Ursulinenkapel in Roermond

De Ursulinenkapel in Roermond is een typisch voorbeeld van monumentaal erfgoed dat bijna niemand kent. Het zit goed verstopt tussen een kantoorflat en een aantal andere gebouwen. Toch vormt het een van de mooie bezienswaardigheden die in Roermond te bewonderen zijn.

Kapel en klooster

De Ursulinenkapel behoorde bij het Ursulinenklooster dat werd gesticht in de tweede helft van de 17e eeuw. De Ursulinen hebben hier tot het einde van de 18e eeuw in geleefd. De kapel laat een mengvorm van stijlen zien, als gevolg van diverse wijzigingen in de loop van de tijd. Horizontale banden uit mergel geven de gevel een levendige expressie, evenals de veldbrandstenen. In de top prijkt het familiewapen van de adellijke familie Van Aefferden, een bekende familie uit de geschiedenis van Roermond. Een tijdje geleden zijn er twee prachtige glas-in-lood ramen in de kapel geplaatst, waardoor de oudheid weer goed zichtbaar wordt.

Ursulinenkapel Roermond

Het Ondernemersplein Limburg

Het voormalige Ursulinenklooster (zie foto) is in 1941 gekocht door de LLTB. Het gebouw is enkele jaren geleden volledig gerenoveerd en sinds 2012 in gebruik als het Ondernemersplein Limburg, waarbij dit gebouw gekoppeld werd aan het gebouw erachter (voormalig Landbouwhuis). Zowel buiten als binnen zijn bij de renovatie oude elementen behouden gebleven.
Momenteel huisvest het Ondernemersplein ruim twintig bedrijven uit verschillende sectoren.

Ondernemersplein Limburg

Cattentoren en Heksenhuuske

Vlakbij de Roermondse Ursulinenkapel ligt het gerestaureerde Heksenhuuske, in de volksmond ook wel de Cattentoren genoemd. Beide bouwwerken van het Cattentorencomplex zijn onderdeel van de oude Roermondse stadsmuur en vestingwerken. Van de originele Cattentoren zelf is niet veel bewaard gebleven. Deze is in 1702 in puin geschoten en daarna niet meer opgebouwd. Het Heksenhuuske is een eenvoudig, grof gebouwtje met daarvoor een kazemat met kanon. Het kanon is geschonken door Rijkswaterstaat en is een 18e – 19e eeuws Engels scheepskanon afkomstig uit Hellevoetsluis.

Cattentoren Roermond

Ursulinenkapel en klooster bezichtigen

Via het parkeerterrein aan de Steegstraat 5 is de kapel eenvoudig bereikbaar. Het is niet mogelijk om de Ursulinenkapel binnen te gaan, maar het is zeker de moeite waard om de buitenkant van het kapelletje te bewonderen. Interesse? Plan je bezoek gemakkelijk direct via onze website.

Bezoek Ursulinenkapel Roermond