Roermond Gezond

Midden in het winkelhart van de Roermondse binnenstad is het pand aan de Steenweg 25 veranderd in een exploratiecenter genaamd ‘Roermond Gezond 2030’. In deze winkel wordt gekeken naar de toekomst van de zorg. Er worden nieuwe ideeën getest en oplossingen gezocht voor de toekomst met als belangrijkste doel te onderzoeken op welke manier de gezondheidszorg en winkels kunnen samenwerken.

📌 Locatie: Steenweg 25, nabij het Munsterplein in Roermond

Roermond Gezond 2030

Bezoek de Roermond Gezond winkel

Ook jij, de bezoeker die een dagje in Roermond is, is van harte welkom in deze winkel. Waarom? In de winkel wordt onderzoek gedaan naar welke zorgactiviteiten op andere plekken georganiseerd kunnen worden. En daar kunnen ze jouw hulp bij gebruiken! 

Is het in de toekomst bijvoorbeeld mogelijk om je bloeddruk te laten opmeten bij de drogist of in een zelfmeetkiosk een huidcheck te doen en is het mogelijk om hulpmiddelen af te halen bij een supermarkt? Er wordt niet alleen gezocht naar nieuwe ideeën en oplossingen voor de lichamelijke gezondheid, maar ook voor de geestelijke en financiële gezondheid.

Wat kun je testen?

In de winkel kun je de volgende zorgactiviteiten gratis uitproberen:

  • Zelfmeetkiosk van HQ Healthcare: meet zelfstandig je BMI, bloeddruk, saturatie en gewicht op.
  • Huidcheck van Prescan: check een vlekje op de huid d.m.v. een AI tool op telefoon met lens.
  • Hulpmiddelen automaat van Medicura: test een van de velen hulpmiddelen (bloeddrukmeter, krukken).
  • Sensiks Sensory Reality Pod (SR-beleving): ontspan m.b.v. middels diverse programma’s (focus op o.a. geluid, geur en temperatuur).
  • Digitale Apotheker van Pharmi: ga in gesprek over de medicijnen paracetamol, ibuprofen, diclofenac (dosering, bijwerkingen etc.).
  • Financiële gezondheidscheck van ABN AMRO.

Openingstijden

In de winkel gaat o.a. Hogeschool Zuyd (studenten en supervisors) aan de slag om te onderzoeken welke zorgactiviteiten op andere plekken georganiseerd kunnen worden.

Tijdens de zomervakantie (13 juli t/m 27 augustus) is de Roermond Gezond winkel gesloten.

Samenwerking met binnenstadondernemers?

Medisch specialisten, binnenstadondernemers, wethouders, andere vakgroepen en organisaties gaan de winkel gebruiken om de verplaatsing van bepaalde gezondheidszorgactiviteiten te verkennen. Kan de lokale horeca ondernemer bijvoorbeeld een gezondere menukaart aanbieden? En kan de apotheek ook andere zorg verlenen? Aangezien de binnenstadondernemer veel ontmoetingsmomenten heeft met de klant, biedt het kansen om ook in enkele zorgtaken te voorzien.

Ook als binnenstadondernemer ben je van harte welkom in de winkel om de mogelijkheden te ontdekken en te bespreken.

Waarom Roermond gezond?

Door een toenemende druk op de gezondheidzorg en een tekort aan mensen die deze zorg kunnen leveren, is de urgentie voor zorg ondersteunende oplossingen hoog. Door bijvoorbeeld de eenvoudige gezondheidsdiensten zoals het meten van de bloeddruk bij meer aanbieders beschikbaar te maken, kan de druk op de huisartsen en de ziekenhuizen verminderd worden. In Roermond wordt er nu onderzoek gedaan naar deze toekomstige gezondheidsconcepten en de bijbehorende rol van de winkels en binnenstadondernemers.

Initiatief

Lucien Engelen heeft het initiatief genomen voor het exploratiecenter. Lucien Engelen (o.a. CEO van Transform.Health en strategist van het Laurentius Ziekenhuis) heeft verschillende grote partijen zoals het onderwijs, zorgverzekeraars, overheidsinstanties, zorgaanbieders en het bedrijfsleven geënthousiasmeerd om bij dit initiatief betrokken te zijn. Samen met deze groeiende groep partners wordt er een plan ontwikkeld waarmee het concept een blijvende, positieve impact kan hebben op de lokale bedrijven en gemeenschap.

Heb je vragen? Mail naar Lucien Engelen

Met de fiets naar Roermond

Alles over de fietsenstallingen in Roermond en de leukste fietsenroutes.

10x Vegan & vegetarisch in Roermond

10x Dé lekkerste vegan & vegetarische gerechten in Roermond eet je in deze restaurants.