Leer het lokale dialect

Remunjs voor beginners

Als je in Roermond komt wonen en/of werken, is het belangrijk dat je ook Remunjs leert. Met een aantal woorden Remunjs in je woordenschat neemt de kwaliteit van leven in deze regio zeker toe. Oefen de volgende woorden met je collega’s, je gezin of (nieuwe) vrienden in de stad om zo goed mogelijk in deze omgeving te integreren. We weten zeker dat je binnen no-time een Remunjenaer bent.

Remunjs leren

Remunjs op het werk

We stellen het ons al voor: je werkdag begint. Hoe begin je de dag? Gojemorge, wie geit ’t?’ (goedemorgen, hoe gaat het?) is een goede manier om je collega’s te begroeten. Zodra iedereen op z’n plek zit, zullen de eerste collega’s vast ‘ich höb dórs’ (ik heb dorst) zeggen. Ben jij zo galant om iedereen van koffie te voorzien? Zeg dan: ‘womit kan ich uch en plezeer doon?’ (waarmee kan ik jullie een plezier doen?). Als je de bestelling niet verstaat, zeg je ‘ich versjtao uch neet’ (ik versta jullie niet). Na een tevreden werkdag ga je weer terug naar huis en zeg je: ‘hojje, ich gao noa hoes!’ (doei, ik ga naar huis!).

Meer over werken in Roermond

Remunjs voor thuis

Als je in Remunj komt wonen zijn je collega’s en vrienden vast nieuwsgierig waar je woont. Woon je in een groot ‘hoes’ (huis) of meer een kleiner, gezellig ‘huuske’ (huisje)? Misschien zijn ze zó onder de indruk, dat ze ook bij jou in de buurt of ‘sjtraot’ (straat) een huis willen ‘koupe’ (kopen). Ook als je buiten de stadsgrenzen van Roermond woont, is het handig om te weten hoe de lokale bevolking jouw plaats noemt. Het is daarom verstandig om ook ‘Zjwame’ (Swalmen), ‘Leeve’ (Leeuwen) en ‘Maerum’ (Merum) te onthouden.

Meer over wonen in Roermond

Remunjs in je vrije tijd

Misschien is het beheersen van Remunjs het nuttigste in je vrije tijd. Begin je weekend met het lezen van het ‘gezet’ (krant) en een lekkere en welverdiende ‘oetsjmieter’ (uitsmijter). Ben je een beetje moe? Gun jezelf dan een ‘unjere’ (middagdutje). In de avond moet je beslist met vrienden naar het ‘kaffee’ (café) om ‘get te kloeke’ (drinken) en vooral veel ‘sjaele wazel’ (kletskoek) te hebben. Met het gebruik van deze woorden val je in ieder geval niet op tussen de lokale bevolking.

Meer over genieten in Roermond