Sanne Ottenheijm is gemaakt voor de zorg, dat wist ze zeker. Daarom koos ze voor de opleiding tot verpleegkundige. Daarna stond ze toch voor een dilemma: is de palliatieve zorg mentaal niet te zwaar voor iemand die net is afgestudeerd? Na een tijdje goed erover te hebben nagedacht deed ze het, vol vertrouwen. Nu bij De Zorggroep heeft Sanne haar eigen plek gevonden, waar haar talenten volledig benut worden. Lees hieronder wat die ‘eigen plek’ voor verpleegkundige Sanne betekent en hoe ze haar baan bij De Zorggroep ervaart.
Werken bij De Zorggroep: het verhaal van Sanne
Hallo Sanne, leuk dat je jouw ervaringen over werken bij De Zorggroep met ons wil delen. Kun je ons eens vertellen hoe je bij de zorglocatie van hospice De Ark bent uitgekomen?
Eigenlijk zou ik beginnen bij de thuiszorg, na mijn studie tot verpleegkundige. Maar ik wilde zo graag met collega’s werken. Gelukkig was er nog een plekje bij hospice De Ark, iemand op de opleiding tipte me. Ik moest er wel een paar dagen over nadenken. Tot dan toe had ik nooit een overleden iemand gezien, bijvoorbeeld. Maar ik wist gewoon dat het zou passen. Mijn ouders waren het met me eens, die zagen me dit werk helemaal doen. Ik merkte dat voor mensen in de laatste levensfase een luisterend oor, empathie en oprechte zorgzaamheid ontzettend belangrijk zijn. Die eigenschappen kwamen juist daardoor bij mij nog verder tot bloei.
Wat fijn dat je uiteindelijk zo overtuigd was van je keuze. Hoe ziet jullie werkwijze bij hospice De Ark van De Zorggroep eruit?
Hier weet je zeker dat mensen nog maar enkele dagen of weken te leven hebben. Als zij niet meer gewassen willen worden, respecteren we dat dus. Maar als iemand nog naar de dansclub wil ook. We proberen zoveel mogelijk in de geest van de bewoner te handelen, niet van onze eigen aannames uit te gaan. We zijn er om hen te ondersteunen. Ook als zij te bescheiden zijn om het te vragen. Dan neem ik me voor: ik zal eens een keer extra naar binnenlopen om te laten zien dat ze echt hun wensen kenbaar mogen maken.
‘Voor wie een open blik heeft, is er zoveel meer te zien dan verdriet. Die kanten wil ik graag belichten.’
Hoe zorgen jullie ervoor dat hospice De Ark van De Zorggroep een aantrekkelijke werkplek blijft? Een hospice kan immers gezien worden als een omgeving met een verdrietige sfeer.
Natuurlijk, als er bijvoorbeeld mensen binnenkomen met kleine kinderen thuis dan is dat extra zwaar voor me. Maar hoe vreemd dat ook klinkt: je leert het loslaten. Dat moet wel. Daarbij lachen we ook gewoon met cliënten en met elkaar, als team. De Ark heeft de neiging emoties te versterken. Juist ook liefde, verzoening en berusting. Voor wie een open blik heeft, is er zoveel meer te zien dan verdriet. Die kanten wil ik graag belichten. Daarom heb ik ook de taak overgenomen om voorlichting te geven aan scholen, hier in het hospice. En ik begeleid vierdejaarsstudenten, omdat ik mezelf in hen herken en ze wil meegeven dat je echt jezelf mag blijven en de dingen waarmee je zit met me kunt delen. Zodat het hospice ook voor hen een fijne werkplek kan worden.
Wat heeft je tot nu toe de meeste voldoening gegeven als medewerker bij De Zorggroep?
Ons waterbed met muziek en trillingen, dat geeft een geborgen gevoel. Gecombineerd met aanrakingen en haptonomie zorgen deze sessies ervoor dat bewoners meer in contact raken met zichzelf. Vaak valt dan ook even de barrière weg van innerlijke strijd en heb je ingang tot een diepgaand gesprek. Zo indrukwekkend om te zien hoeveel emoties of juist ontspanning dit teweeg kan brengen. Ik heb daarvoor een praktijkgerichte cursus van een paar maanden gevolgd via De Zorggroep en ben nog volop aan het ontdekken wat de mogelijkheden zijn.
Lees nóg meer verhalen
Er zijn nog veel meer inspirerende verhalen van de werknemers uit deze regio. Klik snel verder en lees de verhalen van andere medewerkers die bij de lokale bedrijven met veel plezier en enthousiasme werkzaam zijn.