 2, 6075 NA Herkenbosch. Je komt dan uit bij het boekerscentrum de Boshut van Nationaal Park De Meinweg. Het bezoekerscentrum is het startpunt van o.a. excursies, verschillende wandel-, fiets- en ruiterroutes.

fietsen roermond

Wandel & fietsroutes

In Nationaal Park De Meinweg kun je naar hartenlust wandelen en fietsen. Via de gekleurde paaltjes kun je diverse routes volgen: van een kort rondje tot een grensoverschrijdende wandeling naar Duitsland. Daarnaast zijn er ook knooppuntenroutes.

Het fietspadennetwerk is voor de recreatieve fietsers. Het netwerk is een verbinding tussen leuke hotspots en horeca. Het gehele nationale park is toegankelijk voor fietsers, behalve het adderleefgebied.

Meer informatie vind je online via onderstaande button of in de stad bij de VVV winkel (Markt 17).

Leuke wandel- en fietsroutes in De Meinweg
Fietsroutes Nationaal Park De Meinweg Roermond

Lekker wandelen samen met de hond

Honden zijn welkom in De Meinweg mits aangelijnd. Er zijn tevens 2 losloopgebieden waar honden het hele jaar los mogen lopen, mits onder appel. Ter plaatse staat aangegeven met bordjes waar de honden los mogen lopen en wanneer het losloopgebied stopt.

  • Losloopgebied Melickerheide (vlakbij Golfbaan Herkenbosch), parkeren bij parkeerplaats Melickerbosweg in Roermond.
  • Losloopgebied Zandbergen, parkeren bij het bezoekerscentrum aan de Meinweg 2.

Ruiterroutes

Heerlijk galopperen door de Meinweg, het kan! Er is een uitgebreid ruiter- menroutenetwerk van meer dan 150 kilometer aangelegd. Het ruiternetwerk in De Meinweg is geschikt voor zowel beginnende als de zeer ervaren ruiter.Paardrijden en mennen is alleen toegestaan op de daarvoor aangegeven paden.

Meer informatie en stel zelf je route samen
Ruiterroutes Nationaal Park De Meinweg Roermond

What's in a name?

De naam ‘Meinweg’ is ontstaan uit het Keltische woord ‘gemeyne’, wat ‘gemeenschappelijk’ of ‘samen’ betekent. Het waren de “gemeinde weide” van de veertien dorpen die het gebied bestuurden en gebruikten.

  • 6 dorpen in Nederland: Vlodrop, Herkenbosch, Melick, Maasniel, Herten en Roermond
  • 8 dorpen in Duitsland: Wassenberg, Birgelen, Effeld, Nieder- en Oberkrüchten, Arsbeck, Ophoven, Karken en Steinkirchen.

Officiële website De Meinweg

Huttopia de Meinweg

Midden in het gelijknamige Nationaal Park, aan de grens met Duitsland en op 15 autominuten van Roermond vind je deze camping. De ideale uitvalsbasis voor een bezoek Roermond en omgeving. Huttopia de Meinweg heeft 28 hectare gevarieerde natuur en 175 ruime staanplaatsen. Daarnaast is het ook mogelijk om bijv. tenten of chalets te huren.

  • Staanplaatsen: tent, caravan, camper of bestelbus
  • Huuraccommodaties: chalet, pipowagen of lodgetent
  • Faciliteiten o.a.: 2 (verwarmde) buitenzwembaden, visemeer, groot terras met horeca.
Huttopia de Meinweg
Huttopia de Meinweg Roermond

Meest gestelde vragen

Waar ligt Nationaal Park De Meinweg?

Het Nationaal Park De Meinweg ligt 8 kilometer ten oosten van Roermond, ongeveer 15 minuten rijden vanaf het centrum Roermond.

Hoe kom je in Nationaal Park De Meinweg?

Met de auto rijd je vanuit Roermond centrum binnen 15 minuten naar Nationaal Park De Meinweg. Het adres is: Meinweg 2, 6075 NA Herkenbosch

Met de bus vertrek je vanaf busstation Roermond met buslijn 63 naar halte Meinweg. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Vanaf de bushalte loop je binnen n5 minuten naar het bezoekerscentrum van De Meinweg.