building

Talent-in-wording: stadsarchitect in Roermond

De basis voor de indrukwekkende loopbaan van Pierre Cuypers ligt hier, in Roermond. Kort nadat hij terugkwam uit Antwerpen, kreeg hij opdracht voor restauratie van het koor van de Munsterkerk en de bouw van een nieuw altaar.

Dat was het begin van een turbulente periode. Hij trouwde in 1850 met Rosalia Vandevin, die hij in Antwerpen ontmoet had. Samen kregen ze twee dochters. Een jaar na zijn huwelijk werd Cuypers benoemd tot stadsarchitect. Behalve kerken bouwde hij ook vele nieuwe huizen in Roermond.
Eén van de meest bijzondere huizen was zijn eigen woonhuis, het Cuypershuis. Het was de plek waar de familie Cuypers vanaf 1853 woonde, met een werkplaats aan huis. In zijn eigen huis toonde Cuypers zijn bouwstijl, die hij later in vele gebouwen en kerken toepaste.

Toch zou deze voorspoedige Roermondse periode niet lang duren. In juni 1855 overleed Cuypers’ jongste dochter Anna aan tuberculose. Een paar maanden later gevolgd door zijn vrouw. Pierre bleef achter met zijn oudste dochtertje. Zijn persoonlijke leed bestond naast zijn professionele succes. Zijn atelier kreeg steeds meer opdrachten en groeide gestaag.

Uiteindelijk, in 1859, hertrouwde Cuypers, met Antoinette Alberdingk Thijm. Een paar jaar later verhuisde hij naar Amsterdam met zijn gezin, waar hij dichter bij zijn steeds grotere opdrachtgevers kon zijn. Daar werd hij landelijk bekend als bouwmeester van het Rijksmuseum, het Amsterdamse Centraal Station en vele andere gebouwen. Toen Antoinette in 1894 overleed, was hij ontroostbaar. Hij werkte een half jaar niet en kwam terug naar het vertrouwde Roermond. Daar overleed hij in 1921.

Ontdek meer over Pierre Cuypers

Alles over de 20 locaties