Kantoorvakhandel Slenders
Kantoorvakhandel met een ruim assortiment aan kantoorartikelen, papierwaren, bureau-accessoires en schrijfwaren.
Kantoorvakhandel Slenders
Kloosterwandstraat 2
Kantoorvakhandel met een ruim assortiment aan kantoorartikelen, papierwaren, bureau-accessoires en schrijfwaren.
In 1921 is de zaak opgericht door Anna Slenders-Deklerk, de oma van Frank en Jack Slenders op de Zwartbroekstraat. Na een jaar verhuisde ze naar het pand waar Slenders Kantoorvakhandel nog steeds zit, aan de Kloosterwandstraat. Ze had een zaak in papierwaren en schoolartikelen. Toen de zaak goed draaide kwam opa, die meubelmaker was, erbij in de zaak. Oma was de zakenvrouw en opa gaf het liever weg. Hij schreef brieven voor klanten die dit zelf niet konden. Een zigeunerin die nooit kon betalen, gaf opa op een gegeven moment een viool als dank. Toen moest zijn zoon op vioolles en die was daar niet blij mee.
In 1946 ging de zaak over op de vader en oom van Frank en Jack Slenders. Oma vond het moeilijk om de touwtjes uit handen te geven en werkte nog tot 1962 mee in de zaak.
Frank is in 1987 in de zaak gekomen en Jack zag toekomst in de zaak, na een opleiding op de detailhandelsschool. Beiden zagen ook de voordelen in van eigen baas zijn. De eerste jaren gingen erg goed. In die tijd ging alles vanzelf. Vader en oom hebben ook nog een hele tijd meegelopen in de zaak.
Het jaar 2008 was voor Frank en Jack een breekpunt. Zowel de (banken)crisis als de toenemende concurrentie van internetkopen hadden een negatieve invloed. Vanaf dat moment moesten ze als ondernemers alle zeilen bijzetten om de bedrijfsvoering op orde te houden. Sindsdien zijn ze ook veel meer op de winkelvloer te vinden en hier krijgen ze positieve reacties op van klanten.
Constant wordt kritisch gekeken naar het assortiment. Toen in de straat bijvoorbeeld een winkel wegging met schildersspullen hebben ze deze opgenomen in het aanbod. Erg leuk is nu dat klanten komen laten zien wat ze hebben gemaakt met de schilder- en tekenmateriaal dat ze hier kopen.
Jack en Frank omschrijven de winkel als bedieningswinkel waar vakkennis voorop staat. Op de gevel staat ‘veur alles wat sjrief’. De broers vinden het erg leuk als een Hollander zich eraan waagt om het uit te spreken.
Frank en Jack zijn in Roermond geboren en getogen. Roermond is hun leven, op sociaal gebied, maar ook de volksaard die heerst, waardoor ze hun klanten goed snappen. Sfeer is hierin belangrijk. Die voel en communiceer je, vaak onbewust. Amsterdammers in de zaak complimenteerden Roermond bijvoorbeeld omdat de mensen zo plezierig waren in de omgang en ook beter gekleed.
Als de klanten willen, gaan Frank en Jack zeker nog 10 jaar door. Doordat ze uniek worden merken ze dat ze meer waardering krijgen van klanten, zelfs door twintigers. Volgens Frank maken zelfstandige, veelal oude winkels de sfeer en muziek in een binnenstad. Ze zien de mens achter de klant en hebben de ruimte om daar naar te handelen. Zoals hier laatst een immigrant op zoek was naar letters voor zijn naam bij de brievenbus. Uiteindelijk hebben ze dit helemaal voor hem geplakt, terwijl klanten dit normaal zelf doen.