building

Zo vader, zo zoon

De Teekenschool en de Ambachtsschool waren beide een gezamenlijk project van vader Pierre en zoon Jos Cuypers. Van 1905 tot 1908 realiseerden zij deze Roermondse scholen, die eigenlijk een soort 3D-catalogus van hun werk en ideeën zijn. Vader Pierre was toen al ver in de 70, en woonde al ruim tien jaar weer in Roermond.

Deze gebouwen horen bij de laatste ontwerpen van Cuypers sr. die tijdens zijn leven nog gebouwd zijn. In het ontwerp zie je de bijna 100 jaar ervaring die hij en zijn zoon toen samen hadden in het ontwerpen en bouwen van gebouwen.

Inmiddels zijn de voormalige scholen aangewezen als rijksmonument. Dat is geen wonder. De rijkheid aan versieringen, de vele soorten bouwonderdelen en-technieken waren bedoeld als inspiratie voor de leerlingen die er naar school gingen. Vooral het trappenhuis is wonderschoon. In 1995/1996 en 1999/2000 werden de beide gebouwen gerestaureerd. Beide zijn tegenwoordig een kantoorgebouw.
U kunt de Teekenschool bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur, onder begeleiding van een VVV-gids.

Ontdek meer over de Teekenschool

Alles over de 20 locaties