map

Over de naam Roermond

Roermond houdt van water. Om op te varen, om mee te spelen, maar vooral ook om handel te drijven. Want Roermond is groot geworden door het goederenvervoer over de Maas. Dat is echter niet altijd zo geweest.

Roermond is ontstaan langs de Roer. Die rivier bood vis (zelfs zalm!), en stromend vers water. Beide waren belangrijke zaken om te hebben in de Middeleeuwen. Maar de Roer was nauwelijks bevaarbaar. En boten waren de belangrijkste manier om handelswaar te vervoeren.

De naam Roermond komt trouwens niet van ‘monding’. De Roer mondde weliswaar uit in de Maas, maar dat was pas een paar kilometer verderop. Waarschijnlijk komt de naam van het Latijnse ‘mundium’, dat versterking betekent. De versterking waar de naam Roermond naar verwijst, was een heuvel met een versterkt huis. Die lag vroeger aan Buitenop, ten westen van de stad. De heuvel, en alle gebouwen er op, werden afgegraven rond 1380, om de stad beter verdedigbaar te maken.

Eerder al, in 1342, werd de rivier de Maas omgelegd, zodat die voortaan langs Roermond liep. De Maas was wél bevaarbaar. De handelsschepen die tot 1342 langs Roermond voeren, konden nu ook bij de stad aanleggen. Gouden tijden voor de handel braken aan in Roermond, en de stad groeide als kool. Er werd levendig gehandeld in zout, meel, laken, koren en wijn. Van Luik tot en met Rotterdam. En de monding van de Roer in de Maas? Die lag nu ook ín Roermond. Inmiddels al bijna 700 jaar.

Ontdek de waterrecreatie in Roermond

Alles over de 20 locaties