In zijn ruim 30 jaar werkervaring bij de Rabobank heeft Ron Vanlier al diverse rollen mogen vervullen in de zakelijke en particuliere klantbediening, met een grote focus op de agrarische sector. Na jarenlange oriëntatie in de regio’s Noord-Limburg en Oost-Brabant is Ron er nu klaar voor om meer van Limburg te ontdekken in zijn nieuwe functie als directeur bij Rabobank Midden-Limburg. Hier zal hij zich bezighouden met de commerciële prestaties van klanten én met de verbinding tussen de Rabobank en de samenleving middels allerlei maatschappelijke projecten. Wat houdt de nieuwe functie van Ron nog meer in en welke uitdagingen ziet hij in de regio Roermond en Midden-Limburg? Lees het in zijn verhaal.
Nieuwe directeur Rabobank Midden-Limburg: maak kennis met Ron Vanlier
Hallo Ron! Allereerst gefeliciteerd met je nieuwe functie als directeur van Rabobank Midden-Limburg. Leuk dat we meer te weten mogen komen over jouw baan. Zou je om te beginnen jezelf kunnen introduceren?
Natuurlijk, dat doe ik graag! Ik ben 54 jaar, woon in de gemeente Peel & Maas en ben getrouwd met Loes. Samen hebben we drie kinderen. Sinds 1992 werk ik bij de Rabobank in diverse functies in zowel de zakelijke als particuliere klantbediening, tot voor kort in met name Noord-Limburg en Oost-Brabant. In mijn vrije tijd ben ik (bestuurlijk) actief in het lokale verenigingsleven; zo maak ik o.a. muziek met een groep van enthousiaste slagwerkers.
Ben je al lang onderdeel van het team bij Rabobank Midden-Limburg? Vanuit welke functie ben je bij de organisatie begonnen?
Op 1 januari 2019 hebben de lokale Rabobanken in Limburg expert-teams opgezet voor heel Limburg en het Brabantse Cranendonck. In dat kader ben ik destijds als directeur Food & Agri verantwoordelijk geworden voor de zakelijke klantbediening van deze klantengroep in heel Limburg, dus ook voor onze klanten in Midden-Limburg. Overigens ben ik aan de start van mijn carrière begonnen als accountmanager Tuinbouw. Dus de agrarische sector, welke op dit moment in een interessante en uitdagende voedseltransitie zit, was mij niet vreemd. Deze rol blijf ik voor heel Limburg overigens vervullen en sinds 1 september jl. is daar de rol als directeur van Rabobank Midden-Limburg bij gekomen.
Wat houdt je huidige functie als directeur van Rabobank Midden-Limburg precies in? Welke taken en thema’s spelen een grote rol in je dagelijkse werk?
Vanuit deze functie ben ik verantwoordelijk voor zowel de commerciële prestaties bij onze klanten in geheel Midden-Limburg en Cranendonck als voor verbinding met de samenleving vanuit onze coöperatieve identiteit. Bij onze coöperatie zijn de voedseltransitie, de energietransitie en financieel gezond leven relevante thema’s, waar we in een goede samenspraak met de Ledenraad invulling aan geven middels het ondersteunen van mooie maatschappelijke projecten in de regio.
‘Wat ik heel boeiend vind is dat je in deze baan bij heel veel nieuwe initiatieven in een vroeg stadium betrokken wordt, waardoor je een goed beeld krijgt wat ons ‘morgen’ te wachten staat.’
Welke aspecten van je functie als directeur zijn minder bekend voor de buitenwereld? Heb je bijvoorbeeld leuke feitjes over je baan die je zou willen delen?
Jeetje, wat een lastige vraag is dat, want veel zaken die ik doe zijn voor mij vanzelfsprekend. Dat doet mij denken aan een situatie een aantal jaren geleden toen mijn kinderen klein waren en ze gevraagd werd: ‘Wat doet je vader eigenlijk bij de Rabobank?’, waarop mijn dochter antwoordde ‘Blaadjes kopiëren!’, hahaha. Wat ik in elk geval heel boeiend vind is dat je in deze baan bij heel veel nieuwe initiatieven in een vroeg stadium betrokken wordt, waardoor je een goed beeld krijgt wat ons ‘morgen’ te wachten staat.
Wat is je persoonlijke connectie met de regio Roermond en/of Midden-Limburg? Waarom heb je gekozen voor juist deze regio?
Naast het feit dat ik dicht tegen Midden-Limburg aan woon en daardoor met enige regelmaat in Roermond of Weert vertoef en daar ook mensen ken, heb ik vanuit mijn rol als directeur Food & Agri veel contacten met het hart van de belangenbehartiging (lees: LLTB) die in Roermond gevestigd is. Daarnaast kent het gebied een sterke agrarische oriëntatie, waarbij Weert als zogenaamde Egg-Valley bekend staat. Mijn persoonlijke motivatie zit ‘m er ook in dat ik, na jarenlange oriëntatie in Noord-Limburg en Oost-Brabant, juist inspiratie wil opdoen in een gebied waar voor mij nog wat te ontdekken valt.
‘Mijn persoonlijke motivatie zit ‘m er ook in dat ik, na jarenlange oriëntatie in Noord-Limburg en Oost-Brabant, juist inspiratie wil opdoen in een gebied waar voor mij nog wat te ontdekken valt.’
Welke uitdagingen met betrekking tot de regio Roermond en Midden-Limburg zie je momenteel voor je als directeur?
Ik zou die vraag wat breder willen trekken, omdat de uitdagingen in de regio verder reiken dan Roermond of Midden-Limburg. Binnenkort komen we als Limburgse Rabobanken met de onderzoeksresultaten naar de zogenaamde Brede Welvaart in Limburg naar buiten en één van de inzichten is dat we vraagstukken vanuit Limburgs of zelfs vanuit Zuidoost-Nederlands perspectief moeten bekijken. En natuurlijk gaan die uitdagingen ook over wonen en werken. Wellicht wat flauw, maar voor nu zou ik nog niet op de resultaten van dit onderzoek vooruit willen lopen.
Tot slot, heb je wellicht tips of advies voor ondernemers uit de regio Roermond en Midden-Limburg? Hoe kan Rabobank Midden-Limburg hen het beste van dienst zijn?
Belangrijkste tip is wat mij betreft: trek bij ons aan de bel als je met een plan bezig bent, ook al zit het nog maar in je hoofd in de ideeënfase. Dan kunnen we in een vroeg stadium meedenken, je inspireren of in contact brengen met andere partijen, teneinde de haalbaarheid van het plan te vergroten. En is het plan innovatief dan hebben we nog altijd onze Business Development Managers die graag met je in gesprek gaan.
Lees nóg meer verhalen
Er zijn nog veel meer inspirerende verhalen van de werknemers uit deze regio. Klik snel verder en lees de verhalen van andere medewerkers die bij de lokale bedrijven met veel plezier en enthousiasme werkzaam zijn.