In de Tweede Wereldoorlog werd Roermond op 1 maart 1945 bevrijd van Nazi-Duitsland door Amerikaanse troepen o.l.v. Generaal-majoor John B. Anderson.
Daarom herdenkt en viert Roermond 75 jaar vrijheid op zondag 1 maart 2020. Diverse activiteiten zullen hier de komende weken bij stil staan.

Frontstad Roermond

De stad Roermond en haar inwoners hebben tijdens Tweede Wereldoorlog zwaar geleden onder de Duitse bezetting. Roermond is vanaf begin september 1944 frontstad en wordt een belangrijk steunpunt voor de verdediging van de Duitse westgrens. De stad en alle gebieden ten oosten van de Maas zijn op 9 september 1944 politiek en bestuurlijk ingelijfd bij het Duitse Rijk. Diverse pogingen van de geallieerden om de stad te bevrijden zorgde voor slachtoffers en verwoestingen.

Bevrijding

Begin 1945 worden alle inwoners geëvacueerd naar de noordelijke provincies. De Joodse bevolking in Roermond heeft zwaar geleden, zij werden gedeporteerd en slechts enkele keerden terug. De bevrijding van Roermond wordt uiteindelijk ingeluid met zware bombardementen van de Britten waarna de Amerikanen onder leiding van generaal Anderson de stad bevrijden. In de nacht van de bevrijding blazen de Duitsers de toren van de Sint Christoffelkathedraal nog op in een vrijwel verlaten binnenstad.

1 maart 2020 - Roermond 75 jaar bevrijd

10.30 uur Herdenkingsviering St. Lambertuskerk Swalmen.

11.00 uur Herdenking en kranslegging bij het oorlogsmonument aan het Beltjesplein in Maasniel.

11.30 uur Kranslegging bij het oorlogsmonument op de begraafplaats aan de Bosstraat in Swalmen.

 

1 maart 2020 - Roermond 75 jaar bevrijd

11.45 uur Herdenking Roermondse burgerslachtoffers en kranslegging bij het Oorlogsmonument op de begraafplaats Tussen de Bergen.

12.45 uur Kranslegging bij de Stenen brug over de Roer bij het herdenkingsbord Sergeant Vincent Von Henke en kranslegging bij herdenkingsplaquette van Generaal-Majoor John B. Anderson bij het Politiebureau aan de Andersonweg.

13.15 uur Vertrek stoet met historische legervoertuigen Santa Fe vanaf Andersonweg naar de Markt onder begeleiding van 3 muziekkorpsen (schutterij Wilhelmina Hingen, schutterij Sint Urbanus Montfort en schutterij Sint Urbanus Maasniel).

Route: Andersonweg, Kappellerpoort, Zwartbroekplein, Zwartbroekstraat, Neerstraat, Marktstraat, Markt.

Zondag 1 maart - Roermond 75 jaar bevrijd


14.00-15.45 uur
Vanaf de Markt vertrekken de historische legervoertuigen Santa Fe voor een ‘Liberation route’ door Roermond naar o.a. de wijken Swalmen, Herten en Maasniel.


14.00 – 15.45 uur
Herdenkingsbijeenkomst in de Sint Christoffelkathedraal met o.a. de fanfare OLV Kapel in ’t Zand, muzikanten van Roermondse muziekverenigingen, koren van Roermondse scholen en Gé Reinders.


15.45 uur
Aankomst bevrijdingsvuur uit Caen en ontsteken bevrijdingsvuur op de Markt in Roermond.

Expositie Frontstad Roermond - Burgers in de vuurlinie in WOII

De Tweede Wereldoorlog verliep voor Roermond heel anders dan bijvoorbeeld in de Randstad. Geen hongerwinter, wel bombardementen en beschietingen, militair bestuur, evacuaties, burgerslachtoffers en grote schade. Roermondse burgers moesten zien te overleven temidden van het oorlogsgeweld. De expositie is samengesteld door Eric Munnicks en toont voorwerpen, documenten en foto’s uit zijn indrukwekkende verzameling.

Vanaf 23 januari | Historiehuis Roermond

Bezoek de expositie
28/1
feb/mrt

Freedom Fest ECI Cultuurfabriek

Vier de vrijheid in de ECI Cultuurfabriek met muziek, film, theater, workshops en meer voor jong en…
1
mrt

Herdenkings- bijeenkomst Sint Christoffelkathedraal

Herdenkingsbijeenkomst WOII (14.00-15.30 uur) met o.a. de fanfare OLV Kapel in ’t Zand en diverse muzikanten.
4
mei

Dodenherdenking Roermond

Herdenking van oorlogsslachtoffers bij het Limburgs Verzetsmonument aan het Zwartbroekplein in Roermond (19.00 uur). De herdenkingen zijn…
5
mei

Bevrijdingsfestival Roermond

Het Bevrijdingsfestival vindt dit jaar plaats op het ARLO-terrein met het hoofdpodium, Sena Performers Stage en het…

Foto’s © Roermond in oorlog, Remunj Toen, Historieshuis en Erik Munnicks.