De laatste stadstoren
De Rattentoren is de laatste complete stadstoren van Roermond. Deze belangrijke hoektoren hield vanaf de Middeleeuwen met nog bijna dertig andere torens langs de stadsmuren eeuwenlang de vijand buiten de deur. Hij maakte de Tachtigjarige Oorlog mee, de Spaanse Successieoorlog, de inval van de Fransen na de Franse Revolutie, de Tweede Wereldoorlog. Als stenen toch eens konden praten, dan had deze toren een rijkheid aan verhalen te vertellen…
Niet dat al die verhalen even prettig zijn… In 1613 en 1614 was de toren in gebruik als gevangenis, voor vrouwen die beschuldigd werden van hekserij. Angst voor hekserij was toen diep geworteld in de samenleving. De stadsbeul martelde de gevangen vrouwen net zolang tot ze bezweken, of bekenden een heks te zijn.
Toen de stadsmuren 200 jaar geleden gesloopt werden, bleef deze Heksentoren staan. Het Roermondse stadsbestuur was bang dat sloop de vlakbij gelegen kathedraal zou beschadigen. Langzaam veranderde de leegstaande toren in een ruïne. Roermondenaren klaagden steen en been over het ongedierte dat woonde in ‘die Rattentoren’. Zo kwam de toren aan de naam die hij nu nog steeds draagt. Na de uiteindelijke restauratie is dit rijksmonument niet meer weg te denken uit de stad.
De Rattentoren is open voor bezichtiging op diverse zondagen van juni tot en met september tussen 14.00 en 17.00 uur. Op de bovenste verdieping is een expositie te bewonderen, met als middelpunt een maquette van Roermond als Middeleeuwse vestingstad (schaal 1:25). de Rattentoren is helaas voor bezoek gesloten.