ECI Cultuurfabriek Roermond

Deze voormalige waterkrachtcentrale, aan het riviertje de Roer, is in de jaren twintig van de vorige eeuw omgebouwd tot elektriciteitscentrale en bruist nu als de unieke ECI Cultuurfabriek in Roermond. Na sluiting van de fabriek in 1974 is het gebouw verpauperd. Bij de renovatie is de identiteit van het gebouw op een unieke manier behouden gebleven. Iedereen kon naar binnen en vaak werd er graffiti achtergelaten. Bij de renovatie, gestart in 2009, zijn op veel plekken de originele muren (al dan niet met graffiti) zichtbaar gebleven. Dit zorgt ervoor dat de culturele invulling in het gebouw een extra dimensie krijgt op deze unieke locatie.

ECI centrale

Het complex is vanaf de dertiende eeuw in gebruik. Met behulp van de waterkracht van de Roer, die een eindje verder in de Maas uitmondt, zijn hier sinds de Middeleeuwen diverse producten gefabriceerd. In 1926 werd in het complex een elektriciteitscentrale voor de Elektro Chemische Industrie (ECI) gebouwd. In de oorlogsjaren leverde de centrale elektriciteit aan een ziekenhuis en een drinkwaterbedrijf. Hieraan kwam een eind toen het turbinegebouw in 1945 door Duitse troepen werd opgeblazen. Na het herstel leverde de centrale opnieuw elektriciteit ten behoeve van de ECI, totdat dit bedrijf in 1974 werd gesloten. De overgebleven installatie werd bewaard, waardoor de centrale in het begin van de jaren ’90 de status van Rijksmonument kreeg.

ECI Cultuurfabriek

Op 1 september 2012 opende ECI Cultuurfabriek haar deuren. Deze cultuurtempel is het centrum voor culturele ontmoetingen op het gebied van muziek, kunst en educatie. Binnen ECI Cultuurfabriek in Roermond bevindt zich een poppodium, een theaterzaal, twee filmzalen, een grand café en een expositieruimte. Daarnaast organiseert ECI Cultuurfabriek cultuureducatie bestaande uit de disciplines muziek, beeld, dans, toneel en literatuur en losse workshops en projectdagen.

Ontdek de ECI Cultuurfabriek

Culinair

Een bijzondere verbinding in de ECI Cultuurfabriek wordt gevormd door de twee “C’s”. Tussen Cultuur en Culinair is een brug geslagen door twee schitterende restaurants te herbergen in dit bijzondere gebouw. Zo vind je in het gebouw de trendy Mr. Sammi Bistro Bar en “the food experience” van sterrenrestaurant ONE.

Bezoek de ECI

ECI Cultuurfabriek is gevestigd aan de Roerdelta (ECI 13), net buiten de binnenstad van Roermond. De verschillende diensten in het gebouw hebben verschillende openingstijden. Voor een volledig overzicht van openingstijden kun je terecht op de website van de ECI Cultuurfabriek. Rondleidingen door het gebouw kunnen op aanvraag worden georganiseerd.