building

De poort naar de stad

Al eeuwenlang is de plek van het Stationsplein een toegangspoort voor de stad. Al in 1400 stond hier de Nielderpoort, die ook wel Veldpoort heette. Die keek uit over de velden richting Maasniel, waar de akkers van de vele stadskloosters lagen. Het was één van de dertig stadstorens die waakten over Roermond. Eind achttiende eeuw werden de stadsmuren en -wallen gesloopt, toen de ideeën over oorlogsvoering veranderden.

Op 21 november 1865 kreeg Roermond een treinstation. Aan de oostrand van de stad, nog steeds uitkijkend over de velden. Er werd niet gekozen voor een ontwerp-op-maat, maar voor een standaardtype station – en wel type SS 4e klasse.
Sindsdien is dit voor vele mensen de plek geweest waar zij de stad binnenkwamen. Pas in de jaren vijftig kwam er een tunnel onder het spoor, en werden ook de laatste velden volgebouwd.

Tegenwoordig komen 11.000 mensen per dag op dit station aan in de stad. Daarmee is het na Maastricht het drukste station in Limburg. Dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met de korte loopafstand naar het centrum van Roermond.

Ontdek méér over Roermond

Alles over de 20 locaties