Environmental Manager bij ROCKWOOL in Roermond

Daad bij het woord: Kirstin Goossens over duurzame innovaties binnen ROCKWOOL

Bijna 12 jaar geleden kwam Kirstin Goossens op een bijzondere manier, via haar hobby paardrijden, in aanraking met ROCKWOOL in Roermond. Vandaag de dag zet zij zich met het ROCKWOOL team met man en macht in om de fossiele uitstoot van CO2 en ammoniak van de fabriek in Roermond terug te dringen. De innovatieve technologieën die worden doorgevoerd zijn nog nooit op deze schaalgrootte toegepast en maken van ROCKWOOL een echte vooruitstrevende kracht op het gebied van duurzaamheid. Lees verder en ontdek meer over de duurzame innovaties binnen ROCKWOOL.

Lees het verhaal van Kirstin
Kirsten Goossens bij ROCKWOOL in Roermond

Hallo Kirstin, leuk dat je ons meer wil vertellen over de duurzaamheidsprojecten van ROCKWOOL in Roermond. Kun je ons allereerst vertellen hoe je op je huidige functie terecht bent gekomen?

In mijn vrije tijd rijd ik paard. Via deze hobby ben ik 11,5 jaar geleden in aanraking gekomen met steenwolvezels die in rijbakken worden toegepast. Geïnteresseerd in dat product, ben ik op de website van ROCKWOOL gaan zoeken en uiteindelijk ben ik de vacature van (toen nog) Environmental and Energy Efficiency Engineer tegengekomen. Met mijn achtergrond in milieu-werk en nieuwsgierigheid naar de verscheidenheid aan producten die ROCKWOOL maakt, heb ik destijds gesolliciteerd en ben ik bij ROCKWOOL in Roermond begonnen. Time flies when you’re having fun!

Welke duurzaamheidsprojecten lopen er momenteel binnen ROCKWOOL in Roermond?

We werken nu vooral aan twee belangrijke thema’s, dat zijn het terugdringen van onze fossiele emissie van CO2 en de emissie van ammoniak. Het terugdringen van CO2 doen we door twee productielijnen om te gaan bouwen naar een innovatieve elektrische smelttechnologie, op basis van groene elektriciteit. Hiermee dragen we bij aan het tegengaan van de opwarming van de aarde. De ammoniakuitstoot gaan we drastisch verminderen door het toepassen van een alternatieve groene binder én het toepassen van een nageschakelde techniek om ammoniak uit de afgassen af te vangen. Dit draagt bij aan het verminderen van de stikstofuitstoot.

‘We werken nu vooral aan twee belangrijke thema’s, dat zijn het terugdringen van onze fossiele emissie van CO2 en de emissie van ammoniak.’

Welke doelstellingen heeft ROCKWOOL op het gebied van duurzaamheid?

In 2050 heeft ROCKWOOL wereldwijd als doelstelling ‘netto nul uitstoot’ gesteld en het tussendoel is in 2034 een CO2-reductie van 38%. Om hieraan bij te dragen worden in de ROCKWOOL-fabriek in Roermond twee productielijnen omgebouwd naar een elektrische smelttechnologie. Eénmaal in gebruik verwachten we een CO2-reductie op de lijn tot wel 80%. Op fabrieksniveau is dat een afname meer dan de helft van de totale CO2 uitstoot van de gehele fabriek.

Wat waren voor ROCKWOOL de beweegredenen om deze duurzaamheidsprojecten op te starten?

Met onze producten leveren wij een grote bijdrage aan de klimaat- en energietransitie, waarmee we dus een deel van de oplossing zijn voor de huidige klimaatuitdagingen. De producten die we hier in Roermond produceren worden dan ook vaak toegepast in bouw-, renovatie- en isolatieprojecten. We helpen niet alleen onze klanten verduurzamen, maar hebben op het gebied van CO2 zelf ook duidelijke en ambitieuze doelen gesteld. En om deze te behalen moeten er serieuze stappen gezet worden. Met de aangekondigde elektrificatie van twee van onze productielijnen wordt hieraan voor een belangrijk deel bijgedragen.

