In de Tweede Wereldoorlog werd Roermond op 1 maart 1945 bevrijd van Nazi-Duitsland door Amerikaanse troepen o.l.v. Generaal-majoor John B. Anderson.
Daarom herdenkt en viert Roermond 75 jaar vrijheid op zondag 1 maart 2020. Diverse activiteiten zullen hier de komende weken bij stil staan.

Frontstad Roermond

De stad Roermond en haar inwoners hebben tijdens Tweede Wereldoorlog zwaar geleden onder de Duitse bezetting. Roermond is vanaf begin september 1944 frontstad en wordt een belangrijk steunpunt voor de verdediging van de Duitse westgrens. De stad en alle gebieden ten oosten van de Maas zijn op 9 september 1944 politiek en bestuurlijk ingelijfd bij het Duitse Rijk. Diverse pogingen van de geallieerden om de stad te bevrijden zorgde voor slachtoffers en verwoestingen.

Bevrijding

Begin 1945 worden alle inwoners geëvacueerd naar de noordelijke provincies. De Joodse bevolking in Roermond heeft zwaar geleden, zij werden gedeporteerd en slechts enkele keerden terug. De bevrijding van Roermond wordt uiteindelijk ingeluid met zware bombardementen van de Britten waarna de Amerikanen onder leiding van generaal Anderson de stad bevrijden. In de nacht van de bevrijding blazen de Duitsers de toren van de Sint Christoffelkathedraal nog op in een vrijwel verlaten binnenstad.

Expositie Frontstad Roermond - Burgers in de vuurlinie in WOII

De Tweede Wereldoorlog verliep voor Roermond heel anders dan bijvoorbeeld in de Randstad. Geen hongerwinter, wel bombardementen en beschietingen, militair bestuur, evacuaties, burgerslachtoffers en grote schade. Roermondse burgers moesten zien te overleven temidden van het oorlogsgeweld. De expositie is samengesteld door Eric Munnicks en toont voorwerpen, documenten en foto’s uit zijn indrukwekkende verzameling.

Bezoek de expositie in het Historiehuis
4
mei

Dodenherdenking Roermond

Herdenking van oorlogsslachtoffers bij het Limburgs Verzetsmonument aan het Zwartbroekplein in Roermond (19.00 uur). Houdt er rekening…
5
mei

Bevrijdingsfestival Roermond

Het Bevrijdingsfestival vindt dit jaar plaats op het ARLO-terrein met het hoofdpodium, Sena Performers Stage en het…

Foto’s © Roermond in oorlog, Remunj Toen, Historieshuis en Erik Munnicks.