ECI Cultuurfabriek Roermond

Deze voormalige waterkrachtcentrale, aan het riviertje de Roer, is in de jaren twintig van de vorige eeuw omgebouwd tot elektriciteitscentrale en bruist nu als de unieke ECI Cultuurfabriek in Roermond. Na sluiting van de fabriek in 1974 is het gebouw verpauperd. Bij de renovatie is de identiteit van het gebouw op een unieke manier behouden gebleven. Iedereen kon naar binnen en vaak werd er graffiti achtergelaten. Bij de renovatie, gestart in 2009, zijn op veel plekken de originele muren (al dan niet met graffiti) zichtbaar gebleven. Dit zorgt ervoor dat de culturele invulling in het gebouw een extra dimensie krijgt op deze unieke locatie. Sinds 2012 is deze oude fabriek omgedoopt tot culturele hotspot. Bij de ECI Cultuurfabriek kun je terecht voor culturele voorstellingen, optredens van artiesten, tentoonstellingen, (niche) filmvertoningen maar ook voor een lekker hapje en een drankje bij een culinair restaurant. Lees verder en ontdek deze waardevolle culturele locatie zelf.

Geschiedenis van de fabriek

ECI Centrale

Het complex is vanaf de dertiende eeuw in gebruik. Met behulp van de waterkracht van de Roer, die een eindje verder in de Maas uitmondt, zijn hier sinds de Middeleeuwen diverse producten gefabriceerd. In 1926 werd in het complex een elektriciteitscentrale voor de Elektro Chemische Industrie (ECI) gebouwd. In de oorlogsjaren leverde de centrale elektriciteit aan een ziekenhuis en een drinkwaterbedrijf. Hieraan kwam een eind toen het turbinegebouw in 1945 door Duitse troepen werd opgeblazen. Na het herstel leverde de centrale opnieuw elektriciteit ten behoeve van de ECI, totdat dit bedrijf in 1974 werd gesloten. De overgebleven installatie werd bewaard, waardoor de centrale in het begin van de jaren ’90 de status van Rijksmonument kreeg.

ECI Centrale Roermond

Meer dan alleen een culturele hotspot

Op 1 september 2012 opende de ECI Cultuurfabriek haar deuren. Sindsdien is deze cultuurtempel het centrum voor culturele ontmoetingen op het gebied van film, theater, pop, expo. Maar ook voor cursussen en cultuureducatie ben je bij de ECI van harte welkom. De ECI Cultuurfabriek in Roermond beschikt over een poppodium, een theaterzaal, twee filmzalen, een grand café en een expositieruimte. Daarnaast organiseert ECI Cultuurfabriek cultuureducatie bestaande uit de disciplines muziek, beeld, dans, toneel en literatuur en losse workshops en projectdagen. Zo helpt de ECI Cultuurfabriek maar al te graag het lokale onderwijs om leerlingen te prikkelen met kunst en cultuur. Denk hierbij aan maatgemaakte activiteiten zoals het maken van kunstwerken, opvoeren van voorstellingen, films leren maken of instrumenten leren bespelen. Maak zelf kennis met het complete aanbod aan belevingen bij de ECI Cultuurfabriek.

Ontdek de ECI Cultuurfabriek
Voorstelling bij ECI Cultuurfabriek Roemrond

Culinair genieten in de ECI

Voor óf na een bezoek aan een culturele voorstelling genieten van een hapje en een drankje doe je beslist bij de ECI Cultuurfabriek zelf. Het gebouw telt namelijk 2 fantastische concepten waar je heerlijk kunt eten. Bij de bijzondere bistro bar Mr. Sammi ben je vanaf de middaguren van harte welkom om van lekkere gerechten en bijzondere drankjes (zoals after dinner cocktails) te komen genieten. In een moderne en bijzondere ambiance is het hier goed vertoeven. In de ECI Cultuurfabriek vind je ook het bekroonde restaurant ONE. Dit restaurant bezit al jaren een michelinster. Als je op zoek bent naar een bijzondere culinaire ervaring, is dit beslist een geschikt adres.

Bezoek de ECI

De ECI Cultuurfabriek is gevestigd aan de Roerdelta (ECI 13), net buiten de binnenstad van Roermond. De verschillende diensten in het gebouw hebben verschillende openingstijden. Voor een volledig overzicht van openingstijden kun je terecht op de website van de ECI Cultuurfabriek. Rondleidingen door het gebouw kunnen op aanvraag worden georganiseerd.