Ambachtelijke Schoenmaker

Handwerkliches Können, von der Schuhreparatur bis zur Lieferung neuer Schlüssel.

Adresse

Hamstraat 40
6041HC Roermond
Besuche unsere Webseite

Ambachtelijke Schoenmaker

6041HC Roermond
Hamstraat 40

Chris en Lenie Pellemans zijn in 1985 gestart met de schoenmakerij. Hetzelfde jaar dat Frits het levenslicht zag. Vader Chris was voorheen werkzaam in de metaalbouwconstructie, maar door een faillissement zag hij de kans om zich om te scholen tot schoenmaker. Na een aantal jaren werken voor de baas begon hij voor zichzelf in Nijmegen. Moeder Lenie verkocht eerst vanuit de garage aan huis schoenen en schoenen voor reparatie gaf ze mee aan man Chris, die ze op de zaak repareerde. In 1999 namen zij de zaak Blokhak over in Roermond tussen de voormalige Blokker en V&D aan het Munsterplein.

Passie

In 2008 is Frits in de zaak gekomen, na het voltooien van de koksopleiding en enkele jaren werkzaam te zijn geweest in de horeca. Frits is een geboren ondernemer die niet voor een baas wilt werken. Hij vindt het leuk om steeds nieuwe dingen te doen en doet dit met veel passie en hij deelt graag zijn kennis. In 2009 heeft hij bijvoorbeeld de werkplaats opnieuw ingericht, wat als voorbeeld werd gebruikt door andere schoenmakers.

De eerste jaren was het lastig dat er twee kapiteins op het schip zaten. Frits en zijn vader hadden allebei een andere visie, wat nog werd bemoeilijkt door het feit dat hij nog thuis woonde. Toen hij langzaam het stuur overnam ging dit echter steeds beter. Zijn ouders, die zich een aantal jaar geleden volledig hebben teruggetrokken, zijn trots op Frits en hoe hij de zaak nu draait en ze helpen uit als het nodig is.

Modern

Met de tijd mee gaan is volgens Frits essentieel. In 2018 is hij met de zaak verhuisd naar de Hamstraat. Het pand is volledig gerestyled, waarbij het stoffige imago van de schoenmaker nergens meer te bekennen is. Een moderne zaak, waar de zintuigen worden geprikkeld. Je ruikt de geur van leer, je ziet hoe de schoenen worden gerepareerd en voelt je welkom in de winkel door o.a. het mooie zithoekje. Op sommige dagen wordt je ook nog begroet door hondje Maggie.

Tweede leven

Nog steeds heeft Frits kippenvel als hij een klant blij kan maken, zoals een schoolleraar met een versleten leren tas, die door een goede reparatie weer een aantal jaren meekan. Producten krijgen vaak een tweede leven door een reparatie en de gezichtsuitdrukking van een tevreden klant doet Frits veel.

Schoenen en autosleutels

In de winkel verkoopt hij ook (auto)sleutels en zijn nieuwste toevoeging aan het assortiment zijn leren schoenen die op kleur geverfd kunnen worden voor een speciale gelegenheid.
De opvallendste schoen die Frits heeft gerepareerd was een dameslaars met grote hak en daarin een (nep)vis, die iemand speciaal had voor de carnaval en toe was aan een opknapbeurt.

"Mijn Stad"

Frits omschrijft Roermond als “mijn stad”. De stad waar hij altijd naar school is gegaan, waar hij graag komt en waar hij langzaamaan steeds meer waardering voor krijgt. Hij kijkt bijvoorbeeld steeds meer naar de gevels van de panden, die iets prijsgeven van Roermonds rijke geschiedenis. Frits raad zijn klanten dan ook aan om af en toe ook eens naar boven te kijken.

Sinds de verhuizing werkt Frits energieneutraal door de 50 zonnepanelen op het dak. Met de toenemende aandacht voor duurzaamheid, ziet hij veel mogelijkheid voor zijn ambachtelijk werk waarbij de spullen niet worden weggegooid, maar klaar worden gemaakt voor een tweede ronde.

Bekijk de video, die wij in 2019 bij Frits in zijn winkel hebben opgenomen,
voor een impressie van de Ambachtelijke Schoenmaker.