Teekenschool in Roermond

De Teekenschool in Roermond was een vmbo school die is ontworpen door de architecten Pierre en Jos Cuypers. Het is gerealiseerd in 1905 als een staalkaart van de ideeën van Cuypers en bood onderdak aan de Stadsteekenschool. Het interieur van de school laat zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van ambachtelijke technieken.

Trappenhuis

Het mooie trappenhuis van de Teekenschool in Roermond toont diverse kunst- en ambachtelijke technieken, zoals: graatgewelven, diafragmaboogjes, mooie vloertegels, lambris, geschilderd metselwerk, glas-in-lood, polychromie en profilering. Bij de ingang staat ook een borstbeeld van Pierre Cuypers.

Trappenhuis Teekenschool Roermond

Rijksmonument

De Teekenschool ligt op de hoek van de Godsweerderstraat en de Godsweerdersingel in de binnenstad van Roermond. De school vormt samen met de naastgelegen Ambachtsschool een bouwblok in de vorm van een vijfhoek, met ingesloten binnenhof. Inmiddels zijn de voormalige scholen aangewezen als rijksmonument en dat is geen wonder. De rijkheid aan versieringen, de vele soorten bouwonderdelen en bouwtechnieken waren bedoeld als inspiratie voor de leerlingen die er naar school gingen. Vooral het trappenhuis is wonderschoon. In 1995/1996 en 1999/2000 werden de beide gebouwen gerestaureerd. Het zijn nu allebei kantoorgebouwen.

Teekenschool Roermond

Pierre Cuypers

Pierre Cuypers was een zeer beroemde Roermondse architect, rijksbouwmeester, ontwerper en projectontwikkelaar. Hij heeft zowel in binnen- als buitenland veel gebouwen en kerken ontworpen en gerestaureerd. Hij hield zich niet alleen bezig met het exterieur, maar ook met het interieur van gebouwen, en gebruikte hierbij vernieuwende technieken.
Bekende gebouwen van Cuypers zijn het Rijksmuseum, het Centraal station in Amsterdam, Kasteel De Haar in Haarzuilens bij Utrecht en de troon in de Haagse Troonzaal. Zijn invloed is ook op veel plaatsen in Roermond nog terug te zien. Denk buiten de Teekenschool bijvoorbeeld aan zijn voormalige woonhuis en atelier dat nu het Cuypershuis museum is en aan de Munsterkerk en de Kiosk op het Munsterplein.

Meer over Pierre Cuypers

Bezoek de Teekenschool

De Teekenschool (Godsweerdersingel 77) in Roermond is te bezoeken van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur onder leiding van een VVV-gids. Neem contact met de VVV-winkel in Roermond of bezoek de winkel voor meer informatie.