Bezienswaardigheden in Roermond

Verwonder je over de historische binnenstad

Je komt ogen te kort tijdens je citytrip. De stad heeft een rijke historie, veel bezienswaardigheden en een beschermd stadsgezicht. Bijzonder is de invloed van de Roermondse Pierre Cuypers, grootmeester van de neogotiek en Rijksbouwmeester uit het eind van de 19e eeuw. Zo is hij in brons aanwezig op ‘zijn’ Munsterplein. De prachtige muziekkiosk van zijn hand wordt nog steeds voor concerten gebruikt. En hij was verantwoordelijk voor een ingrijpende restauratie van de romantische Munsterkerk. Ook de ECI Cultuurfabriek en vele monumenten zijn zeker het bewonderen waard. Wandel van het ene monument naar het andere en verwonder je over de oude handelshuizen. Tussendoor strijk je samen neer op het historische Munsterplein en geniet je van de sfeer.

 

Must sees in Roermond

 1. De Markt
  Waan je in andere tijden op dit bijzondere marktplein. Een bezoekje aan de St. Christoffelkathedraal is zeker de moeite waard. Let ook op de beelden van het Carillon (boven op het Stadhuis), die draaien dagelijks om 12.00 uur rond. Op zaterdag vind je op de Markt de uitgebreide weekmarkt. Ook fijn: op de Markt vind je allerlei terrassen.
 2. Het Munsterplein
  Verwonder je over de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk (Romaanse bouwkunst). Wandel ook om de kerk heen, deze is niet alleen van voren prachtig. Ga lekker lunchen/dineren in een van de omringende restaurants of brasserieën. En neem als je de kans hebt een kijkje op de bruisende woensdagmarkt.
 3. De Roerkade en Voorstad St. Jacob Roermond
  Maak kennis met dé verzamelplaats van restaurants, cafés en terrassen: de Roerkade. Loop via de Stenen Brug naar de Voorstad St. Jacob Roermond, een sfeervol stadsdeel met prachtige huizen en Rijksmonumenten. Deze bijzondere voorstad is pleisterplaats op de bedevaartsroute richting Santiago de Compostella.


Cultuur snuiven & bezichtigen

Krijg jij ook geen genoeg van onze historische binnenstad? We zetten graag nog een aantal bezienswaardigheden in Roermond voor je op een rijtje.

Monumenten in Roermond

 • Gratis te bezoeken: St. Christoffelkathedraal, Munsterkerk, Caroluskapel (laatgotische kapel).
 • Alleen bezichtigen (buitenkant): Stadhuis met Carillon en de Kiosk op het Munsterplein. Bekijk ook de diverse monumentale panden op de Markt, in Voorstad St. Jacob en de handelshuizen aan de Roerkade.

Musea in Roermond

 • Gratis te bezoeken: het Historiehuis. Maak kennis met de rijke historie van Roermond, van textielstad tot centrum van industrie en kerkelijke kunst.
 • Tegen betaling te bezoeken: het Cuypershuis Roermond. Dit eigentijdse museum over architect/ontwerper Pierre Cuypers en actuele vormgeving is zeker een bezoekje waard. Er is dagelijks een verteller aanwezig, op zaterdag en zondag zijn er rondleidingen.

Plan je dagje uit