Rattentoren Roermond

Heb je de Rattentoren al ontdekt? Op zondagmiddag kun je hier op de bovenverdieping de maquette van middeleeuws Roermond bewonderen. De Rattentoren vind je tegenover de Sint-Christoffel Kathedraal en is een restant van de vestingwerken uit 1300.

Benaming van de Rattentoren

De Rattentoren is de laatste stadstoren van de voormalige stadsmuren die nog te zien is in Roermond. Deze toren heeft onder andere de Tachtigjarige oorlog, de Spaanse Successieoorlog, de inval van de Fransen tijdens de Franse revolutie en de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Als deze stenen eens konden praten…

Dan vertelden ze veel verhalen die niet zo prettig zijn. In 1613-1614 was de toren in gebruik als gevangenis voor vrouwen die werden beschuldig van hekserij. Angst voor heksen was toen diep geworteld in het land en zo ook in Roermond.

Toen de stadsmuur werd gesloopt, was het toenmalige Roermondse stadsbestuur bang dat sloop de vlakbij gelegen Sint-Christoffelkathedraal zou beschadigen. De leegstaande toren veranderde in een ruïne. Roermondenaren klaagden over het ongedierte dat woonde in die ‘Rattentoren’. Zo kwam de toren aan de naam die hij nu nog steeds draagt. Na de uiteindelijke restauratie is dit rijksmonument niet meer weg te denken uit de stad.

vroeger Rattentoren Roermond

Poorten en torens van de stadsmuur

Vanaf ca. 1500 waren twintig muurtorens en tien poorten van de stad niet langer bestand tegen de kanonnen die toen gebruikt werden. De rol van Roermond als vestigingsstad eindigde in 1781. In de periode 1819 tot 1843 werden muren en torens afgebroken. Alleen de Rattentoren bleef staan. De spits werd echter verwoest bij de stadsbrand van 1554.

De Rattentoren, eigendom van gemeente Roermond, werd in 1976 gerestaureerd en kreeg toen een nieuwe spits. In 1990 werd de buitentrap en de restauratie van de bovenverdieping gerealiseerd en in 1995 is de zolderverdieping in gebruik genomen.

Rattentoren in Roermond

Maquette middeleeuws Roermond

Op de bovenste verdieping in de Rattentoren is een expositie te bewonderen, met als middelpunt een maquette van Roermond als middeleeuwse vestingstad (schaal 1:25). Op de foto bieden 40 poppetjes je een kijk op het dagelijkse leven in de Middeleeuwen.

Rattentoren Roermond binnen

Bezoek de Rattentoren

In 1987 werd de Rattentoren het onderkomen van Poppentheater de Klaproos. Dit theater organiseert iedere maand een poppenspel en diverse leuke activiteiten rondom de Rattentoren. Voor een lijst van actuele data verwijzen wij je graag naar onze evenementenkalender. Bekijk ook zeker de andere mooie bezienswaardigheden in en rondom Roermond.

De Rattentoren is open voor bezichtiging op diverse zondagen juni t/m september tussen 14.00 – 17.00 uur.
Raad pleeg het infobord aan de Rattentoren voor actuele informatie.

Bezoek de rattentoren
Bezoek de Rattentoren Roermond

Nog meer te zien in Roermond...

Munsterkerk Roermond

Ontdek hier alvast meer over de Munsterkerk.

Sint-Christoffelkathedraal Roermond

Alles over de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond!
We Are Roermond no-image

Cuypershuis Roermond

Ontdek hét museum over de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers

Musea en monumentenroute Roermond

Stel zelf je musea en monumentenroute in Roermond samen met onze tips!

Bezienswaardigheden in Roermond

Ontdek de bezienswaardigheden in Roermond!