Vastelaovend in Remunj

Elk jaar wordt ook in Roermond Carnaval gevierd: oftewel Vastelaovend in Remunj! Op deze pagina staat een overzicht van de diverse, grotere carnavalsevenementen en optochten die Roermond rijk is.

De 11devande11 | 11 november 2020
De start van het Vastelaovendseizoen begint op 11 november op het Stationsplein in Roermond.
Waarom begint Carnaval al op 11 november ver voor de echte Carnavalsdagen? Deze traditie stamt uit de Middeleeuwen, toen werd er vanwege armoede al voor de kerst gevast. Al het vlees van november moest bewaard worden tot kerst en daar begon men mee op 12 november. Op 11 november (dat toen al een feestdag was: Sint Maarten) werden de niet houdbare producten feestelijk gegeten.

Prinsetreffen
Jaarlijks terugkerende carnavalsavond voor alle carnavalsprinsen met Limburgse artiesten. Dré en Ben (Big Benny) Peters organiseren dit grote feest in TheaterHotel de Oranjerie. De toegang is gratis.

Vastelaoveskirmes 
De eerste kermis in Roermond is tijdens Carnaval. Van Carnavalsvrijdag 21 februari t/m Carnavalsdinsdag 25 februari is de Vastelaoveskermis te vinden op het Munsterplein in Roermond met attracties voor jong en oud.

Sjolefestasie Roermond
Sjolefestasie

De Sjolefestasie op het Stationsplein is de officiële opening van Carnaval in Roermond met non-stop artiesten en diverse optredens. Dit evenement wordt voor de jeugd van Roermond en omstreken georganiseerd en de entree is gratis!

Sjtasiefestasie
Op Carnavalszaterdag gaan weer alle remmen los op de Sjtasiefestasie in Roermond. Jong en oud komt samen op het Stationsplein om te feesten.

Remunjs Vastelaoves Meziek Sjeptakel
Lokale artiesten en aanstormend talent zorgen voor sjpektakel op het podium op het Kloosterwandplein bij TheaterHotel de Oranjerie.

Remunjse Optoch 
Op Carnavalsmaandag om 13:11 uur is het tijd voor de grote Vastelaoves optoch Remunj die door de gehele binnenstad van Roermond trekt. Na afloop van de Remunjse Optoch worden de prijzen uitgereikt op het podium in de Salle de Fête in TheaterHotel De Oranjerie. Vanaf 14.30 uur kan het hossen, zingen, dansen en springen beginnen. Een carnavalsmiddag voor jong en oud, waarbij een live DJ en natuurlijk een springkussen voor de kinderen niet ontbreekt.
Route: Start bij de Roersingel, Roerkade, Kraanpoort, Markt, Swalmerstraat, Lindanusstraat, Pollaertstraat, Munsterplein, Paredisstraat, Neerstraat, Minderbroedersstraat, Zwartbroekstraat, Zwartbroekplein, Schuitenberg, Kloosterwandstraat, over het Kloosterwandplein (hier staat de podiumwagen), Joep nicolasstraat, Kruisherenstraat, Stationsplein, Veldstraat – ontbinden.

Bacchusdrieve 
De afsluiting van de Vastelaovend in Roermond wordt op dinsdag afgesloten met het Bacchusdrieve op de Roerkade.

Carnavalsoptochten in Roermond 

Datum Tijd Locatie
Zondag 12.00 uur Carnavalsoptocht Ool
Zondag 12.00 uur Carnavalsoptocht Herten
Zondag 14.20 uur Carnavalsoptocht Boukoul
Maandag 13.11 uur Grote optocht van Roermond
Maandag 13.20 uur Carnavalsoptocht Asenray
Maandag 13.20 uur Carnavalsoptocht Swalmen
Dinsdag 14.11 uur Carnavalsoptocht Leeuwen

De data van 2021 worden z.s.m. toegevoegd.