ROCKWOOL heeft zich ook de ambitie gesteld om de uitstoot van ammoniak fors te beperken en daarmee een bijdrage te leveren aan de vermindering van de stikstofbelasting. Zo wordt gewerkt aan een nieuwe bindertechnologie en wordt gekeken naar nageschakelde technieken voor het afvangen van ammoniak. We zijn hoopvol deze de komende jaren succesvol te kunnen implementeren en zullen daarmee uiteindelijk een ammoniakemissie-reductie van ca. 75% kunnen bereiken.

‘Er is sprake van echt innovatieve technologie, die amper ergens anders en zeker niet op deze grote schaal al eerder is toegepast.’

Wie is er binnen ROCKWOOL in Roermond allemaal betrokken bij de duurzaamheidsprojecten? En wat zijn hun rollen bij de projecten?

Gezien de omvang en complexiteit van de beide projecten zijn hier tal van afdelingen bij betrokken. Zo is de afdeling Project Office in het kort verantwoordelijk voor de realisatie van beide projecten. Bij Production Support wordt onder andere gewerkt aan proces engineering, vergunningen, subsidies en de waarborging van de productkwaliteit. Group Development en Group Technology worden aangestuurd vanuit ons hoofdkantoor in Denemarken en die werken aan de engineering van de technische innovaties. Operations is de eindgebruiker van de omgebouwde productielijnen. En tenslotte moeten door Sales de verduurzaamde producten uit Roermond aan de man worden gebracht.

Voor welke uitdagingen staat ROCKWOOL momenteel met het uitvoeren van de duurzaamheidsprojecten?

De impact op de bedrijfsvoering is groot. De ombouw naar de elektrische smelttechnologie op één van de productielijnen vindt bijvoorbeeld gelijktijdig plaats met de implementatie van de groene binder. De complexe bouwactiviteiten vinden plaats binnen een bestaande fabrieksomgeving, die zoveel mogelijk zonder verstoringen moet blijven produceren. Daarnaast is er sprake van echt innovatieve technologie, die amper ergens anders en zeker niet op deze grote schaal al eerder is toegepast. Ook is het tijdpad ambitieus, in 2026 is namelijk gepland dat de eerste productielijn geëlektrificeerd is en dat daar dan ook de innovatieve groen binder is geïmplementeerd. De volgende productielijn is een jaar later aan de beurt.

Waar ben je tot nu toe het meest trots op als je terugdenkt aan de voortgang van de duurzaamheidsprojecten van ROCKWOOL?

Wij zeggen niet alleen dat we enorme stappen gaan zetten om te verduurzamen, maar wij doen het ook echt! We voegen de daad bij het woord. Wij hebben al jaren geleden ingespeeld op elektrificatie van onze smeltprocessen om forse CO2-reductie te realiseren. En daarom hebben we op tijd onze verzwaarde stroomaansluiting geregeld. Sterker nog, de elektriciteitskabel ligt er nu al! Met vele collega’s werken wij met man en macht eraan om deze monsterklus te gaan klaren.

Ontdek ROCKWOOL

Ben je na het lezen van het verhaal van Kirstin enthousiast geworden? Lees dan vooral verder en kom meer te weten over ROCKWOOL als belangrijke en mooie werkgever in Roermond en omgeving. Ontdek meer over het bedrijf en maak kennis met de vacatures bij ROCKWOOL.

Meer verhalen van Roermondse werknemers

Lees nóg meer verhalen

Er zijn nog veel meer inspirerende verhalen van de werknemers uit deze regio. Klik snel verder en lees de verhalen van andere medewerkers die bij de lokale bedrijven met veel plezier en enthousiasme werkzaam zijn.

Meer verhalen lezen
Carriere mannen in Roermond