building

Cuijpers of Cuypers? De jonge jaren

De grote kerkrestaurator en architect Pierre Cuypers werd geboren als Petrus Josephus Hubertus Cuijpers. Met ‘ij’ in zijn achternaam dus. Toch zou hij beroemd worden onder de naam Cuypers, met ‘y’.
Waar die letterwisseling vandaan kwam, is niet duidelijk. Die is nooit officieel doorgevoerd. Ook de twee kinderen die hij met Rosalia Vandevin kreeg, hadden officieel Cuijpers als achternaam. Net zoals de zes kinderen die hij kreeg met zijn tweede vrouw Antoinette Alberdingk Thijm. Wellicht dat Cuypers gewoon gemakkelijker uit te spreken was dan Cuijpers, in Duitsland?

Hoe dan ook, als jongste zoon van Joannes Hubertus Cuijpers en Maria Joanna Bex had hij een prachtige basis voor zijn latere carrière. Van zijn vader leerde hij ondernemen, omdat die kleine handelaar was in meel. En hij kwam terecht in de kerkelijke wereld, omdat zijn vader ook kerkschilder was. Ook zijn moeder moedigde Pierre’s belangstelling voor kunst en cultuur aan.

Hij volgde het Stedelijk College in Roermond, totdat hij naar Antwerpen vertrok op 17-jarige leeftijd om architectuur te gaan studeren aan de Kunstacademie. Cuypers was een goede leerling. Zijn Antwerpse leermeesters – Frans Andries Durlet, Frans Stoop en Ferdinand Berckmans – waren de pioniers van de neogotiek in België. Hun invloed zie je terug in het werk van Cuypers. In 1849 rondde hij zijn opleiding af en behaalde hij de Prix d’Excellence. Daarna werd hij feestelijk terug ontvangen in ‘zijn’ Roermond. Zijn loopbaan als architect was begonnen!

 

Ontdek meer over Pierre Cuypers

De folder van de wandeling ‘12 designer geheimen van Roermond‘ is gratis verkrijgbaar bij de VVV (Markt 17) en het Cuypershuis. Ook kun je de folder downloaden.

Alles over de 20 locaties